設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: dennistam

[合併式擴音機] 兩聲道入門機

進階玩家

dennistam 發表於 2013-4-23 14:05
係~~ 兩聲道真係好毒,昨晚出去旺角試過下.完全唔知點選擇 >_<

又開始擔心自己部 CD 機,擔心自己隻 Sp ...

唔使擔心。。。因為一定會成套嘢換哂
Questions of science, Science and progress.
KEF R300,YAMAHA AS2000,MARANTZ SAKI Lite,STELLO DA100s,LOGITECH SBT,ONKYO 809

專業玩家

Scientist 發表於 2013-4-23 15:11
唔使擔心。。。因為一定會成套嘢換哂

ching 你部 STELLO DA100s 好嘢嚟波!
訊源: Marantz KI Pearl Lite/Oppo95 (mod)
膽前後: 和田茂氏線路DIY + SM 34.2(摩)
喇叭: Focal 826W
線:Acrolink,Analysis+,Chord,Delta,PAD,QED,Supra

進階玩家

SkyGeo 發表於 2013-4-23 16:06
ching 你部 STELLO DA100s 好嘢嚟波!

好夾as2000
Questions of science, Science and progress.
KEF R300,YAMAHA AS2000,MARANTZ SAKI Lite,STELLO DA100s,LOGITECH SBT,ONKYO 809

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

係~~ 兩聲道真係好毒,昨晚出去旺角試過下.完全唔知點選擇 >_<

在鋪頭試當然好易

再聽多聽店員的尊業意見,重易

建議師兄多看家庭影院分享區,看看各師兄的組合,可能會無咁亂!

我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

SkyGeo 發表於 2013-4-23 14:24
我覺得 Speakers 最重要 ! (過老套 d 講,玩音響係要整套配合!但鬼唔知阿媽係女人 ) ...

喇叭堅係最重要!

樓主日後要升級就有排試......
我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

新仔玩家

terryc 發表於 2013-4-23 19:06
喇叭堅係最重要!

樓主日後要升級就有排試......

agree!

銀級玩家

Ching 試咗D乜呢,可否分享一下?

星級玩家

Keith824 發表於 2013-4-23 19:45
Ching 試咗D乜呢,可否分享一下?

試左以下幾部

1. Yamaha A-S2000
先係 Fortress 試, 覺得都唔錯, 但我朋友就覺得唔得.
試左另外兩部之後, 再係友誠其中一間再試, 同係 Fortress試好多分別, 聲音好清, 好鐘意.

2. Cambridge 851A
可能係一間ROOM 到試, 個聲好豐富, 聲底厚~

3. Roksan k2
聲底同851A 差不多, 個人唔太鐘意個樣~

4. Atoll
去到有師兄試緊 YBA, 聽左一會, D 樂器聲好正, 好似聽現場咁, 依個聲我勁鐘意, 可惜佢冇試過人聲, 睇佢都仲有排試, 走左 >_<

之後過左隔離, 有間 SET 好左好多 LINN 既野, 仲PLAY 緊歌, 人聲正到呢...... 但貴到呢........

依家好想試 Atoll 同 YBA

^^

銀級玩家

dennistam 發表於 2013-4-23 21:37
試左以下幾部

1. Yamaha A-S2000

50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

星級玩家

最後都試埋 YBA 同 Atoll, 依兩部既分析力超勁, 老闆勁好人, 問我用咩 SPEAKER, 話佢知都係書架 SPK, 佢即時換對書架同我試, 可惜人聲部份唔係我杯茶, 如果用黎聽樂器就真係超正!!

最後, 去代理聽多次YAMAHA 同ROKSAN, 最後, 最後, 我選了 Roksan K2. 我覺得聲底YAMAHA 係比較清 D, 但我鐘意 K2 既人聲多少少~~

多謝晒各位既意見 ^^