設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: cth516

[請教] 鍍金, 鍍銀, 鍍銠 在聲音畫面上有咩分別?

黃金玩家

Frisby75 發表於 2013-2-18 17:18
銅一般是指 bronze 而不是 copper
(Bronze 是處理了的銅)

真係抵俾十分

專業玩家

呢 d 看法當然有一定主觀性, 是耶非耶要自己慢慢試咯

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

Frisby75 發表於 2013-2-18 17:18
銅一般是指 bronze 而不是 copper
(Bronze 是處理了的銅)

um... IP2 有支 classic, 古河有支 HP, HiFi Tuning 有支 Supreme, 佢地話明真係 Silver.
而 IP2 又真係有支鉑金 fuse。

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

louis001 發表於 2013-2-18 14:25
咁晶爺以你既經驗又會有咩感受 純粹分享下麻
咪咁行啦 因為我都想知   ...

路易斯,澳門師兄來了香港。
我夜D答你。

1萬

黃金玩家

louis001 發表於 2013-2-18 14:25
咁晶爺以你既經驗又會有咩感受 純粹分享下麻
咪咁行啦 因為我都想知   ...

路易斯,以下是我個人的睇法。其他人可能會有不同的感受。

Infinity Power Classic (Silver)
中高音表現頗為不俗,亮麗, 空氣感有但未至於遼闊, 可惜擺脫不到鍍銀的特質, 低音略為遜色少少。

Infinity Power 2 RHODIUM
音牆和空氣感方面都取得平衡,中高音透澈而不乾澀,兼顧了良好分析力和低音的特質.性價比極高!
IP2 的 fuse 如安放於任何電視上會大幅度提升立體感,細緻度,色彩鮮艷度,  

Infinity Power 2 PALLADIUM
承接了 IP2 Rhodium 的闊音牆和空氣感, 良好分析力, 鈀 fuse 的力感更強,
中高低音的質感, 線條 比 銠 fuse 更實在, 明顯. 肉地, 氣氛,音像比 Rhodium fuse 提升左三成。

Infinity Power 2 PLATINUM
IP2 鉑金 fuse 的寬闊音場,高度分析力,清爽的空氣感不但是眾 IP2 fuse 的大阿哥。
更可以話是現時香港市面上買得到的 Hi Fi fuse 的王者。其通透異常的音色能令用家如沐春風般沉醉。樂器更活靈活現。
不得不提的是 IP2 鉑金 fuse 如安放於任何電視上,不但如其他的 IP2 fuse 般大幅度提升立體感,細緻度,色彩鮮艷度,更會令到畫面上各式人,物 披上一層生氣

若要用分數去代表這四支 IP2 Fuse:
Classic = 95
Rhodium = 100
Palladium = 130
Platinum = 300+

評分

參與人數 3威望 +24 金錢 +18 收起 理由
cth516 + 8 + 8 精彩Report
孔明燈 + 6 精彩Report
louis001 + 10 + 10 精彩Report

查看全部評分

黃金玩家

plnl88 發表於 2013-2-18 23:54

Infinity Power Classic (Silver)

多謝晶爺賜教   咁如果線材同頭尾插 鍍金, 鍍銀, 鍍銠 在聲音畫面上又有咩心得可以分享下呢
分享完 等我地呢的新手可以選定自己心水既物料唔駛晒咁多無謂錢買的冇用野返黎麻
PS 唔怪得我部93好似脫胎換骨咁啦 原來係Infinity Power 2 PLATINUM 作怪

1萬

黃金玩家

louis001 發表於 2013-2-19 00:26
多謝晶爺賜教   咁如果線材同頭尾插 鍍金, 鍍銀, 鍍銠 在聲音畫面上又有咩心得可以分享下呢{:6_ ...

鍍銀 我無用過。
與普通的 MK 紅頭 (銅) + 4782 尾 (銅) 比較  
鍍銠 畫面會鋭利,鮮明D。聲會清脆D。
鍍金 畫面同普通的差不多,聲就會厚D。
其實我唔係好明點解鍍金會厚聲D。鍍金一般是防鏽之麻。
銠 始終係鉑金家族成員之一,畫面會鋭利,鮮明D。聲會清脆D,係鉑金的特性。
所以我D 紅腸全部係鍍銠頭尾的。
只有比十仔個條先用鍍金。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +10 收起 理由
louis001 + 10 + 10 抵比10分
KENXYZ + 10 用家心得

查看全部評分

專業玩家

plnl88 發表於 2013-2-18 23:54

小弟在 #10 的看法主要是針對電源插頭及喇叭線頭

在"屎"的用途上的確有可能有分別

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

其實都幾神奇,一粒fuse佔全條線的很少部份,用好D物料竟然可以令到質數好左.如果成條線都係鍍銀,個改善應該仲大

黃金玩家

leojai 發表於 2013-2-19 14:30
其實都幾神奇,一粒fuse佔全條線的很少部份,用好D物料竟然可以令到質數好左.如果成條線都係鍍銀,個改善應該 ...

師兄 佢剩係換落條1x元雞線度咋個效果已經 有的野未試過有懷疑唔出奇 我以前都唔信

但係...........................  一試唔夠定力就好易籟野
好在我夠   剩係我部93換左姐 晶爺成日話叫我拎的屎返屋企玩
我知佢想點架   不過我夠定力