設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: a888

[請教] Sub仔擺位

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

以下小弟愚見…

低音多左,其實未必係最佳位置
理論上將 Sub 仔擺響牆角, SPL 已經會增加
咁點解要試擺房間位置呢?

其實我地除左要量多(SPL 大),潛得深( ...
magkids 發表於 2009-6-14 19:53

哎ya..俾Magkids兄搶答左tim....
答晒我想講果D....
講笑

正如Magkids兄所講
最大原因係因為幅牆
基本上所有speaker靠牆, 起碼都會大幾個db
如果係牆角就更勁..
圖一貼住牆放, 會bomb唔出奇
圖二離開了幅牆, 所以無咁bomb係正常
而點解圖二既擺法會聽多左低音
一來離開了幅牆, 低頻清析了, 聽多左是對的
二來...塊地"煎"...因為隻subwoofer係向地擴散形..單元出既低音直接打落地
但因為圖一有塊地"煎"放底....單元出既低音直接打左落地"煎", 不是打落地...
地"煎"吸左一部份低音....無咁勁都係合理的..
TV:Panasonic TH-65GX880H
Amp:Denon AVC-X8500HA
Int Amp:Denon PMA-2500NE
Spk:NHT C3, NHT C LCR, KEF HTS3005
Sub:Velodyne SPL1200 Ultra
BD:Panasonic UB9000 & Sony X800M2
Game:Sony PS5 & Nintendo Switch

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

認同cakecake 師兄
感覺低音多左,好大可能係排氣孔向牆令System Curve 大左
想效果理想可試下將Sub 仔擺左面

但你套speaker 睇黎 120Hz 都有d "蚊"
120Hz 樓下交晒Sub 仔會好辛苦…… ...
magkids 發表於 2009-6-14 20:01

Magkids兄既提議

或者可以試下將圖2 subwoofer既方向轉回做向梳化(像圖1)
像圖2一樣唔靠牆唔落地"煎"..看看效果如何...

其實重有一個擺法, 都可以試試, 不過伯母一定反對...
就係圖2既subwoofer向右邊轉90度 (即反射孔指向廳既另一邊(張相影唔到果邊)
跟住subwoofer背面如果有phase調較的話, phase較做180...

同埋subwoofer既重量都好影響低音既質數..
聲箱實淨, 穩陣D.."霞"震少D..低音都好D, 實淨D ..
試下用重物壓住subwoofer面(如雜誌), 簡單D可以用個啞鈴(8kg, 15kg果D)
Spk:NHT C3, NHT C LCR, KEF HTS3005
BD:Panasonic UB9000 & Sony X800M2
Game:Sony PS5 & Nintendo Switch

黃金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

OK. 唔該兩位師兄詳細解答.

鑽石玩家

師兄, SORRY唔係好明

我個SUB一向放係地櫃隔離, 無放房間位置.
另外, "但你套speaker 睇黎 120Hz 都有d "蚊"
120Hz 樓下交晒Sub 仔會好辛苦…… " 係咩意思. 可否簡單解釋一下. ...
avgirl 發表於 2009-6-14 20:18

我諗Magkids兄既意思係
驚前中置既最低週(Hz)唔夠低...(即係分頻點120hz都唔夠低, 可能要再較高D..如150hz)
分頻點高左, 變左多左訊號入subwoofer ,subwoofer工作量多左..
始終subwoofer叫"超低音", 負責處理超低音才是強項..

雖然100hz-200hz叫做低音, 但其實已有少量人聲夾雜之內
所以點解一套AV speaker, 中置和subwoofer咁重要就是這個原因了
因為中置最主要負責人聲

黃金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

多謝詳細解釋.  我最緊要係解決到唔到bomb親阿媽.  佢話無心臟病都被我嚇到有.  

不果我係度睇緊戲全情投入時, 我根本就唔覺得好bomb. 佢的所謂bomb對我來說係唔覺得乜野. 所以減少到佢間房bomb就算ok架啦

1萬

黑鑽玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

隻低音唔好同部腦擺埋一齊

特別行動組版主

聽BEYOND得永生

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

隻低音唔好同部腦擺埋一齊
ming 發表於 14-6-2009 21:45

係啊,我都懷疑我之前隻hard disk,俾隻sub震壞咗!
亞祺,BEYOND教信徒,聽BEYOND的歌長大,流住BEYOND的血,經[一次意外]得以看破凡塵,豁達人生,自此致力宣揚BEYOND精神,亦希望將崇拜BEYOND的態度,用於每一件事,仍在努力中......

黃金玩家

係啊,我都懷疑我之前隻hard disk,俾隻sub震壞咗!
245141525 發表於 2009-6-14 22:05

sub仔會震壞個harddisk.  好險 .  唔等下星期, 即刻搬番部腦入房. 唔該晒

銀級玩家

狐滴

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

小弟都講多小小愚見…

其實幾位師兄,都好多好見意 .
但係avgirl睇戲同聽歌位置,咁近"白有"間房. 我諗其實都幾難避到 . 如果唔係我地都唔駛成日怕憐居投訢 .
令外我想問白有間房對面有無房 ? 如果有果到相信係駐波重災區

專業玩家

多謝詳細解釋.  我最緊要係解決到唔到bomb親阿媽.  佢話無心臟病都被我嚇到有.  

不果我係度睇緊戲全情投入時, 我根本就唔覺得好bomb. 佢的所謂bomb對我來說係唔覺得乜野. 所以減少到佢間房bomb就算ok架啦 ...
avgirl 發表於 2009-6-14 21:40

要低音唔入房,係好難ge 事,
可知低音波長大,好難吸收,
可試下掛"厚"地煎響房門(高mass density 吸低音)
再去新填地買門縫膠邊

再要勁d 就要買吸音海棉同高密度保溫棉