設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[CD機] [開箱] ATOLL CD 100 SE-2

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
自從1月決定買CDP
試聽過好幾款CDP
最終於1月中決定買ATOLL CD 100 SE
及後上網搵到原來SE-2 款式有USB輸入
馬上訂了一部
由於se-2 usb input版 代理都冇貨
所以要由原產地寄出
如果唔想睇哂成個原廠出貨出錯  苦等既辛酸既過程..... 可以直接飛到有大紅字既一行開始

1月底 新年前一個星期
同一位CHING買I N200 同一批機寄到店內
大家互通消息收到通知
馬上飛到店內試及付錢

正當滿心歡喜在店內打開要試聽
放進CD
開聲~~~

雖然個環境好雜亂
真係好亂
所以都冇諗住玩到真先拎走

睇下背板先....
咦.........

少左D野WOR
老闆......
有個板位但冇得usb同coax入wor....

老闆:睇下先 冇理由GA 個盒型號都寫o岩ga wor.....
打去代理問問先
我落單時你聽住我落要USB 輸入GA
(又真係聽住的..)

代理:我地冇得check 部機原產地直送少個地方收稅......
(原來呢個係重點)

結論係
班法國佬做少左份digital input board落去呀!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

老闆話
農曆新年趕唔切了

不打緊... 我都算係有耐性的人
等了又等
過哂農曆新年
過埋38婦女節
真係耐唔住
有耐性都唔係等成個月都寄唔到掛...
上次一樣係法國寄出
一個多星期就寄到喇wor!

終於忍唔住去問
話3月13日寄到...
好= =
3月13日 (都係冇人通知)
3月15日又走左去問
話應該呢幾日喇wor....

我已經冇心再去問= =
終於突然開緊會見到佢個電話miss call
真係想飛過去拎
點知尋日又大雨!!!

終於.......
尋日係苦等接近一個鐘先拎到部機
佢身體唔好 遲左開門
不過一個鐘同等左兩個月相比
都只係好少事......

好彩部機都唔太重
巴士又唔多人

去片

第一次見到個紙盒我真係呆左
咁大部機
咁薄個紙盒
你唔平放時係會feel到個紙盒係突左去一邊...
駛唔駛咁環保呀.... 話哂要寄空郵ga

型號係冇錯....
但係option 果度係冇左囉
擺明代理同法國廠溝通不良...
或間廠真係咁懵

個remote係通同哂同廠既DAC, TUNER, CDP同IR/IN系統AMP.....
太座話呢個野真係好老土
我話對比起ONKYO 兩聲道AMP果個已經好好
佢話果個ONKYO INT AMP REMOTE簡直係N年前大陸機果D設計
我認同

說明書

張DIGITAL INPUT CARD既安裝說明
代理有派人來裝..... 雖然佢地知係廠問題冇收我錢
原來咁易裝真係想叫佢慳左D人手
我自己裝計平我好過

安裝後
拆下既板

原廠送既RCA線
個頭都唔直的
手工好差呢!

上櫃!!!

初步聽感
由於幾乎係零煲狀態
所以唔可以作準喔

同原有CD-ROM+USB DAC比較
聽CD真係高幾班
質感、密度、低音同分析力等等都好好
可能係CLASS A 輸出級關係
D聲厚左唔少

但USB輸入呢
粗聲左
結象差左
散左
高音分析好左
原有QUAD DAC滑好多 實好多
我係咪應該話佢好數碼?= =
唔吸引吧
或者之前部QUAD 潤飾得多
滑好多
亦有可能CUT走左好多野
所以聽MP3就順耳好多

目前係都係散.... 再煲煲佢
不過用緊電腦時
當聽流行歌都唔係唔可以接受既...
但真係冇咁實

仲有而家有好大問題係....
USB=純銀
RCA=鍍銀
CDP PC=鍍銀
不過唔係聽樣樣野都出事

多謝收看

評分

參與人數 11威望 +99 金錢 +88 收起 理由
pp101 + 10
ultraleo + 9 + 9
chuwing + 10 + 10
leo25 + 10 + 10
ke1 + 9 + 9
喜喜天使 + 10 + 10
cheapching + 10 + 10 用家心得
chhanthony + 10 + 10
marcolam + 1
KENXYZ + 10 + 10 用家心得
obee + 10 + 10

查看全部評分

SOURCE: ATOLL CD 100 SE-2,Chord QUTEHD
SPK: B&W PM-1
INT AMP: CA 840
blackcat usb,ic,sc

銀級玩家

星級玩家

師兄,解碼部份同 DAC 200 是否一様。有沒有比較邊部好聲

新仔玩家

夾咩機?

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

tcflex401 發表於 2013-3-30 11:27
師兄,解碼部份同 DAC 200 是否一様。

應該冇可能吧 @@

DAC200本身級數亦不同...

CD100 SE-2 係用BURR‐BROWN PCM1796
USB IN 只有24/96
CD100 SE-2同DAC100就係用同一位

DAC 200係用BURR‐BROWN PCM1792
USB本身已經對應24/192
SOURCE: ATOLL CD 100 SE-2,Chord QUTEHD

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

emptiness 發表於 2013-3-30 11:30
夾咩機?

CD100 SE-2--->ONKYO A5 VL (INT AMP) -->NEAT MOTIVE3

星級玩家

CD100se2幾錢買入
Run多一段時間
有無法國音色...激情浪漫

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

C-hing, nice report !
would you mind PM the price of CD100 SE-2 to me. Thanks!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

在澳門買入的
價錢可能會有些不同

不過呢間野而家個樣真係好似倉一樣!!!
價錢PM你地吧

的確比起英國野放D
但未試過法國真正既激情WOR

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

C-hing , Thanks for your reply !