設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Felis

[影音配件] 拉左一個獨立電位

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

英國製明線係要成轆買200碼的不設散賣,所以一定用大陸線,八嚿水又不使穿牆兩個鐘起貨賺到笑哈哈,應該要用4mm線咁好力好多八嚿水就啱數喇。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

借這post乎呼籲大家,玩獨立電一定要用4mm線,可用英國製最好啦,係一組孖蘇計,配獨立15A MCB再接水氣制,咁至夠力又安全。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

恭喜 ching.

高級玩家

YYSKY 發表於 2013-4-10 18:37
英國製明線係要成轆買200碼的不設散賣,所以一定用大陸線,八嚿水又不使穿牆兩個鐘起貨賺到笑哈哈,應該要 ...

佢用2.5mm ,當買個教訓,下次問多幾間,整嘢咪心急

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄 這樣做完全正確

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

擺嚟駁拖板?

高級玩家

kkbut18 發表於 2013-4-10 19:22
擺嚟駁拖板?

其實想整兩位插poweramp, subwoofer, 不過宜家得一個位咪用個拖板頂住先,效果會差D,不過未整之前係一個拖板插六樣器材。

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

Felis 發表於 2013-4-10 19:44
其實想整兩位插poweramp, subwoofer, 不過宜家得一個位咪用個拖板頂住先,效果會差D,不過未整之前係一個拖 ...

咁整應該唔會有咩分別

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

以project 的價錢黎講,$800 一個13a socket outlet 差不多

不過會用英國線如prysmian, draka 同aei ,又或者有名的大陸線如mas 同keystone,呢兩隻大陸線唔會有問題,因為有哂cert. 但其他的大陸線就唔足料,同埋會有著火的危險,之前電視先賣過有單野用左大陸線,攪到火災

樓主個插頭真係好獨立,因為插頭可以用32A MCB/RCBO 行ring circuit 2.5mm sq. X 2 ,32A MCB/RCBO 行RADIAL circuit 4mm x 1 or 成本最平的20A MCB 行RADIAL CIRCUIT 2.5MM SQ. X1, 從張相睇到,係行RADIAL CIRCUIT ,條線應該係2.5mm sq. 的媽膠線,即係成本最平果隻

最重要係樓主有冇叫個師傅出返張wr1? 如果無wr1 ,萬一屋企因為電線著火攪到火災,保險係唔會包的,而呢個師傅亦都未必要負上法律責任

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

YYSKY 發表於 2013-4-10 18:41
借這post乎呼籲大家,玩獨立電一定要用4mm線,可用英國製最好啦,係一組孖蘇計,配獨立15A MCB再接水氣制, ...

借位一問,原來$800可以攪掂...
請教SKY兄,
用英國製線+一組孖蘇計,配獨立15A MCB再接水氣制等等...
有幾個問題:

1. 其實由電箱拉一組(孖蘇)出黎,同一個柂板插晒有咩分別?
2. 安全性?
3. 要用SKY兄你提供既配件,大約咩價錢?(師傅手功另計)

小弟都係一柂六...AMP,BDP,SUB....
真係想整好耐,只係驚太貴,自己又唔識電呢方面。