設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Felis

[影音配件] 拉左一個獨立電位

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

KENXYZ 發表於 2013-4-13 15:53
himg]483233[/attachimg]83231[/attachimg]

你呢個係獨立蘇,都唔錯,想有樣學樣的師兄們,建議用30A電線,咁就更加有氣有力,爆機時電壓波動少啲,

星級玩家

YYSKY 發表於 2013-4-13 16:14
唔建議行Ring 蘇的,六個插蘇座最好用六對線返電箱,退一級都要用三或四對線返電箱,

最大問題係唔想所 ...

請教師兄;
“Ring“意思係?
我宜家即係行緊Ring蘇

如果1個蘇用1對線
$800x6=$4800

我宜家發覺全屋30A牆蘇手拖手一圈共2條
係電箱30A個组出入
電工術語又叫咩呢?

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

KENXYZ 發表於 2013-4-13 21:57
請教師兄;
“Ring“意思係?

請教師兄;
我宜家發覺全屋30A牆蘇手拖手一圈共2條
係電箱30A個组出入
電工術語又叫咩呢?<<呢個叫Ring蘇,

上文以講你加兩組係獨立蘇,正常做法,HiFi用粗啲電線有著數。

因為HiFi對電源較敏感,所以要求嚴格啲。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

收費不是對數乘上去的,因為拉電線時幾條一起做與單一條做差不多的,材料當然多幾倍啦。

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

YYSKY 發表於 2013-4-13 08:47
自己出得線就一定大大條那種,一定安全,顏色唔啱可以用熱縮膠轉色,絕對無問題零風險。

反而如果用美式 ...

>>>自己出得線就一定大大條那種,一定安全,顏色唔啱可以用熱縮膠轉色,絕對無問題零風險。

呢d 灰色地帶既野另計,但熱縮膠市場上應該買唔到黃綠色for CPC 用,再者cable 外套多左一條熱縮膠,散熱能力會差左,cable 的溫度上升,電阻會相對大左,載流量少左,影響力水

>>反而如果用美式蘇座就要諗諗。
玩AV 直頭唔應該用美式,美式插頭的插腳得果兩塊好薄好幼的金屬片做CONDUCTOR ,力水一定無咁好,而最攪笑係插頭的CONDUCTOR 好薄好幼,但又接一條好粗的電組,就算用條幾好的電線都無用,因為個瓶頸位就起個插頭的CONDUCTOR 度,唔可以好好咁發揮條電線的威力,而美式插頭一般都唔可以好實咁插起個插座度,所以電源會無咁穩定,相反英式插頭就唔會有呢D 問題,插頭的插腳CONDUCTOR 較組,電阻較細,力水較好,而英式插頭可以好實咁插起個插座入面,電源素相對較穩定

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

KENXYZ 發表於 2013-4-13 21:57
請教師兄;
“Ring“意思係?

>>請教師兄;
“Ring“意思係?

Ring circuit 即係有兩條電線,由mcb/rcbo 接去插座,ring circuit 的好處係voltage drop 較少,current carry capacity 較高,力水較好,因為有兩條電線接去插座,所以當其中一條CABLE 有問題時,電可以由另一條CABLE 流向插座,所以較security ,例如用2x2.5mm sq. 一定好過1x4mm sq. ,但2x2.5mm sq. 的cable 價錢,都會比1x4mm sq. 貴,人工亦都會多左,因為要拉多一條電線,所以如果唔同師傅講明行ring circuit ,師傅一定會行radial ,因為raidal 只係拉一條電線,cable 只係用一條,成本較低,人工都可以慳返唔少

d 師傅會把ring 讀成"Length or Ling" ,例如"插蘇行 ling/length"

唔計房間,一般住宅樓至少會有兩組插座circuit ,一組for kitchen, 因為kitchen 用電量大,另一組for 客廳,所以如果玩av 時,你只要把客廳的non-av equipment 熄左佢,又話者直頭拔走d non-av equipment 的插頭,成個客廳的circuit 只係比av equipment 用,$1 都唔駛出,已經有獨立電源了

XDXDXDXDXD  

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ronan 發表於 2013-4-13 23:20
>>>自己出得線就一定大大條那種,一定安全,顏色唔啱可以用熱縮膠轉色,絕對無問題零風險。

呢d 灰色野 ...

有黃綠色膠布買㗎,唔用熱縮膠可以用電膠布包的,規例要求合例顏色,無要求條線係原身顏色符合規例。

美式蘇座插頭好多人都有誤解,以為與英式一樣水氣孔在上,其實佢水氣孔應該向下的,咁插頭會穩固好多,當然與英式比係差啲,最大好處係省位置,最差佢個插頭無出線位向下,原本設計無預算人們用咁大條蛇線,因此用大蛇線時要加附裝置去穩固佢係理所當然啦,所以通常拖板放係向上,咁插最穩固啦,導電性就更加無問題,點都粗過條15A Fuse呀,

美式與英式都各有利弊各有好處。