設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: furanshisu

[喇叭線] 後置喇叭線入牆問題

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

我建議像衆師兄所講先用原有的尼龍繩度長度,然后像sam12345兄建議去五金舖買穿線帶,記得一定要比最長果條線長最少十尺八尺,如果唔係無位比你發力拉。

穿穿線繩時可用師兄門的建議落啲wd40,咁可以穿得順/易好多。又或者買花士令或五金舖的雪油/牛油,因為係膏狀,所以會係轉彎位留得多啲,咁就行得更順。

另外,电線同穿線繩我覺得最好唔好打結,因為個結好難轉彎的。我會在穿線一端同电線一端留最少三、四吋,疊在一起然后用电線膠布把它們緊緊包在一起成一條狀,咁就無咁易在中途甩拖,否則又要重新來過。
i am just a humble and skint driver

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

smokeyduck 發表於 2013-4-8 16:36
我建議像衆師兄所講先用原有的尼龍繩度長度,然后像sam12345兄建議去五金舖買穿線帶,記得一定要比最長果條 ...

師兄你有試過用雪油嗎?無人咁儍用雪油,會搞到一褲都係㗎,日後幾十年都唔知有乜化學反應,WD40夠滑好用寫明對膠品無損害。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

furanshisu 發表於 2013-4-7 22:40
感謝各位Ching 既寶貴意見!我剛嘗試了第一步用新的尼龍繩連上舊的再由另一邊拉去量長度,點知連得不實,舊 ...

你緊係打平結喇,尼龍繩要打死結至得架,咁都奶嘢建議你都係交被師父做啦,

若繩未拉出來可以試用鐵線勾番出來。

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

YYSKY 發表於 2013-4-9 01:03
師兄你有試過用雪油嗎?無人咁儍用雪油,會搞到一褲都係㗎,日後幾十年都唔知有乜化學反應,WD40夠滑好用 ...

其實係裝修師傅教我用雪油的,早年我家裝修,因資金有限但自已由鬼咁多要求,唯有調假同師傅仔一同開工,而佢係用雪油,佢話日後有其它線要穿,當然用花士令或wd40最方便易買。

其實用雪油都未必會搞到一褲都係,因為係膏狀,唔會周圍滴,不過就成手都係。

i am just a humble and skint driver

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

smokeyduck 發表於 2013-4-9 09:40
其實係裝修師傅教我用雪油的,早年我家裝修,因資金有限但自已由鬼咁多要求,唯有調假同師傅仔一同開工, ...

咪就係成手都係雪油囉,唔覺意就Hi到一褲都係,條線仲要慢慢清潔幾麻煩,業餘人事無為買穿線膏$6x支用少少,所以建議用WD40,其實最理想用爽身粉,拉完條線無需清潔,最重要係日後不會有化學作用影響條線。

專業玩家

樓下建議你先去五金店花幾十蚊買條穿線帶,試穿下兩個隆係咪相通,一般來講新樓係唔會有後置喇叭位
而條穿線帶唔會浪費,第日可以用嚟穿喇叭線

進階玩家

謝謝各Ching提點,已成功完成。結果去五金鋪買左條穿線器。
至於個牆蓋我買左個接線位既蓋代替,雖然貴D但係靚仔D!

黃金玩家

furanshisu 發表於 2013-6-17 00:58
謝謝各Ching提點,已成功完成。結果去五金鋪買左條穿線器。
至於個牆蓋我買左個接線位既蓋代替,雖然貴D但係 ...

咩接線蓋? 是否喇叭專用果D speaker socket & plug 套件?
billy

科林玩家

76-FC 藍寶石勲章

買穿線膏穿線帶先可以做
否着什么也做了