設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: sclendan

[AV擴音機] 到我開箱了! Yamaha A2020 恨到了!

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

vcom 發表於 2013-2-22 09:04
Ching,我部Yamaha A1020跟機有隻CD,裡面有多國文字的說明書,但中文就只有簡體字版本。 ...

唔該哂,都好過冇。
ATOLL IN200
MARANTZ  SA-15-S2 BLACK EDITION
PIONNER LX76
SONY HX750 55吋
OPPO 93
前置 ELAC 244BE
中置 KEF R200C
後置 MUSIC PRO
重底音 Velodyne  SPL800 i

2萬

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

恭喜晒, 而家可以慢慢甘享受啦...

評分

參與人數 1威望 +5 收起 理由
sclendan + 5

查看全部評分

黃金玩家

ricoy288 發表於 2013-2-22 10:29
恭喜晒, 而家可以慢慢甘享受啦...

多謝ricoy兄同另外幾位師兄!
..玩AV最緊要識睇開d, d聲唔o岩聽, 苛包又唔生性, 唯有學識用耳仔就架生啦... >_<

黃金玩家

tennishk 發表於 2013-2-22 07:57
唔該哂師兄,請問DSP是什麼?
有什麼不同?
同埋部機有冇中文說明書?

tennis兄, DSP係Y記賣點之一, 簡單d講係"場景模式", 幫你增強臨場感既, 中DSP毒既師兄唔開會唔過引, 但唔鐘意DSP既師兄又會覺得DSP太味精唔夠原汁原味, 事乎你口味.  

我可以同你分享下, 但先講明, 我自己就鐘意DSP, 由玩465果陣已經中DSP毒, 所以我立場係主觀既, 師兄都係去通利走轉, 叫d通利老細開下關下俾你聽下分別. 我平時睇戲果陣, 如果用Straight直出, 聽落已經不錯, 但我通常會用埋DSP揀"Standard", 對白立即凸出左, 兩邊前置同surround就立體晒! 包圍感明顯不同! 有時睇d科幻片, 可以揀"Si-Fi", 特技效果聲就會更出, 又或者睇有d記錄片, 講下太空/動物果d, 有時又patpat痕會揀下"spectacle", 會有d theather feel, 好似去左科學館睇咁...... 如果睇下d音樂節目或concert, 就多數揀"Classical"果類DSP, Classical呢類效果好出好明顯, 一開就學我個fd話齋, 咪埋眼聽好似四幅場推開晒, 間屋大左, 當然呢d肯定有失真啦, 好似"食麵落辣椒醬"咁, 有得必有失, 好在乎你點睇何為得何為失. 主要係回音, 但唔係咁簡單, 每個mode都唔同感覺, 有d音牆向橫拉闊, 有d好似Vienna Hall咁就向高空拉闊, 好好玩, 好過引! 我聽歌最好當然係pure direct, 但我又有時會揀"Chamber", 我會感受到360度空間同超高樓底感, 好虛幻, 當作back ground music座sofa睇下書, 好relax架!

2020Y記中國大陸官網簡介 (DSP) : http://www.yamaha.com.cn/products/audio-visual/aduio-family/aventagedspz/20130115004.html

Y記台灣代理功學社所upload的Prime AV"新視聽雜誌211期報導"內容: http://www.khsaudio.com/upload/activity_attachment/62/YAMAHA%20RX-A2020-211.pdf

至於中文說明書, 上網找了一陣子也無法找到, 不過放心, 新機盒內會有隻CD有齊中英說明書的. 看過76有師兄話唔見左, Mr. Yamaha都好幫手叫果位師兄帶USB手指去通利幫佢download返.

Y記就算以前玩465都好, 都要有d心機去set機既. plug & play玩法應該玩唔到好聲喇. 但其實隻隻牌子都要set機賀啦, 而且set機其實都唔難搞姐, 如果你視佢為樂趣既話.....

評分

參與人數 4威望 +40 金錢 +40 收起 理由
ricoy288 + 10 + 10
philippe + 10 + 10 用家心得
tennishk + 10 + 10 精彩Report
ropresident + 10 + 10

查看全部評分

..玩AV最緊要識睇開d, d聲唔o岩聽, 苛包又唔生性, 唯有學識用耳仔就架生啦... >_<

1萬

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76-FC 藍寶石勲章

sclendan 發表於 2013-2-22 16:43
tennis兄, DSP係Y記賣點之一, 簡單d講係"場景模式", 幫你增強臨場感既, 中DSP毒既師兄唔開會唔過引, 但唔 ...

小弟好喜歡師兄既分享, 夠哂詳細同清晰講解y記特點

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
sclendan + 10 + 10

查看全部評分

黃金玩家

ropresident 發表於 2013-2-22 16:51
小弟好喜歡師兄既分享, 夠哂詳細同清晰講解y記特點

多謝師兄加分! 小弟不敢當, 笑死人咩! 亂嗡一通就真.....

1萬

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76-FC 藍寶石勲章

sclendan 發表於 2013-2-22 17:08
多謝師兄加分! 小弟不敢當, 笑死人咩! 亂嗡一通就真.....

師兄你太客氣了,就係師兄你親身感受過,唔需要理會其他人諗法咁寫返出黎先係最真實,最原原本本。
唔似雜誌果d明明好差既都寫到好正咁,令大家行錯路,又或者都唔知點比較市面上既產品

專業玩家

新春新玩具

評分

參與人數 1威望 +5 收起 理由
sclendan + 5

查看全部評分

黑鑽玩家

sclendan 發表於 2013-2-22 16:43
tennis兄, DSP係Y記賣點之一, 簡單d講係"場景模式", 幫你增強臨場感既, 中DSP毒既師兄唔開會唔過引, 但唔 ...

唔該哂師兄,我而家目標係yamaa 2020同pioneer 86.
ATOLL IN200
MARANTZ  SA-15-S2 BLACK EDITION
PIONNER LX76
SONY HX750 55吋
OPPO 93
前置 ELAC 244BE
中置 KEF R200C
後置 MUSIC PRO
重底音 Velodyne  SPL800 i

黃金玩家

tennishk 發表於 2013-2-22 21:28
唔該哂師兄,我而家目標係yamaa 2020同pioneer 86.

師兄你口味都係向住同一方向, 我好明白你感受 , 因為我同你諗法類似, 如果我會轉會, 我都會揀P仔! Y記P記大方向好接近, 分別在於Y記就玩DSD包圍感, P記就著重音質, 定位同細緻度, 講聲其實我覺得P記d聲可以用靚黎形容, 我覺得靚過Y記添!  音質超清, detail超細緻! 5個channel既聲音定位超準. 咁正點解我又揀Y記呢? 首先, 我會覺得清得濟準得濟, 聽起上黎唔夠feel同唔夠自然, 因為真係太好聲喇 , 臨場感覺得唔夠Y記好, 其次係我用傑仕喇叭係粗野, 斷估可能發揮唔到d咁靚既效果, 反而粗聲d可能仲好, 斷估! 第三, 口味上我會首撰包圍感, 包圍感做得好既音場可以將我圍住o係套戲入面咁, 佢做出黎既聲好似充滿左成個空間咁, 我會入戲好多, 演唱會同一道理. DSP仲可以調教, 想小辣中辣大辣都得! 而且果陣玩465唔會因為係入門機而無料到, 一樣效果唔錯, 只係果陣佢DTS-HD-MA同TrueHD唔俾我用, 同埋衣家高model質素好d.

以上只係小弟跟fd學野再加上自己見解感受既愚見.....

咁師兄咁講法即係唔再考慮O仔?  不如分享下有乜唔夠候啦. 如果問我, 我既答案係無feel.