設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[教學] 喇叭效能

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
請問點樣知道對喇叭係一套系统上,效能係咪已經去盡呢?

上一次由安橋av喇叭轉為qual12L2,係因為對安橋喇叭好明顯高音會拆,所以好肯定要換

但自從用咗quad之後,無論轉器材線材定加保品,對喇叭都有正面嘅反應。但始終覺得有所不足,尤其係聽大棚野嘅氣勢方面同樂器嘅分離度方面表現麻麻地。

曾經係5/F聽過三隻不同大小嘅書架喇叭,同唔同價位嘅cdp/bdp。本來估計氣勢方面應該係喇叭問題,而樂器分離度就係訊源問題。

不過,最近換fuse,換coaxial cable,換旦後,發覺對喇叭嘅氣勢,力量,同低頻都有進步。反而換咗部好d嘅dac都仲係做唔到d樂器一件件。

宜家好迷惘唔知喇叭使唔使換,定係自己發揮唔到對喇叭嘅最大效能。

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我以前都玩過quad 12l
可否分享下你用咩器材
Speaker cable有無換
Quad用純銀線好合適我有條正野可收以借你試
當然Quad12是有一定局限,尤其如你聽古典,但谷盡我試過都好好聲的
2聲道入門組合
Player: Fidata HFAS1  -> Lumin U1
Dac:  Totaldac Reclocker & D1-Six
Pre: GamuT D3I
Power: GamuT D200i
speaker:  Spendor SP100R2

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

我都剛换左銀線推12l.我只聽時代曲.感覺“滑“左.但都係聽左一個禮拜,應會更好!

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

換過對喇叭啦, 另外, 擺位都好重要。另外膽機聽大棚嘢系, 都係唔好講啦, 明啦。
CDP: Lite CD22
AMP: Denon PRA 1100, POA 4400 MONO BLOCK
SP: JBL 4312A
PC, SC, IC 丐幫雞線
CAS: i5 ASUS STX

一生追求冷硬標

星級玩家

tomtomsuccess 發表於 2013-2-11 22:25
換過對喇叭啦, 另外, 擺位都好重要。另外膽機聽大棚嘢系, 都係唔好講啦, 明啦。 ...

擺位佔成套機既比重最大,其次才是器材,
如果擺出d又話唔得,開d又話阻住,
咁想好聲都幾難,同埋唔關膽事,
對喇叭在理想位置自然定位有序,
在完全離晒箱情況下爆棚自然會寛鬆不廢吹灰之力!!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

sealteam4 發表於 2013-2-11 18:26
我以前都玩過quad 12l
可否分享下你用咩器材
Speaker cable有無換

多謝CHING先,

你意思係用銀線先可以谷盡QUAD嘅potential?

咁點先知QUAD盡未呢?

我宜家用 MBP / CA640 > Antelope Gold > Sound Master 8 + 68 > Quad 12L2

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

fmk888 發表於 2013-2-11 20:18
我都剛换左銀線推12l.我只聽時代曲.感覺“滑“左.但都係聽左一個禮拜,應會更好! ...

係咪一定銀線先適合QUAD呢?其實音色上我宜家都幾滿意套野,但就硬係覺得可以再有改善空間,不過唔知喇叭使唔使換

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

tomtomsuccess 發表於 2013-2-11 22:25
換過對喇叭啦, 另外, 擺位都好重要。另外膽機聽大棚嘢系, 都係唔好講啦, 明啦。 ...

擺位暫時都係死症,希望換個HIFI架有多D空間變吓

我係5樓時,佢係用返我套前後級試俾我聽雖然唔知佢用乜野旦,但係大棚野好明顯用越大嘅喇叭,改善越大。

明你講旦機同石機嘅分別,我都冇諗住做到可機嘅野,只係想係有限資源下學識玩盡對喇叭,諗住咁先可以清楚下一對喇叭要搵邊類野

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

zoneaudio 發表於 2013-2-11 22:39
擺位佔成套機既比重最大,其次才是器材,
如果擺出d又話唔得,開d又話阻住,
咁想好聲都幾難,同埋唔關膽 ...

係小弟家,空間暫時係一個大問題。不過都想請教吓CHING,點先知道對喇叭應該點擺位先啱

星級玩家

awckin 發表於 2013-2-12 00:04
係小弟家,空間暫時係一個大問題。不過都想請教吓CHING,點先知道對喇叭應該點擺位先啱 ...

純個人經驗唔知幫唔幫到你,有興趣可以一看{:9_434:}
FR-4 全頻喇叭制作( 4 )之擺位
聽音環境與喇叭擺位