設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[吹水] 妳地點睇【拉布】

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
其實我真心唔明日日政府官員講幾緊急幾迫切,好似如果無【拉布】D錢就一定無問題過硬,
難度從來無考慮過會當中有問題需要時間去討論既?如果係咁其實咩差野都通過,
仲要個立法會黎做咩?(雖然我唔識政治都FEEL到其實已經形同虛設)

禁止發言

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

禁止發言

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

我.......我冇眼睇.

1萬

鉑金玩家

無錢交管理費,六合彩都無錢買

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

政府未一樣拉緊布,4位議員只不過以彼之道還之彼身。

鑽石玩家

政府係想用民情去迫4條粉腸犯眾憎,仲要擺曾主席上檯(剪布),呢鋪牌面政府暫時佔上風,不過好戲在後頭,睇下4條粉腸係咪死撐落去啦

黑鑽玩家

HD2 發表於 2013-5-12 16:37
所以呢4隻垃圾,用一大班無辜市民黎威脅政府去玩拉布,從而希望增加自己嘅政治籌碼!呢4隻野,簡直豬狗都不 ...

ar ching.... 佢同你爭取退保wow...即係你老左叫做有多少少保障,
如果你咁講即係你寧願食自己?

唔好玩la ching...

我係澳洲咁多年真係冇老人家檢紙皮, 佢地真係比政府照顧得好好, 個個都真係'退休'.

你係香港'退休'就真係收皮- 紙皮.

你唔知出面世界係點唔緊要, 呢D野我都係住左好多年先知道D分別,

但係唔好連基本是非都分唔清楚...

如我太直接唔好打頭

大家理性discuss

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
juniorx + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

binge 發表於 2013-5-12 23:49
ar ching.... 佢同你爭取退保wow...即係你老左叫做有多少少保障,

只睇到福利...睇唔到付出... 羊毛出自羊身上...兩地稅收差好遠喎...點比呀...

評分

參與人數 6威望 +50 金錢 +30 收起 理由
wwwbrian + 10 + 10
SonSon + 10
googleli + 10 + 10 絕對認同
ctmk + 10
HD2 + 10 絕對認同
agic + 10

查看全部評分

i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

黑鑽玩家

ilavbnm 發表於 2013-5-13 01:46
只睇到福利...睇唔到付出... 羊毛出自羊身上...兩地稅收差好遠喎...點比呀... ...

強國稅收都好多(高收入大家都係4x%到) ...ar ching....唔洗我再比la...

再講, 我地交所謂少稅但係生活質素點解都唔好? 你想想D$ 去左邊? MTR, 李 + x...etc

咁當我地家下付出少D, 咁ok我地老左取返少D,

咁係唔係大家老左D生活質素一樣先?

唔係lor...ching

你D MPF 追到通脹都要還神, 冇比D基金佬同你輸晒

澳洲都有MPF, 稅又多D, 但係人地係唔係生活質素一樣咁好

點解香港會咁多人檢紙皮呢?

你交嘅稅係等如政府拍心口比到你嘅保障, 唔理第時嘅通脹係點都比到保障你

everyone think think

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
juniorx + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

binge 發表於 2013-5-12 23:49

記得中國有2個白痴低能皇帝,大臣上書,國民無飯食,佢地回覆大臣講,國民無飯食點唔食肉粥呢?
CHING,多謝你關心中國香港人,你地澳洲人有政府照顧退休生活,咁CHING應該又知唔知道澳洲有幾多個鐵礦,有幾個煤礦呢?佢地每日每次買野都俾好多稅,你知唔知道我地香港每日又要俾幾多個仙稅呢? 你地澳洲人又有幾多人呢?(羊可能多D),你又知唔知道全世界幾多政府都想將退休金政策俾返國民自己搞掂,因為這部份佔政府好大支出,香港人又唔生細路,搵錢嘅人越來越少,老野越來越多,一吓子許下如此大的承諾,他日有赤字,佢地4條XX,拍吓屁股,一走了之,又大大聲講政府無能搞到赤字,我地香港人,現在好多野都要靠阿爺,搵錢能力越來越低,點解唔可以提多D開源議見,平心靜氣去拆解,佢地咁搞好多靠綜援生活嘅老人家死得啦,佢地有冇睇摔佢地呢???,老人家餐揾餐食餐餐清,佢地4條XX,月入表面十幾萬,食到肥腫不分,佢地真係知道老人家,低收入嘅需要咩?????
首先我唔係盲目幫政府嘅人,只想唔好害死人,四四六六搞掂佢,唔好俾政棍搞死香港,果4條XX,只係人地議見同佢唔同,佢地一定每事反,要人地聽晒佢講.....SH..>>>>>>..T!!!!!!
澳大利亞人CHING,你舐你地國家退休金時,可唔可以用小小時間幫我地香港人想想呢方面嘅辦法,thank you for your kindly help!!
澳洲D人,係唔會執紙皮,但係執羊屎你唔知呀麻

評分

參與人數 7威望 +70 金錢 +30 收起 理由
Stanley5387 + 10 + 10
keawe + 10 絕對認同
wwwbrian + 10 + 10
ilavbnm + 10
taxiseven + 10
HD2 + 10 絕對認同
agic + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分