設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] Sub仔擺位

黃金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
各位師兄
我媽媽常常投訴我聽歌睇戲時佢間房d低音好勁, bomb bomb 聲(尤其睇戲).  昨天看'神搶手' 佢話bomb得好勁. 於是我入佢房聽下, 的確感覺到佢間房重bomb過我係廳睇緊.  (看'圖1' 原本的擺位)

現在我張sub仔反轉方向擺, 佢間房無咁bomb.  我又感覺低音多左, 想問可解呢? 同埋有無重有無方法更好呢?? (唔好叫買過隻新sub仔, 一定唔批)

Thank you.

'圖1' 原本的擺位

'圖1' 原本的擺位

'圖1' 新的擺位

'圖1' 新的擺位

銀級玩家

狐滴

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

嚴格嚟講 woofer係無方向性 .
你依個擺位 , 機本上都無轉個. 你個JBL應該係單圓向地 .
你張個WOOFER較細聲D唔可咩 ? 咁未可能解決你個問題囉 .
換WOOFER你可能越換越勁 .

高級玩家

死窮鬼一件

76 榮譽VIP勲章

嚴格嚟講 woofer係有方向性 .

感覺低音多左, 就即係ok

可解要問有無重有無方法更好呢??
有聲會叫...平平地...好過冇~!! -__- '..

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

其實無方向性, 係約80Hz或以下..
而見到師兄用緊衛星speaker, amp對speaker既設定係small
分頻點設定一定係100hz or以上, (120 hz甚至150hz..)
即係有方向性(100hz-200hz)既低音會經由subwoofer出
而好多聽得到既低音正正係100-200hz...
所以擺位絕對有影響(由其是反射孔既方向)

小弟想問下師兄
伯母既房間是否圖2有把風扇於門口果間房???
TV:Panasonic TH-65GX880H
Amp:Denon AVC-X8500HA
Int Amp:Denon PMA-2500NE
Spk:NHT C3, NHT C LCR, KEF HTS3005
Sub:Velodyne SPL1200 Ultra
BD:Panasonic UB9000 & Sony X800M2
Game:Sony PS5 & Nintendo Switch

黃金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

其實無方向性, 係約80Hz或以下..
而見到師兄用緊衛星speaker, amp對speaker既設定係small
分頻點設定一定係100hz or以上, (120 hz甚至150hz..)
即係有方向性(100hz-200hz)既低音會經由subwoofer出
而好多聽得到既低 ...
cakecake 發表於 2009-6-14 18:44

Cake Cake兄
我係師妹, 唔係師兄呀.
你見到果間房係我既.  把風扇平時放係sub仔上面. 影相拎開.  阿媽間房係隔離(即sub仔方向直入).

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

Cake Cake兄
我係師妹, 唔係師兄呀.
你見到果間房係我既.  把風扇平時放係sub仔上面. 影相拎開.  阿媽間房係隔離(即sub仔方向直入).
avgirl 發表於 2009-6-14 19:05

失....失敬晒師姐...
其實...小弟愚見..
想問下加左部PC(圖2)之後, subwoofer有無試過好似圖1咁放呢??
(即係排氣孔向梳化)
其次...加左部PC(圖2)之後, subwoofer底有無再"jin"張地"煎"呢??
TV:Panasonic TH-65GX880H
Amp:Denon AVC-X8500HA
Int Amp:Denon PMA-2500NE
Spk:NHT C3, NHT C LCR, KEF HTS3005
Sub:Velodyne SPL1200 Ultra
BD:Panasonic UB9000 & Sony X800M2
Game:Sony PS5 & Nintendo Switch

專業玩家

嚴格嚟講 woofer係有方向性 .

感覺低音多左, 就即係ok

可解要問有無重有無方法更好呢??
jessica 發表於 2009-6-14 18:36

以下小弟愚見…

低音多左,其實未必係最佳位置
理論上將 Sub 仔擺響牆角, SPL 已經會增加
咁點解要試擺房間位置呢?

其實我地除左要量多(SPL 大),潛得深(<40Hz response)
仲要低音連貫(Horse Curve),
而唔係只係感到聲大,(只係某d Hz SPL 大)

所以最佳辦法係度Room RQ, (某d房對某dHz 會有增益)
同埋用戲同CD 去感受聲音ge 連貫

專業玩家

其實...小弟愚見..
想問下加左部PC(圖2)之後, subwoofer有無試過好似圖1咁放呢??
(即係排氣孔向梳化)
其次...加左部PC(圖2)之後, subwoofer底有無再"jin"張地"煎"呢?? ...
cakecake 發表於 2009-6-14 19:11

認同cakecake 師兄
感覺低音多左,好大可能係排氣孔向牆令System Curve 大左
想效果理想可試下將Sub 仔擺左面

但你套speaker 睇黎 120Hz 都有d "蚊"
120Hz 樓下交晒Sub 仔會好辛苦……

黃金玩家

其實...小弟愚見..
(即係排氣孔向梳化)
其次...加左部PC(圖2)之後, subwoofer底有無再"jin"張地"煎"呢?? ...
cakecake 發表於 2009-6-14 19:11

部PC係因為我間房冷氣壞左, 所以搬左出廳用, 下星期搬番入房.
(圖2)subwoofer底沒有再"jin"張地"煎"了

黃金玩家

認同cakecake 師兄
感覺低音多左,好大可能係排氣孔向牆令System Curve 大左
想效果理想可試下將Sub 仔擺左面

但你套speaker 睇黎 120Hz 都有d "蚊"
120Hz 樓下交晒Sub 仔會好辛苦…… ...
magkids 發表於 2009-6-14 20:01

師兄, SORRY唔係好明

我個SUB一向放係地櫃隔離, 無放房間位置.
另外, "但你套speaker 睇黎 120Hz 都有d "蚊"
120Hz 樓下交晒Sub 仔會好辛苦…… " 係咩意思. 可否簡單解釋一下.