設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: awckin

[教學] 喇叭效能

進階玩家

zoneaudio 發表於 2013-2-13 12:14
唔係要力,如果要力直上KT88,
要的是整體平衡,D力就會番來,
話比你聽6V6得3W已經好好力,

3W 都好好力,相對來講是配搭,即是夾咩,3W 夾 高效當然沒問題。

但是 KT77 夾 12L2 86DB 音色沒問題,開幾大聲都得,控制力就欠缺,個人來睇就是 AMP 同 SPK 唔平衡,當然唔大棚係冇問題。

CHING 你咁有經驗不如以這個 CASE 教下我地點樣用擺位而不需換器材情況下去平衡番,相信各位 CHING 都期待閣下的高見,包括小弟,翹首以待閣下教誨!

星級玩家

CANEEKER 發表於 2013-2-13 12:40
3W 都好好力,相對來講是配搭,即是夾咩,3W 夾 高效當然沒問題。

但是 KT77 夾 12L2 86DB 音色沒問題, ...

我都係自己慢慢摸索番來,教就唔敢啦,呢度大把高手,
我個D全部DIY亦無靚線(其實紅白線都仲用緊)不能與師兄們的靚野比較,
只不過講小小經驗希望樓主唔洗行咁遠路遮,
首要都係擺位先,之後有咩聲多左標左,小左,先換膽,換opamp,換線來微調,

進階玩家

唔好咁謙,依家只是討論個案,並非比較器材,而閣下全部可以『自己設計/調校』相信已經到一定『高』水平,教下我地呢 D 小輩啦!

即使比器材,閣下的無價之寶亦不可能跟世俗器材比較,心得更加是無價,希望閣下開誠佈公,我等小輩一定虛心學習

銀級玩家

zoneaudio 發表於 2013-2-13 12:55
我都係自己慢慢摸索番來,教就唔敢啦,呢度大把高手,
我個D全部DIY亦無靚線(其實紅白線都仲用緊)不能與 ...

駕駛技術高,可以發揮盡架車 o既性能,有可能 Honda 跑贏寶馬,但係先天不足,就算車神落場,都冇可能 Honda 跑贏波子;相反,明明跑越野賽,你比架波子呀車神喎,玩咩!?

駕駛技術尤如喇叭擺位,只有識唔識、叻唔叻,表面上係冇成本,但係機同喇叭唔夾就係唔夾,要將配搭有缺憾 o既系統用技術挽救唔係唔得,而係果份功力投資過幾多時間同冤枉錢先練到返 o黎?

玩廠機唔同 DIY,好多時玩廠機出現 o既一 d 搭配彎路,可能響 DIY 制作過程中微調参數就解決左,例如 input ouput impedance,玩廠機如果唔 match 只有換機,DIY 就換粒電阻就 ok 哂,再玩擺位就手到拿來、錦上添花!所以 ching 冇建議錯亦係善意,但就要了解自己 o既 case  同 experience 適唔適合 apply 響人地身上,不過 ching 詳細分享下係應該 o既,一來比其他 ching 多個参考,二來睇 o既人唔止 post 內我地幾絛茂利,大把潛水 CDROM,得益 o既會係好多人。

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

多謝師兄們意見

星級玩家

獲益良多,感謝馬爺及zoneaudio等師兄寶貴經驗!

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

都係錢作怪!no money no talk