設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] FF機選擇鏡頭迷惘中...(P.8第79 有d相睇喇...)

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

我之前用開M43機, 一直身痕想玩FF機...(主要影家庭相加少少風景相多...)彈藥儲到而家Budget有$40k左右...打算三月一家去下旅行想趕及換到相機止下自己手痕...{:9_434:} (相機鎖定5D mark3了.~全新約$22000左右.)但餘下budget大約$18000左右~選鏡方面迷惘中{:9_412:} ...應該痛一次入支24-70 F2.8II(約$16000), 還是買返5D3 kit set ~24-105 F4.0再加支50 F1.4定焦好呢? 我試過24-70 F2.8 II係影出嚟散景分明d立體d, 但如果從5D3 既Spec.去睇用在5D3 上ISO可推高d都能處理得好既話, 如果退一級選擇24-105F4.0再加支大光圈定焦會唔會明智d呢? 試過搵二手24-70 F2.8II又唔平好多, 爬文d師兄話一代既24-70 又唔建議...現在我又選擇性病症了, 希望各師兄給點意見~Thx!!
Amp:Anthem MRX-710/Bp:Philips9600/SACD player:Luxman D-03 Deluxe+Calyx DAC /Int.Amp:Melody Super 34(KT77)/Fs:A4SPT-VP 酒桶仔/Cs:QUAD L2CENTER/Rs:Quadlite/W:800Ultra/PC:Gutwire3.1&5.1/ISO FOCUS

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

如果只係錢的問題, 根本都唔係問題啦.
問題係24-70 + 50, range有限, 畀我會揀大d range, 大光圈的話就交畀支定焦, 你買24-105的話, 重有大把筆直係度啦, 至於咩range的定焦就睇你習慣同喜好了.
等運到

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Ching, 小弟建議應該要入24-70LII. 除咗有新買新之外, 理由是:

1) 24-105L出產多年了, 市面上有太多貨喇. (有拆kit全新貨大約6K有交易, 2手價更加不堪入目..)
2) F2.8同F4的散景分別, 推ISO係幫你唔到架...
3) 24-105L的桶狀變型都幾勁架...
4) 24-105L唯一好處係: 方便.

**我自己都有支24-105L, 當年(2007年)一出此鏡時即買大約9K....而家放2手, 都唔知賣唔賣到4K....., 反而入幾支手動蔡司+85L後, 我都好少好少拎呢支24-105L出黎玩喇...如果ching你真係決定入24-105L, 去搵D拆KIT新鏡啦, 平好多架!!!

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

mike384 發表於 2013-2-5 10:01
如果只係錢的問題, 根本都唔係問題啦.
問題係24-70 + 50, range有限, 畀我會揀大d range, 大光圈的話就交畀 ...

我自己既M43鏡入面25/F1.4好滿意, 所以唸返X2後既50/F1.4咋...如果定焦既餘下重有85 & 135不過用起嚟會唔會控制上難d呢~? 又或者禁講~室內會唔會限制住變成張張相都大頭呢?新手請指教~Thx!!
Amp:Anthem MRX-710/Bp:Philips9600/SACD player:Luxman D-03 Deluxe+Calyx DAC /Int.Amp:Melody Super 34(KT77)/Fs:A4SPT-VP 酒桶仔/Cs:QUAD L2CENTER/Rs:Quadlite/W:800Ultra/PC:Gutwire3.1&5.1/ISO FOCUS

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

titus614 發表於 2013-2-5 10:19
我自己既M43鏡入面25/F1.4好滿意, 所以唸返X2後既50/F1.4咋...如果定焦既餘下重有85 & 135不過用起嚟會 ...

85/135係室內會比較難用, 50都ok啦, 個人較鍾意35的.(而家我都係ff, 不過短距鏡就只有24同50定焦)
出到去, 我一般影人會用80-200 f2.8, 不過影人較少, 通常一支300mm周圍去snap的.
等運到

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

其實去旅行和家庭相多, 一支2470 F2.8加支wide定焦, 夠用了, 我朋友剛入了Canon 2470 F2.8 II, 說不會後悔, Dcfexxx現金價$16250

鉑金玩家

RE: FF機選擇鏡頭迷惘中...現在我又選擇性病症了

選5d3是正確的....對焦快

24-70 F2.8 II vs 24-105F4.0

我建議買24-70 F2.8 II....70/2.8己經是人像鏡的段數.
2.8已算大光圏, 而無需再買50/1.4... 1.4是光圏更大,
但景深更小, 道常小朋友都不会坐定定給你拍的容易out focus,

5d3+ 24-70 F2.8 II for sure
(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

sam2004 發表於 2013-2-5 11:26
選5d3是正確的....對焦快

24-70 F2.8 II vs 24-105F4.0

之前唸買咩機已經選擇性病患過, 最後覺得反正我有M43做副機情願放棄輕身選擇相質靚d追焦快d既body,but又縮小咗買鏡既budget...如果選擇24-70 F2.8既就只能一鏡走天涯住先...

鉑金玩家

24-70 F2.8 II 夠用了....去旅行也夠!
玩一陣...有錢再買支70-200/2.8.... 更完美了
(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

titus614 發表於 2013-2-5 11:42
之前唸買咩機已經選擇性病患過, 最後覺得反正我有M43做副機情願放棄輕身選擇相質靚d追焦快d既body,but又 ...

放心, 24-70L II絕對夠你用了.....