設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kenchui

新手純AV投影入門分享

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

hikaru1971 發表於 2015-2-2 00:52
師兄,
個OS3原裝架上天花難唔難?我想用佢來造ATMOS天花喇叭,可否影張背面相參考吓?
謝謝 ...

其實就唔係好難,只係佢個設計一個人搞會辛苦啲,同埋最緊要買支長縲絲批.....可以參考我下面個post....

http://post76.hk/forum.php?mod=v ... 07693&mobile=no

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

kenchui 發表於 2015-2-2 01:54
其實就唔係好難,只係佢個設計一個人搞會辛苦啲,同埋最緊要買支長縲絲批.....可以參考我下面個post....
...

謝謝師兄,咁我就照跟先!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

hikaru1971 發表於 2015-2-2 08:19
謝謝師兄,咁我就照跟先!

唔駛客氣,我都係睇說明書做...
Benq W1070 80" Projector
Pioneer LX-56
Mirage OS³-FS Front
Mirage OS³-Sat Front High
Mirage OS³-CC Center
Mirage OMD-5 Surround
EarthQuake MiniMe P8
Oppo 103D

星級玩家

第一 D 相影得幾靚!!第二 好正!
X90J
AV AMP: SC-lX87
Bose acoustimass 10 series iv
Oppo 103 / 206-2

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

其實成套mirage睇戲真係幾正架, 唯一唔係太清楚你隻中置單元係咪向斜上? 定係佢有個反射位所以咁擺? {:9_419:} 試吓個單元向正皇帝位調教吓可能仲好聲~~!!

小弟窮人都係玩啲3-4千蚊十仔, 其實係咪一定要玩到JL級數呢啲真係個人能力問題, 最重要係調教十仔, 中phase既平價十仔一定好聲過完全唔中phase既JL F113~~!! 想知中唔中phase, 開隻ironman 2臨尾打機械人一段, 啲機械人由上而落, 不斷重覆, 然後喺屋企唔同位置聽吓, 邊個位最中嗰個就係Phase, 然後教隻十仔phase或者呃隻av amp十仔距離嚟調教~~!! 可能你會發現唔使換十仔~~!!

如果係投入P記懷抱, 用返P記BDP可能會好過用OPPO, 唔使急, 慢慢玩, 見你架生其實都真係幾好架~~!! 到真係鍾意聽歌想玩2ch既時候, 先換返個HIFI櫃(見你隻櫃好似彎彎地, 避震做得唔好換咩機都死~~!!), 跟住買隻靚書架同int. amp.玩全分家, 宜家啲玩具用嚟玩AV唔使搞, 睇你都夠位玩~~!!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ykluk 發表於 2015-2-2 09:48
其實成套mirage睇戲真係幾正架, 唯一唔係太清楚你隻中置單元係咪向斜上? 定係佢有個反射位所以咁擺? {:9_41 ...

多謝大師賜教!

小弟隻MIRAGE CC中置係少少向上, 已向皇帝位, 唔知咁擺岩唔岩, 不過唔岩都無計......無第二個位擺了.
另外呢套MIRAGE睇戲為主, 真係無投訴, 依家加埋對FH真係好滿意, 此終一分錢一分貨~

講開個櫃.....其實都真係想換好耐, 可惜AV櫃好難入屋, 過唔到中央, 將來真係升級換SPEAKER, 聽埋歌再算了~

TKS TKS
Oppo 103D

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

felix1997 發表於 2015-2-2 09:15
第一 D 相影得幾靚!!第二 好正!

謝謝~
Oppo 103D

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

kenchui 發表於 2015-2-2 12:45
多謝大師賜教!

小弟隻MIRAGE CC中置係少少向上, 已向皇帝位, 唔知咁擺岩唔岩, 不過唔岩都無計......無第 ...

都唔係要隻中置換位, 只係你自己坐高坐低check清楚中晒位就可以, 如果唔啱搵啲象棋散銀或者CD盒"浪"隻中置嚟教位都得~~!! {:9_423:}

櫃既影響真係好深, 我見你個櫃彎晒都真係會幾震吓, 得閒同老婆大人去行吓啲HIFI櫃, 其實都有啲靚仔既, 或者搵人做隻, 用返厚實啲既夾板或者厚身MDP做都好啲, 咁想幾靚都得~~!!!

個人不嬲都唔主張立亂換喇叭(除非你想開始入2CH又另當別論), 小弟都懷疑好多師兄其實隻喇叭未run-in未set好就換..... 千期唔好以為對喇叭叫做開過百幾二百粒鐘就一定係叫開咗聲, 你望吓佢個單元振動係咪鬆動先知~~!!

小弟隻陳年ATC SCM20雖然過廿年, 但前輩借比小弟之前都唔經常聽, 小弟又唔係經常聽同打得好, 宜家都可能係大約30-40% run-in咋.....

星級玩家

好棒的空間,與漂亮的劇院客廳

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

a0916481177 發表於 2015-2-2 22:41
好棒的空間,與漂亮的劇院客廳

多謝。
Oppo 103D