設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[喇叭線] 後置喇叭線入牆問題

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟是新手, 最近有需要將喇叭線入牆, 想指教幾個問題:
-我的屋苑本身前後牆己經有個位,裏面有個窿有條尼龍繩凸出來, 有個密封既蓋
-係邊度可以買到喇叭線用既入牆蓋?
-係用咩方法穿喇叭線穿入牆呢?駛唔駛膠喉?
-入牆有無話要用某種線?

多謝有心人指點一下

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

條喉通去邊你知唔知呢?是否合你用?

喇叭線通常入喉之後直接到喇叭,免除接線座損耗及成本,個窿可用膠蓋開孔出線後封好,2元塊。

進階玩家

YYSKY 發表於 2013-3-29 14:32
條喉通去邊你知唔知呢?是否合你用?

喇叭線通常入喉之後直接到喇叭,免除接線座損耗及成本,個窿可用膠蓋 ...

個廳前面既牆窿應該同後面牆既窿通既,不過入面唔似有喉, 而家得一條尼龍繩, 只係一條石屎通道。
咁我係唔係就咁隊條線入去,還是要多入一條膠喉先?

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

furanshisu 發表於 2013-3-29 22:36
個廳前面既牆窿應該同後面牆既窿通既,不過入面唔似有喉, 而家得一條尼龍繩, 只係一條石屎通道。
咁我係唔 ...

前牆通後牆一個石屎窿,有乜意義呢?

被老鼠出入㗎,尼龍繩通咗去邊先重要。

黃金玩家

furanshisu 發表於 2013-3-29 22:36
咁我係唔 ...

個廳前面既牆窿應該同後面牆既窿通既, 咁只可以將部 Amp 放係牆後(間房)、個喇叭就放係牆前面(ie. 廳).

入面唔似有喉,  得一條尼龍繩,  只係一條石屎通道,咁你要找出尼龍繩的另一頭先講點用喇。

清楚條绳去邊, ,個窿夠大 (ie.  6分~ 一吋 diameter ),就無需要多入一條膠喉先放缐。
billy

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

跟下有冇候通既  如果冇既你想做入牆 工程都幾大

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

其實唔係好知樓主想問乜㗎,有相睇就清楚啲,

應該係牆前牆後通,應該係兩邊箱仔打通咗個底,尼龍繩係經20mm喉通咗出屋外,例如走廊,低壓線槽房內,給低v嘢用,上網cat 5缐穿入屋,估計啫?

星級玩家

咁我係唔 ...

假設佢係有20mm喉係通嘅
就張條喇叭線去皮約40mm,張銅線打圈再扭實,然後用條尼龍繩村過銅線再打結,
之後係喇叭線加D KY,然後慢慢一邊推條喇叭線,令一邊就拉條尼龍繩出來。

進階玩家

多謝各位既reply, 唔好意思可能我表達得唔好。

其實係個廳前面既牆(tv, receiver後面)有一個密封蓋, 打開後有兩個窿, 有尼龍繩凸出嚟。廳後面牆(sofa後面)左右各有一個蓋,每邊打開後有一個窿,有尼龍繩凸出。這是屋苑入伙時的配置,似乎廳前後是通的。

問題是點様令條喇叭線穿過去?因為我有聽過要先穿一種喉,然後先穿線入喉。還是就咁用sam12345兄所講既方法直接拉條喇叭線入去?

另一個問題係個牆蓋,而家係密封既,我又搵唔到有窿比喇叭線穿過既蓋。而家個蓋係clipsal灰色嗰隻。

多謝各位ching提點

星級玩家

furanshisu 發表於 2013-3-30 17:55
多謝各位既reply, 唔好意思可能我表達得唔好。

其實係個廳前面既牆(tv, receiver後面)有一個密封蓋, 打開 ...

唔會買到有窿既蓋!
要自己鑽孔的