設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: que

[CD機] [開箱] ATOLL CD 100 SE-2

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

PM "ed"

不過個人意見

唔係為左慳一對訊號線同電源線....

真係冇必要買張input卡
我相信即使煲好左都唔會追得到以前單dac既實力

同一位ching研究過
CD100 SE-2
既digital input card

http://audium.com/produkt_details.php?produkt_id=281

係靠一塊用CIRRUS CS8416 DDC Chips進行接收訊號
之後送去比cd100本身既Burr-Brown PCM1796上面進行轉換

當然啦
Burr-Brown PCM1796本身亦唔係強大既CHIPS
或者有D過時

USB IN 本身只支援到24/96
其實支援到24/96並唔係問題
電源方面本身ATOLL做得好好
但可能張卡設計本身就係太簡單同埋冇源

即使係AA 既CDP
果位CHING比較過
真係冇必要為左呢個功能去加張INPUT CARD
COAX都好少少
USB真係不太可用

要USB IN
正正經經買部TEAC UD501或DAC100仲好!
SOURCE: ATOLL CD 100 SE-2,Chord QUTEHD
SPK: B&W PM-1
INT AMP: CA 840
blackcat usb,ic,sc

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

que 發表於 2013-3-30 13:18
在澳門買入的
價錢可能會有些不同

要睇現真正嘅法腳激情,      

配埋in 100效果差好遠wor,   

而且會直接令喇叭嘅聲音都升級.      

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

C-hing, did your try CD transport + Atoll DAC 1000. Any comment compare to Atoll CD100 SE2.

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

星級玩家

que 發表於 2013-3-30 13:32
PM "ed"

睇完que師兄這番說話
可以說是一個好教材
玩usb要有好表現
就真真正正買部獨立dac

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Tomy 發表於 2013-3-30 14:10
要睇現真正嘅法腳激情,        

配埋in 100效果差好遠wor,     

我尋日太座話我下一步就會要買amp

佢真係知我諗咩

不過amp真係未必會換住
其實而家推起也不會太差
聆聽環境也很細

除非佢清貨清部100
佢部野個盒極殘
SOURCE: ATOLL CD 100 SE-2,Chord QUTEHD

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

nippon 發表於 2013-3-30 14:14
C-hing, did your try CD transport + Atoll DAC 1000. Any comment compare to Atoll CD100 SE2.

不過個人建議cd100 se-2要配dac
唔好用dac100了

雖然獨立出呢後 可能dac部分供電會好左
但係以下因素唔考慮:

1. dac100同cd100 se-2係用同一粒解碼晶片 都係1796
2. 雖然電源上可能獨立後會好左
    但假設佢地差別唔明顯
    係又要用多左錢係電源線、佔多一個插座位
3. dac100se係約7000元級別產品,
    cd100 se-2係11000~12000級別產品
    我相信冇必要咁樣往下襯
4. 論dac 市場上仲有好多選擇
    atoll 普遍賣點係重料電源同class A輸出級
    真係要配
    我諗 CHORD CUTE HD係一萬蚊級數中既好選擇
    但加埋會否比一部CD 200 SE好
    我又唔敢講
5. 你想試既野應該係牛羊會試到 (我唔熟香港, 只聽過各位CHING講呢間野有)
    有位CHING講過
    CD200SE 嬴100 SE2唔少
    建議你可以去試下
    因為你買DAC100+CD100 SE2
    仲貴過CD200SE
    仲可以將買多既線錢更集中

不過有CHING 話
去現場試完揀左YBA
耳試為實
祝你買到心頭好

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

KENXYZ 發表於 2013-3-30 17:20
睇完que師兄這番說話
可以說是一個好教材
玩usb要有好表現

冇錯......
搞到我而家應該都唔賣部QUAD D1了.....

咁的話就缺一對RCA

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章