設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kvic

[藍光播放機] Philips BDP 9700 用家分享 [V3.92 可以下載了]

進階玩家

Samson2011 發表於 2013-7-24 22:34
ching thank you so much

還是9600用家的時候,當發現佢個RCA 輸出跟 HDMI輸出的聲畫同步無法調節,很灰,
去左Philips個forum度插左飛仔幾刀。佢地承認左是硬件設上的限制。
我估計9600個聲畫同步調節只是對HDMI輸出裹面的聲畫訊號有調節作用,功用不大。
軟件上不能夠補救,令到RCA/coaxial 輸出可以跟HDMI影象訊號作同步調節。

幸好呢個問題在9700完全解決。

提起Audio Alchemy 呢間已結業的公司,佢其中一個創辦人之後成立左令一間公司。
針對小眾市場,開發了一個又真係幫到人的產品。估計呢位人兄是個不折不扣的工程師。
此話何解呢?一個工程師首要任務是做一個產品是真正幫到人的,少花巧野,重實用。之後才是講盈利。

咁呢位人兄開發左個乜東東呢?就是很適合我用在9600。是一件聲畫同步調節的裝置,可對任何模擬/數碼聲音作延遲。

想知多D,詳情可睇呢度: http://www.alchemy2.com/site/store.html
希望有網友會發覺有用!
簡約唯美主義者

星級玩家

kvic 發表於 2013-7-26 20:57

kvic ching 你好{:9_425:}  小弟現用器材:飛記9700+用1541dac代替之前賣淨馬仔sa8260,audio space AS6i,ProAc reference 8 signature.好高興可同各位ching交流{:9_430:}

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

HDMI已經set咗bitstrem輸出,播BD有4條audio track,但係只有DTS HD MASTER Audio有聲出,其餘3條track:Un-compressed PCM 5.1, Dolby Digit EX 6.1及DD Stereo都冇聲出,試咗幾隻碟都係咁,到底係我唔識set定係中咗伏?!

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

kvic 發表於 2013-7-26 21:37
還是9600用家的時候,當發現佢個RCA 輸出跟 HDMI輸出的聲畫同步無法調節,很灰,
去左Philips個forum度插 ...

>>>>此話何解呢?一個工程師首要任務是做一個產品是真正幫到人的,少花巧野,重實用。之後才是講盈利。

起現實社會,好多野都要向$$$$$低頭,好似長x樓咁,插座一定要用最平,cable 用最平,總知有電到就算

話知個ELECTRICAL SYSTEM 可唔可靠,呢d 就係d 商家佬,要用最少的資源,賺最多的錢返黎

專業玩家

想請問各位CHing, 9700 係咪不再支援 hdcd 解碼? 因為9700 讀碟嘅時候不再像 9500/9600 般在panel 顯示 hdcd.

進階玩家

@gorilla7072

9700不支援 HDCD 解碼

@ronan

香港是一處給土地扭曲的城市

@gerrard

你試成點?

@kai25570

9700 比 馬仔 SA8260 好聲嗎?有冇RCA直出比較過? SA8260 用 Cirrus Logic CS4397 晶片,跟我隻MD10的 CS4398 差吾多一樣。
如果9700 RCA 直出比 SA8260 好聲,那我仲用MD10會有D多魚。。
簡約唯美主義者

鑽石玩家

今晚試咗影音分家方案:

9700 HDMI Main (HDMI main audio off) > TV
9700 HDMI AVR (Bitstream) > Denon 3808 - HDMI (DVD)

終於解決咗音頻輸出問題,BD碟內4條audio tracks都能夠正常輸出,但HDMI AVR必須選擇Bitstream才可以。明顯bugs在於HDMI MAIN唔能夠正常同時輸出影音訊號,令到部電視機耗用咗兩個HDMI插位,剩餘一個用來插Magic TV,我部media player唔可以正接插去電視了,希望Philips正視問題,儘快解決!

鑽石玩家

另外, 今晚嘗試播外置硬碟中mkv檔, 暫時試咗幾套戲都能順利播放, 惟並不能顯示外掛字幕檔(.srt), 請問如何去設定呢?

進階玩家

gerrard 發表於 2013-7-28 05:29
另外, 今晚嘗試播外置硬碟中mkv檔, 暫時試咗幾套戲都能順利播放, 惟並不能顯示外掛字幕檔(.srt), 請問如何 ...

外掛字幕是可以的。SRT 檔名前面部份要同MKV檔名相同。例如:

I_Love_HongKong.MKV
I_Love_HongKongTC.SRT > 正體中文
I_Love_HongKongSC.SRT > 簡體中文
I_Love_HongKongEn.SRT > 英文

可以按"SUBTITLE" 鍵揀字幕。如有中文亂碼,可睇本版貼#1 之說明。

簡約唯美主義者

星級玩家

kvic 發表於 2013-7-27 22:11
@gorilla7072

9700不支援 HDCD 解碼

我都想知,因我都預備買MD-10,如果出嚟聽感差唔多就慳番
無謂買。睇網上司徒xx條片用咗$1xxx件DIY Dac好似好惦,唔
知係边度買,有無ching知?!