設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: cth516

[請教] 鍍金, 鍍銀, 鍍銠 在聲音畫面上有咩分別?

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

louis001 發表於 2013-2-19 17:12
師兄 佢剩係換落條1x元雞線度咋個效果已經  有的野未試過有懷疑唔出奇 我以前都唔信
...

試下冰鮮鉑金屎啦。

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

leojai 發表於 2013-2-19 14:30
其實都幾神奇,一粒fuse佔全條線的很少部份,用好D物料竟然可以令到質數好左.如果成條線都係鍍銀,個改善應該 ...

可能係成本問題,現時係無鍍銠,鍍鈀,鍍鉑金的線材出現。
鍍銀線對畫就好,聲就麻麻了。

黃金玩家

plnl88 發表於 2013-2-19 17:25
可能係成本問題,現時係無鍍銠,鍍鈀,鍍鉑金的線材出現。
鍍銀線對畫就好,聲就麻麻了。 ...

唔同意   銀物料 聲快 清脆 鎖緊低頻 係厚聲器材恩物
例 十烏化  我用條qed 十仔線 同 aq sub-1 sub-3 就係有渡銀成份
令到隻十仔 低頻都有線條 渡銀線材點會冇用呢

黃金玩家

plnl88 發表於 2013-2-19 17:20
試下冰鮮鉑金屎啦。

拎黎睇下咩野料 怕你有牙
係呢師兄 幾時有局再攪過試聽會

1萬

黃金玩家

louis001 發表於 2013-2-19 17:41
唔同意   銀物料 聲快 清脆 鎖緊低頻 係厚聲器材恩物
例 十烏化  我用條qed 十仔線  ...

你無聽過成條純銀的威力啫。

1萬

黃金玩家

louis001 發表於 2013-2-19 17:43
拎黎睇下咩野料 怕你有牙  
係呢師兄 幾時有局再攪過試聽會   ...

等我冰鮮多兩三條紅腸先啦。

黃金玩家

plnl88 發表於 2013-2-19 17:54
你無聽過成條純銀的威力啫。

咪講笑啦師兄 成條純銀喎 幾錢落樓呀
買完真係無銀用

1萬

黃金玩家

louis001 發表於 2013-2-19 17:41
唔同意   銀物料 聲快 清脆 鎖緊低頻 係厚聲器材恩物
例 十烏化  我用條qed 十仔線  ...

插十仔,條 4001 都唔夠條紅腸黎。

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

plnl88 發表於 2013-2-18 23:54
路易斯,以下是我個人的睇法。其他人可能會有不同的感受。

Infinity Power Classic (Silver)

分析得好好詳細

黃金玩家

plnl88 發表於 2013-2-19 17:57
插十仔,條 4001 都唔夠條紅腸黎。

咁我公平的咁講 amp 電線 十仔線 要互相配合先有出色效果
我試過 安記 609  用QED Signature 十仔線 + sommer 4mm   夾我隻 psb HD-10 好過用紅腸
但好奇怪 安記 609  用AQ SUB-3  十仔線 + 紅腸   夾我隻 psb HD-10 又好過用sommer 4mm
所以 冇話邊樣好 邊樣唔好 最緊要係 夾唔夾 夾到 家和萬事興 唔夾 真係聲衰播不停