設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: titus614

[請教] FF機選擇鏡頭迷惘中...(P.8第79 有d相睇喇...)

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

等我Update一下近況先...今日一早起身心血來潮開個肥花望望, 順便掃埋二手區...俾我"瞪"一眼望到部靚價5D mark3 浄body 超新浄今年一月買入到而家一個月都冇~ 百記行貨機重要跟張16G CF & mon貼!! 我就即管膽粗粗Pm下賣家先睇下賣咗未啦...
到下午 四點鍾賣家回覆未賣, 我老例都問下點解新買禁新禁快放~點解呀!!原來賣家啱啱添咗個BB覺得mark3太重想轉返6D...喎!!好似解釋麻麻地不過反正我信了...
我開緊工都馬上問同事借車極速飛車約佢試一試先...
去到第一時間搵個㩒錢機㩒爆今日"Limit"~ (應該好多師兄都知ETC櫃元"雞"每日limit幾多...我唔多講也唔好PM問我了...這正正就係我呢次成交價...)當然上天對我太好喇...一打開相機盒先對機身編號"啱"晒~機身超靚仔(自問我都係大半個驗屍官都搵唔到一點花痕...)之後因為我未買鏡借咗賣家支40/F2.8試一試...亂影咗幾張, 就算我身處Pacific Coffee呢d禁昏暗既地方一樣影到d令我眼前一亮既相片, 絕對係我部M43冇可能做到既成像...睇完用呢支千幾蚊既餅鏡出嚟既相片已經令我忘記晒之前食樹皮既漫長日子了...真係超興奮!!(買到件又平又質素高既產品比起我收到今年份Bonus更高興...絕對要post上嚟曬下命先...) 上住一張好"行貨"既相先, 今日未得閒上開箱相住, 等我入埋final選擇咩鏡再post上嚟啦...多謝收看!!

評分

參與人數 1威望 +5 金錢 +5 收起 理由
ahnel + 5 + 5 恭喜恭喜~

查看全部評分

Amp:Anthem MRX-710/Bp:Philips9600/SACD player:Luxman D-03 Deluxe+Calyx DAC /Int.Amp:Melody Super 34(KT77)/Fs:A4SPT-VP 酒桶仔/Cs:QUAD L2CENTER/Rs:Quadlite/W:800Ultra/PC:Gutwire3.1&5.1/ISO FOCUS

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ahnel 發表於 2013-2-7 12:41
老實相機唔同衫褲, 絕對唔會有過年後減價促銷哩回事, 由其是你標目想買o既型號~

過年黃金檔期 ...

版主今日支24-70 F2.8 已經跌穿$16k了...雖然唔係跌好多, 不過起碼第二個位跌咗一格!! 但我內心依然掙扎中, 考慮既重要因素唔單只價錢了, 我再次走去相機鋪攪下事試鏡, 老實講雖然支F2.8II代已經比一代輕了不少但對我揸慣M43既人重未習慣禁重炮手...揸咗段時間真的累了...還是簡單用F4.0好呢?? 各師兄可否幫我分析下呢~~Thank you so much !!
Amp:Anthem MRX-710/Bp:Philips9600/SACD player:Luxman D-03 Deluxe+Calyx DAC /Int.Amp:Melody Super 34(KT77)/Fs:A4SPT-VP 酒桶仔/Cs:QUAD L2CENTER/Rs:Quadlite/W:800Ultra/PC:Gutwire3.1&5.1/ISO FOCUS

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我總是覺得枝24-70II個價仲有得跌, 而枝24-70/4變左KIT鏡後, 命運也將似24-104, 拆KIT也會使到佢跌價。

鉑金玩家

titus614 發表於 2013-2-8 20:05
等我Update一下近況先...今日一早起身心血來潮開個肥花望望, 順便掃埋二手區...俾我"瞪"一眼望到部靚價5D m ...

(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

行動組特工

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

titus614 發表於 2013-2-8 20:25
版主今日支24-70 F2.8 已經跌穿$16k了...雖然唔係跌好多, 不過起碼第二個位跌咗一格!! 但我內心依然掙扎 ...

24-70買2.8啦,有買貴冇買錯,f4去到70mm好難用~

唔啱駛就放左佢,不過入左手支鏡禁正都好難捨得放手~

鉑金玩家

ahnel 發表於 2013-2-9 15:07
24-70買2.8啦,有買貴冇買錯,f4去到70mm好難用~

唔啱駛就放左佢,不過入左手支鏡禁正都好 ...

24-70/2.8  for sure

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ahnel 發表於 2013-2-9 15:07

唔啱駛就放左佢,不過入左手支鏡禁正都好 ...

" 唔啱駛就放左佢. " ~~ 我buy 呢句...現在上路中...

鉑金玩家

titus614 發表於 2013-2-9 15:33
" 唔啱駛就放左佢. " ~~ 我buy 呢句...現在上路中...

等你24-70/2.8開箱文

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

龍年最後一日終於都有決定了, 而且財散人安樂......雖然銀包又乾硬化, 不過禁樣安樂餓死都低!!

(大型相片upload分唔到次序唔開心添......)

前妻EP-3拍攝

前妻EP-3拍攝

前妻EP-3拍攝

前妻EP-3拍攝

前妻EP-3拍攝

前妻EP-3拍攝

前妻EP-3拍攝

前妻EP-3拍攝

新歡5D mark3拍攝

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

titus614 發表於 2013-2-10 16:41
終於都有決定了, 而且財散人安樂......雖然銀包又乾硬化, 不過禁樣安樂餓死都低!!

(大型相片upload分唔到 ...

隨影試吓鏡啫......部新相機都未禁快"摩"熟, 自問影得好"生手"唔係咩靚相....答謝各師兄花時間給予我好多意見~~分享吓相片啫~~大家多多包涵 !!{:8_394

我會努力"摩熟"部相機有時間再分享d好d既相片......