設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: plnl88

[其他] 【分享】呢個鬼佬玩屎專業到出埋示波儀~~ 勁!

專業玩家

plnl88 發表於 2013-5-8 19:19
如果佢得我而家就唔係用 IP2 鉑金了。

IP2係AV真係好得。不過2ch裏,音場;分折力;各樣都好好 (特別用係power amp 到最明顯),不過高音個位,總係覺得"音色"高咗幾度咁。晶Sir有冇2ch既屎推介呢?

請問晶Sir對呢支点睇?
Synergistic Research SR-20 Quantum Fuse (13A)

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
plnl88 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

Theta Jade
ML360S
Cello 1M Encore
Krell 400MCX
MA Studio 10/ FDII
Pioneer LX83

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

andprise 發表於 2013-5-9 11:55
IP2係AV真係好得。不過2ch裏,音場;分折力;各樣都好好 (特別用係power amp 到最明顯),不過高音個位, ...

不過高音個位,總係覺得"音色"高咗幾度咁。<--- 呢下我又唔係好覺。可能我用石機,CDT+DAC 入 power 直出 speaker,聽的多數係高音尖筆甩的 hard rock,progressive 同小號多,少聽琴姐。真係無發現咁情況。

晶Sir有冇2ch既屎推介呢?<-- 點敢。我聽野都唔夠全面。淨識 D 聲出黎似唔似真樂器。對 2CH 的要求無其他師兄咁高。

請問晶Sir對呢支点睇?
Synergistic Research SR-20 Quantum Fuse (13A) <--- 我無用過呀。比師兄你講講,突然好痕想買支返黎玩下添。
據 StevenTam 師兄所講 SR20 好似支 Supreme。
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=136794

專業玩家

plnl88 發表於 2013-5-9 12:43
不過高音個位,總係覺得"音色"高咗幾度咁。

我用緊石机。聽女声;高咗個少少真係唔係好覺,最直接感受係聽多D喉底声,樂器分隔又好咗。不過聽男声個時開始覺得有D唔係好對路;由其是Danny Summer把声;分析力係好;不過少咗佢獨有既滄桑味;把声好似後生咗。再聽隻"靚声王"裏頭D樂器;包括支sax;音場都好大好深;不過聽支"吉他"就發覺同真個声好似高咗幾個Bar既。
之後再聽返轉頭;定咗真係。除咗支IP2後;音色係自然咗;不過個音場及分隔度又冇佢咁好;所以心思思想再攪攪其它既"屎",睇吓揾唔揾多番IP2既分析,銅管樂器D口水声;請晶Sir比D意見
Theta Jade
ML360S

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

andprise 發表於 2013-5-9 15:15
我用緊石机。聽女声;高咗個少少真係唔係好覺,最直接感受係聽多D喉底声,樂器分隔又好咗。不過聽男声個 ...

咦,師兄似乎都係玩樂器架啵?

我用緊石机。聽女声;高咗個少少真係唔係好覺,最直接感受係聽多D喉底声,樂器分隔又好咗。不過聽男声個時開始覺得有D唔係好對路;由其是Danny Summer把声;分析力係好;不過少咗佢獨有既滄桑味;把声好似後生咗。<--- 小弟少聽人聲。

再聽隻"靚声王"裏頭D樂器;包括支sax;音場都好大好深;不過聽支"吉他"就發覺同真個声好似高咗幾個Bar既。
之後再聽返轉頭;定咗真係。除咗支IP2後;音色係自然咗;<--- "靚声王"? 邊隻? 搵隻返黎試下先。

不過個音場及分隔度又冇佢咁好;所以心思思想再攪攪其它既"屎",睇吓揾唔揾多番IP2既分析,銅管樂器D口水声;<--- 師兄不如試下支 SR20,比個感受我地參考下。

專業玩家

plnl88 發表於 2013-5-9 15:25
咦,師兄似乎都係玩樂器架啵?

我用緊石机。聽女声;高咗個少少真係唔係好覺,最直接感受係聽 ...

以前玩過吓"吉他"咁;我都聽得幾雜吓,乜都聽吓 (Rock and Roll 除外;器材所限);只要好聽就"OK"。
至於人稱"靚声王"咪呢隻。
Theta Jade
ML360S

1萬

黃金玩家

andprise 發表於 2013-5-9 16:21
以前玩過吓"吉他"咁;我都聽得幾雜吓,乜都聽吓 (Rock and Roll 除外;器材所限);只要好聽就"OK"。
至於 ...

不過聽支"吉他"就發覺同真個声好似高咗幾個Bar既。<--- 照計唔會淨係支結他高左幾度。呢隻碟係咪淨係得一支結他架乍?

專業玩家

plnl88 發表於 2013-5-10 14:32
不過聽支"吉他"就發覺同真個声好似高咗幾個Bar既。
照計唔會淨係支結他高左幾度。呢隻碟係咪淨係得一支結他架乍?
----->咁又唔係。只不過剛裝上IP2嘅感受實在太多改善;而未有即時察覺到唧。

聽耐咗之後,開始覺得個高音好似高咗D (唔係吉耳或炒耳個種);于是再聽多D唔同類形嘅CD;發覺IP2個種"高音色"對 小提琴,Saxphone ,女声都好受落。不過我個人感受 ,IP2對男声、吉他 、有時個琴音就好似唔係自然。
Theta Jade
ML360S

1萬

黃金玩家

andprise 發表於 2013-5-10 14:52
----->咁又唔係。只不過剛裝上IP2嘅感受實在太多改善;而未有即時察覺到唧。

聽耐咗之後,開始覺得個高 ...

OIC。
可能我套老殘水野岩用 IP2 鉑金。
路易斯係我度一聽就認到邊個用緊 PRS,個支係 Strat,阿乜水揸住支 les paul (guitar)。
鋼琴我都唔覺唔像真。
等我又留意下先。

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

見到呢個POST,真覺得好親切,因為我都係玩屎一族
家中所有能換的FUSE都換了,能試的都試過了
現在我留用的FUSE主要是 Hi Fi Tuning金銀同 Synergistic Research SR-20
2聲道入門組合
Player: Fidata HFAS1  -> Lumin U1
Dac:  Totaldac Reclocker & D1-Six
Pre: GamuT D3I
Power: GamuT D200i
speaker:  Spendor SP100R2

專業玩家

plnl88 發表於 2013-5-10 15:00
OIC。
可能我套老殘水野岩用 IP2 鉑金。
路易斯係我度一聽就認到邊個用緊 PRS,個支係 Strat,阿乜水揸住 ...

所以我冇否定IP2嘅改善;如果有"Switch Mode - Fuse" 呢個function係部机,就最好不過!
亦都可能係我隻Speaker 本身己經係 Metal Cone 低音 & Metal Dome 高音既關係卦。
Theta Jade
ML360S