設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[合併式擴音機] 『淘』出事

新仔玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
事源於因為身痕,想玩膽機,經過一輪資料查閱,最終鎖定目標是近來比較多人注意 MP301,經過 CHING 指點知道香港有代理,於是走去聽聽,結果比預算更好,可惜無貨要等,亦因為咁先至有這次事件出現。。。。。。。。。

當時聽到要等到 5 月中,心急既我非常失望,於是決定再一次考慮其他選擇,到外面走一轉都係比較喜歡 MP301,於是反去上綱睇下有冇其他地方有可能有貨。

最後找到幾個,攪完一大輪都係冇貨比,之後指我要第件,怪唔得價錢咁平,原來係借勢引人買其他,咁先知原來 MP301 都有些少名氣,係我港燦唔識!!!

最後終於有一個有貨,滿心高興比錢等收貨,故事開始了。。。。。。。。。

比錢,出貨,到收貨,好快 3 日!

開箱 ﹣ 點解個箱好似代用? 又報紙,又發泡膠咁。。。。。。 心想出事了,著機正常都算啦,應該無問題掛。。。。。

著機 ﹣ 左右好似有些微不平衡,對調 D 膽都係側埋一邊,喇叭又好,耳筒都係,麻煩來了 !!!!!

即時找個賣家,個賣家死都話冇問題,同我講大不了退貨,運費我自負!

但是我根本寄唔到上去,又要報關,又要稅,一來二去仲貴過部機,投降!當買教訓。。。。。。

後來我去左代理處再訂過,同馬爺講起,佢覺得奇怪叫的帶部機比佢睇睇,一睇之下不來部機係 MK II 並非 MK III 仲要唔係全新機,馬爺話呢類情況並無特別,只係我心急先至中招。。。

現在已經同馬爺訂過部 MP301,而呢件『教材』留在馬爺處幫忙處理中。

不過呢個教訓,個人覺得值,亦令我明白到香港代理的真正價值,以前以為香港代理只不過是左手過右手,賺差價,無事穩賺,出事就拖,什至不了了知! 現在才明白到香港代理的價值,當問題出現有人跟進跟無主孤魂是兩件事,而且經過馬爺講解,香港代理的貨都是出口版,而馬爺自己代理的更會加上一些針對性改良,要求廠方按照出貨,所以價格有點分別亦是因應成本而來。

經過馬爺講解以及自己在國內工作經驗,相當明白『內銷/出口』之間因應成本而來的區別,個人而言,單以馬爺公司的誠懇/負責態度(這次基本是義務幫忙),個人絕對支持,日後再有任何音響相關產品定會首先考慮馬爺公司產品。

在此借位向馬爺誠心感謝,亦告知各位有意『淘』貨朋友一個提醒。

評分

參與人數 2威望 +19 金錢 +16 收起 理由
sealteam4 + 9 + 6 用家心得
chhanthony + 10 + 10

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

之前個超高音D ching pm我話上淘x平幾多幾多、我就係怕呢樣野!好什麼頭昏身興可以找馬sir搞好過!

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

國內最叻咩?

老翻
Marantz • SAsound • JBL • XTZ • Klipsch • MK • Velodyne • Sony • Oppo • Mcintosh • Focal

銀級玩家

除非大公司如amazon等,否則我到家陣都信吾過外國/香港既網購,更何況內地?
見D人成日話淘淘平幾多幾多,但一次不幸事件夠你嘔凸以前淘野所賺既錢,仲要花時間去處理番好件事,何必呢?

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

local 保養都好重要!

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

死啦... 仲想 "淘" 機架TIM....

馬爺...不如你代理埋機架啦.... ..... 等我唔使周圍搵...
CAS:
HTPC > Pioneer N-50-K > Musical Paradise MP-501 (Wilmer Workshop) > MA Bookself Speaker

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

當買教訓啦

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

thanks for sharing ... buying online from overseas and mainland china have to take shipment and non-refundable risks ... your unhappy purchase did not allow u to confirm proper receipt of goods before u authorise to pay ?  
Acoustic Solid 111, quintet black S,
accuphase 510, voodoo ren... bal.
nt505+cg10m, cardas clear reflection bal.
accuphase 2420,  voodoo renaissance xlr, modwright KWA100se,
wilson audio 7

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

Ching,有冇比個差評賣家?

高級玩家

大陸人貴一貴都要落來香港買野係有原因的
我都係淘寶中過招,以後只買D無傷大雅野