設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: ewartuen

[討論] Ironman 3 有D好重要嘅想問大家 (嚴重劇透)

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

mike384 發表於 2013-5-7 10:07
PEPPER 幫佢換心係第一集, 之後PEPPER包起佢做了紀念品, 當佢畀光頭佬搶了個[新心]後, 又將個紀念品塞返 ...

呀,原來係第一集,不過都係各有各感受啦!
Amplifier: Yamaha RX-Z7; Speaker: Dali Ikon6, Ikon Vokal 2, Ikon Onwall; Projector: Sanyo Z3000; Subwoofer: Velodyne Ultra1200; Blu-ray player: PS3 Slim

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

ewartuen 發表於 2013-5-7 18:57
呀,原來係第一集,不過都係各有各感受啦!

我個人的感受係:
tony其實係一個玩具精, 成日用自己畀人綁架過, 打過外星人, 保護女友呢種種的理由, 去沉迷整iron man suit.
如佢自己所講, 個d都係繭, 所謂作繭自縛, 佢最後都同其他玩具精一樣, 為了結婚賣哂d玩具~~~
等運到

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

mike384 發表於 2013-5-8 10:41
我個人的感受係:
tony其實係一個玩具精, 成日用自己畀人綁架過, 打過外星人, 保護女友呢種種的理由, 去沉 ...

呢part我無諗咁多嘢, 俾我好似佢咁有錢, 爆哂D Ironman當燒維港煙花大匯演俾女友睇, 又如何!
Amplifier: Yamaha RX-Z7; Speaker: Dali Ikon6, Ikon Vokal 2, Ikon Onwall; Projector: Sanyo Z3000; Subwoofer: Velodyne Ultra1200; Blu-ray player: PS3 Slim

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

我認為是真實發生的. 因為如果只係tony作出黎, 咁以後都唔睇算了, 因為可以講到IM1~3都係tony自己幻想出來, 其實現實世界佢係happy, 佢暗戀pepper所以幻想自己係boss同ironman都得....

主要tony搵bruce banner是因為佢地係朋友, 而tony其實只係想講呢個"故事"比人知, 等自己情感有得舒發出來姐~

如果跟漫畫, tony其實好早已經拎返心口舊arc reactor出來(因為醫學進步到可以清除佢心臟附近的碎片), 不過之後又再"出事", 所以最後又裝返個arc reactor上去. 而且漫畫中佢件suit係在身體內"爆"出來的, 所以MK-42我又唔覺特別勁哈哈~

銀級玩家

gashapon 發表於 2013-5-10 09:45
我認為是真實發生的. 因為如果只係tony作出黎, 咁以後都唔睇算了, 因為可以講到IM1~3都係tony自己幻想出來, ...

諗到1 2 3都係夢咁又遠左D, 比傻仔閔大人更加偏離原著!
雖然我成日都話原著點點點, 但我只係上wiki解讀得知, 所以我都好想知Tony後期嘅人工心臟, 其實係咪已經脫離左個能量糟, 我覺得舊嘢都算係Ironman嘅signature喎!

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

ewartuen 發表於 2013-5-10 12:14
諗到1 2 3都係夢咁又遠左D, 比傻仔閔大人更加偏離原著!
雖然我成日都話原著點點點, 但我只係上wiki解讀 ...

我只講電影設定啦, 如果唔係會好亂.

由此而終, Tony個arc reactor主要目的係產生一個磁場, 令到佢心臟附近的飛彈碎片唔會"吉"入佢心臟內.

當然, 由於arc reactor"副產品"係產生能量, 所以佢可以提供能源比裝甲. 但我個人睇法是IM2 時已經唔係. 點解咁講? 因為...

1) IM1時, MK1-3都是由tony心口的AR做energy source. (差不多最尾時tony用MK-3甲但係用舊AR, jarvis都有講呢個舊AR唔係比佢作"長時間戰鬥"用的.

2) IM2時, 相信已經係用"外置"電源(或者唔係完全由tony心口的AR供電), 因為Rohde 搶走MK-2時件甲都有電.

3) IM3時, MK-42如果係由tony心口的AR供電, 咁pepper應該控制唔到佢的.

所以其實tony其實唔一定要心口有AR先可以供電比ironman armor, 因此佢拆o左出黎都無所謂, 都可以照做ironman~

銀級玩家

gashapon 發表於 2013-5-10 14:02
我只講電影設定啦, 如果唔係會好亂.

由此而終, Tony個arc reactor主要目的係產生一個磁場, 令到佢心臟附 ...

如果無視原作設定的,咁都已經唔需要深究是夢與否了

鉑金玩家

我又唔係睇潛行凶間,做乜比個夢我睇喎