設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Lester

[請教] 問隔音

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

plnl88 發表於 2013-4-19 11:03
扮野!
band 房同錄音室D牆點整丫。

佢間唔係band房呀大佬....
No Music No Life

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

Lester 發表於 2013-4-19 11:05
好深.... 實心門應該比空心門好掛 ? 雙門就真係難攪D...

牆有無野要攪 ?

簡單啲講, 實心門係同喇叭箱原理一樣, 同一種材質會有諧震, 咁就方便傳聲.

我諗晶爺所講既就係但凡想隔音, 可以做2層門, 中間只要有空氣或者其他材質既嘢會阻止到諧震.

其實隔音綿都可以諗諗, 貼喺廳門位(唔係房門位, 咁先吸到聲)就得~~!! {:9_421:}

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
plnl88 + 10 + 10 堅。 bingo!

查看全部評分

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

ykluk 發表於 2013-4-19 11:08
簡單啲講, 實心門係同喇叭箱原理一樣, 同一種材質會有諧震, 咁就方便傳聲.

我諗晶爺所講既就係但凡想隔 ...

即係我首先應該用番空心門???

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

beerboy 發表於 2013-4-19 11:07
佢間唔係band房呀大佬....

應用個原理。

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

ykluk 發表於 2013-4-19 11:05
拮豬島呢類百貨公司會有~~!!

富貴人家做隔音綿絲絨牆。

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

Lester 發表於 2013-4-19 11:11
即係我首先應該用番空心門???

空心門唔同雙層門, 我諗空心門咁薄應該仲衰....雖然我未試過...... 比較好既方法我諗係隔音綿或者訂做一度門, 2邊實木板中間加多層隔音綿~~!!

其實你係咪想做到完全隔音~~?? 講真我自己都有時好夜睇戲聽歌打機老婆都瞓緊, 我住村屋環境好靜但我老婆又無咩投訴, 少少聲一定有, 但係做到完全隔音既話, 瞓嗰陣都未必好舒服嗰喎....

3萬

白鑽玩家

plnl88 發表於 2013-4-19 11:15
富貴人家做隔音綿絲絨牆。

富貴人家乜都得啦, 不過我個人覺得又唔係做studio, 做隔音綿絲絨牆好似有少少誇, 同屋企舒服感覺有少少分野, 況且打理都好難又多塵.....

我自己就咁用啲厚少少既窗簾, 大少少既地毯, 一幅不規則既特色牆就叫做算數喇....

星級玩家

另外呢, 其實我只係想阻止聽音進入睡房而吾係想做 room acoustic, 吾想太多改變個廳既聲音, bend 房不是一個聽hifi既好地方..死實實...

星級玩家

ykluk 發表於 2013-4-19 11:17
空心門唔同雙層門, 我諗空心門咁薄應該仲衰....雖然我未試過...... 比較好既方法我諗係隔音綿或 ...

2邊實木板中間加多層隔音綿~~ 呢個有得諗, 吾知一般木門舖識吾識

星級玩家

隔音-門边膠條:旺角建材街,駱克道近鹅頸橋底
有售。厚薄任擇。