設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[合併式擴音機] 兩聲道入門機

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
大家好, 我一向都係玩開 AV Amp, 但近來比較少係屋企睇戲, 主要都係聽歌, 所以想買部兩聲道Amp, 預算萬五蚊樓下, 請問大家有咩意見?

睇左一d post同朋友介紹, Yamaha 既 a-s2000 同 atoll In100好似都係我既預算內, 依兩個大家又點睇, 有冇其他介紹?

之前去過旺角d shop 睇過, 好似冇番三幾萬就唔駛玩兩聲道咁, 希望大家俾d 意見.

謝謝~

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

聽咩類型的歌多?有無考慮膽機?
石機其實都多牌子選擇入門級可以聽埋英國牌子roksan
2聲道入門組合
Player: Fidata HFAS1  -> Lumin U1
Dac:  Totaldac Reclocker & D1-Six
Pre: GamuT D3I
Power: GamuT D200i
speaker:  Spendor SP100R2

星級玩家

sealteam4 發表於 2013-4-22 12:11
聽咩類型的歌多?有無考慮膽機?
石機其實都多牌子選擇入門級可以聽埋英國牌子roksan
...

都係聽流行曲多, 廣東歌為主, 間中都會聽國語歌, 好間唔中聽下英文歌~

女聲比男聲多

膽機唔諗住, 因咩都唔識, 對我黎講可以更煩~

roksan 有冇咩model ?? 旺角有冇地方有得試聽 ?

謝謝~

進階玩家

響代理試過atoll 100se,yamaha as2000同roksan k2。
三部價錢差唔多,都係一萬蚊左右,最尾都係選咗as2000。同價位我覺得as2000以造工,設計(平行線路)同音色都係非常超值。
Atoll同Roksan我會覺得應該選擇高階的型號,如200se同m2,比較過真係爭幾遠,如果你budget上可以俾多5-6k,應該考慮。
Questions of science, Science and progress.
KEF R300,YAMAHA AS2000,MARANTZ SAKI Lite,STELLO DA100s,LOGITECH SBT,ONKYO 809

星級玩家

Scientist 發表於 2013-4-22 12:30
響代理試過atoll 100se,yamaha as2000同roksan k2。
三部價錢差唔多,都係一萬蚊左右,最尾都係 ...

謝謝呀, 請問有冇地址邊到可以試到 roksan k2?

朋友話 as2000 可以去 TST Tom Lee 試, 請問知唔知旺角有冇地方有得試?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Roksan K2, 有CD鷄,有Amp,一套西裝,
每件萬頭(約萬二蚊)。
去登打士街柏裕中心16/F金庫陰响有得試,
試完記得要行過隔離悠揚音响試埋Atoll,
CD 100同 Atoll100se,都係一套西裝,
法國嘢,價錢差不多。

進階玩家

dennistam 發表於 2013-4-22 12:34
謝謝呀, 請問有冇地址邊到可以試到 roksan k2?

朋友話 as2000 可以去 TST Tom Lee 試, 請問知唔知旺角有 ...

Roksan我就響灣仔大象試。
Yamaha我都係TST Tomlee。試as2000一定要佢試埋平行同rca俾你比較下。
Questions of science, Science and progress.
KEF R300,YAMAHA AS2000,MARANTZ SAKI Lite,STELLO DA100s,LOGITECH SBT,ONKYO 809

星級玩家

Tomy 發表於 2013-4-22 12:34
Roksan K2, 有CD鷄,有Amp,一套西裝,
每件萬頭(約萬二蚊)。
去登打士街柏裕中心16/F金庫陰响有得試,

謝謝, CD 機我N 年前買落用到依家
Musical Fidelity Elektra E60

所以暫時唔諗住喇, 依部陳年舊野夾以上三部機大家點睇?

星級玩家

Scientist 發表於 2013-4-22 12:39
Roksan我就響灣仔大象試。
Yamaha我都係TST Tomlee。試as2000一定要佢試埋平行同rca俾你比較下。 ...

謝謝~~

星級玩家

CA 既851a 大家對依部有冇咩意見?
因為我可能會玩埋 network player, CA 有部 Cambridge Stream Magic 6 我又幾有興趣~