設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ZONBIE

[合併式擴音機] 『淘』出事

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

過千嘅電子產品, 唔好"淘", 因為一來, 正如馬爺話, 出口同內銷之別外, 一件電子產品, 出大陸易, 入去難, 因為香港係自由港, 佢大陸寄過來唔使關稅, 但你寄番上去, 要俾關稅. 不過, 其實"關稅"同"運費"呢兩樣野應該佢俾, 同埋, 報個價應該報成本價唔係成交價, 個關稅係好大分別的.
點解報個貨品價值係應該報成本價唔係成交價? 因為你件野係寄回保修, 係"壞"的, 要個收件人"修理"或"換"的, 唔係寄俾個收件人"用"的.

1萬

黑鑽玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

所以 要平就要承受風險

始終 比多少少錢 買個安心和保養 係值得既
莫思身外無窮事
飲盡身前有限杯

銀級玩家

你試下唔係幫我訂過部 301 MK3 睇下我同唔同你搞单蘇州屎!?

其實冇話幫唔幫,最緊要啱傾,有 d 懶係「消費者之神」大支野玩老馮 o既就算有錢收我都趕佢走!

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

Wilmer威馬 發表於 2013-5-2 11:20
你試下唔係幫我訂過部 301 MK3 睇下我同唔同你搞单蘇州屎!?

其實冇話幫唔幫,最緊要啱傾,有  ...

所以我支持買大陸野,先問下你有無先,起碼經你隔山買牛都安全D。

銀級玩家

kenneth_obee 發表於 2013-5-2 10:15
過千嘅電子產品, 唔好"淘", 因為一來, 正如馬爺話, 出口同內銷之別外, 一件電子產品, 出大陸易, 入去難, 因 ...

唔 work 架!正式官方規章係要有正式增值稅發票先可以因為維修理由免税返入大陸,實際操作係因為太多商家只係「買」增值稅發票,所以海關只會有殺錯冇放過,係唔係都打税,而且海關唔係一定按申報值打稅,佢地有權自行評估貨值,所以一係搵水貨佬拉貨、一係自己带,沖關周住就講價,但係點搞都係一個結果:跌錢 + 麻 x 煩。。。。

銀級玩家

kenneth_obee 發表於 2013-5-2 11:22
所以我支持買大陸野,先問下你有無先,起碼經你隔山買牛都安全D。

有時唔一定要我有,但係我要搵貨賣,經常返 sample 試,瀨野經驗比你地多 n 倍!所以最基本睇得出值唔值得搏,例如個機殼結構同內外組裝似唔似易掟散之類會估到。

銀級玩家

roland 發表於 2013-5-2 09:51
死啦... 仲想 "淘" 機架TIM....

馬爺...不如你代理埋機架啦....  ..... 等我唔使周圍搵... {:6_ ...

咩機呀!?比條 link 我睇睇?

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

Wilmer威馬 發表於 2013-5-2 11:39
咩機呀!?比條 link 我睇睇?

馬爺...我講係.. "機架" (Rack) ...   .... 我表達能力真係差.... ..... 搞到你誤解佐 ...
CAS:
HTPC > Pioneer N-50-K > Musical Paradise MP-501 (Wilmer Workshop) > MA Bookself Speaker

銀級玩家

roland 發表於 2013-5-2 11:42
馬爺...我講係.. "機架" (Rack) ...   .... 我表達能力真係差....  ..... 搞到你誤解 ...

機架冇得做,冇水位又輸運費,例如我至愛 o既藝特,淘仔買 1.8K、廠批發 1.6K,點做!?最慘係主流消費者唔會諗下香港租金有幾貴,到時可能仲會話「乜唔係賺左我兩舊人仔咩」,費事煩。。。。

黃金玩家

Wilmer威馬 發表於 2013-5-2 11:49
機架冇得做,冇水位又輸運費,例如我至愛 o既藝特,淘仔買 1.8K、廠批發 1.6K,點做!?最慘係主流消費者 ...

咁揾你定得唔得?