設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kvic

[藍光播放機] Philips BDP 9700 用家分享 [V3.92 可以下載了]

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

用落仲多問題

按鍵反應慢
越來越多粉屏,綠屏

進階玩家

我用起來大致好滿意。小問題可以firmware慢慢執。

如果你有問題, 我可以嘗試睇睇

不過我設備簡約,好多野未必試到/用到 :)
簡約唯美主義者

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

http://www.supportforum.philips. ... minute-and-thoughts

Pls try to read this and fix it, thx

進階玩家

littlesweet 發表於 2013-5-23 00:33
http://www.supportforum.philips. ... tter-during-play-ev ...

24p 每分鐘疾一疾,我吾覺有呢個問題。

佢個論壇有幾個其它問題,我都試到。例如USB 3.0 個問題,雖然我吾係落手做,但真係可以話幫佢fix左。重點是指出問題徵結,個fix我可以想像是很簡單,因為佢套firmware好多野都係源自open source, 好多標準feature 如filesystem, 只雖enable 就得,乜都吾使寫!
簡約唯美主義者

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

kvic 發表於 2013-5-23 21:37
24p 每分鐘疾一疾,我吾覺有呢個問題。

佢個論壇有幾個其它問題,我都試到。例如USB 3.0 個問題,雖然我 ...

Just as the forum said, u can see the problem very clearly at 3d only

進階玩家

續聽歌表現。。

上星期發現9700的低音比較出,所以將A7X上的 low shelf 調低了一格,即0.5 db,低頻收斂了變得自然。至今已冇法記起9600聲音,9700不是同化或已超越。

跟據呢位網友的經驗,佢認為9700比馬闌士UD 8004更好聲。是真與否,我就吾知,因為未用過UD 8004。

睇佢講SACD問題,又話9700出SACD聲音如何好,好想即刻去買隻SACD試下。
簡約唯美主義者

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

kvic 發表於 2013-5-25 19:46
續聽歌表現。。

上星期發現9700的低音比較出,所以將A7X上的 low shelf 調低了一格,即0.5 db,低頻收斂了 ...

你好!想請教你我用9700 紅白線去兩聲度合併出喇叭,都覺底音部份較出,但int amp是沒有高底音的調整,這樣9700在這方面有冇得調整或要用線材方面著手呢?請賜教

進階玩家

skywaychan 發表於 2013-5-25 21:32
你好!想請教你我用9700 紅白線去兩聲度合併出喇叭,都覺底音部份較出,但int amp是沒有高底音的調整,這 ...

據我所見9700冇呢方面設定。反而你可以睇下個int. amp有冇類似 equalizer 的設定。只要你將接近100Hz 的設定推低小小,會有明顯改善。
簡約唯美主義者

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

good job

進階玩家

續聽歌表現。。SACD

上個周未走左去買了呢隻SACD。買之前未曾聽過她的歌聲,據說聲線很特別,睇中呢隻碟有幾個原因。佢出過幾隻碟,呢隻是翻唱,有英文歌及幾首中文歌,歌曲較為熟悉。呢隻碟係hybrid disc, 有一層SACD,附送另一層CDDA,可以較為接近同時比較一source, 分別只是SACD及CDDA解碼。

9700播放SACD需要設定讀SACD層或是CDDA層,可以在Preferences設定內可找到。測試9700功力我想有三個途經:
﹣透過HDMI AVR 輸出DSD,等AV Amp 或有HDMI 輸入的DAC去解碼
﹣透過 9700的 雙聲道 analog RCA 輸出,直接駁有源喇叭或Power amp再去喇叭。呢個途經所有解碼都有9700 包辦,真正測試到播放SACD的實力。

我不用Av amp也不用Power amp, 因此無法試第一項。第二項要將喇叭重新接駁,未有時間去折騰。我用的是第三個方法:

﹣透過digital coaxial 輸出去外置DAC 解碼

就呢種玩法,可以分享一點體會。9700 是無法由digital coaxial 輸出SACD 的DSD,這是SACD標準的規範, 不是9700的問題。相信市場上沒有機仔可以由digital coaxial 輸出SACD的DSD或者我太武斷。所以,9700 會將DSD轉化為PCM,然後輸出。

經我考究文獻,DSD去PCM的轉換是“無損”的,即轉換過程不會附加霞痴。當然最終音質受限於所用的PCM格式。要留意9700的digital coaxial 設定,這會影響DSD去PCM的轉換規格。如果set 左 down-sampling, 9700 會輸出44.1kHZ的PCM。反之,9700會輸出88.2kHz 的PCM!

待續。。
簡約唯美主義者