設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

[討論] 有關Ortofon 3900要換FUSE一事....(交代事件+總結在#27)

關閉 [複製鏈接]

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

打電話俾代理.
747-300 發表於 2009-6-16 22:35

正確答案.....得100分

星級玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章

打電話俾代理.

最正確做法
TV  :Pansonic 42PY800 PLASMA
AMP:Pionner VSX-LX51
BDP : Pionner 4110
SPK :MA BR5 + BRLCR + BRFX
SUB :SunFire HRS-12
STB :MTV3000
PB   :Sine 30A

星級玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章

之後問完個friend但是件西餅已經在我肚中....果然係線王肥
avmilk 發表於 2009-6-16 22:30

問問下就有少少餓 見有件餅在手 就吃了
TV  :Pansonic 42PY800 PLASMA
AMP:Pionner VSX-LX51
BDP : Pionner 4110
SPK :MA BR5 + BRLCR + BRFX
SUB :SunFire HRS-12
STB :MTV3000
PB   :Sine 30A

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 綠翡翠勲章

正確答案.....得100分
maner394 發表於 2009-6-16 22:37

嚇得我呀! 我以為自己答錯,原來答啱! 重以為自己咁蠢添!
^_^超蠅量級影音天地^_^
TH-42PY800H
BDP-103D
MRX-720
RB-51
RC-10
RS-42
RP-140SA
Impact mini

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

打電話俾代理.
跟手換番條跟机線!

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

跟手換番條跟机線!
kenny.k 發表於 2009-6-17 01:23

咁就吹你唔漲啦...哈哈..

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

問題就响呢到,所以我上次個post先咁緊張,我地跟本唔知機裏面有無 fuse,就算機裏面有 fuse,咁如果插頭A數大過機裏fuse,咁就會燒機裏fuse,有保養就要攞去代理換,無保養就要自己換。
有咩常見情形會燒fuse:
突 ...
maner394 發表於 2009-6-16 14:22

maner兄, 咁又冇咁誇張, 你唔好又講講下講左去唔知邊度呀~~~~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

今日就這個問題拿件西餅過去機電工程處找個總工程師,問有關fuse問題.
我說部plasma跟來原裝電源線內fuse是3A,而我想換條靚啲電源線內fuse是13A, 用在plasma上有沒有問題, 個friend回答 ...
hintel 發表於 2009-6-16 22:11

電源線又點會燒呀....燒都一定係燒 fuse, 要燒條線要好大好大既玩流先可以架!!
hintel兄唔好玩啦~~~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

maner兄, 咁又冇咁誇張, 你唔好又講講下講左去唔知邊度呀~~~~
小瑟 發表於 2009-6-17 08:06

其實maner394兄無講錯﹐呢D保護裝置其實係應付"萬一"的情況。你可以話"萬一"會
發生的機會好少(可能係俾閃電打中間屋﹐你部電器內部short circuit等等)﹐但唔理效
果亂換結果"可能"只係燒機內fuse。咁好彩亂換埋機內的fuse去更大rating分分鐘會火燭。

我想講既係﹐fuse既出現係有佢既作用。要換就先理解它的運作原理﹐假如可以亂
換咁駛咩寫咩rating (1A / 2A / 5A.....)。

5萬

總版管

其實火燭呢個問題, 真係好難界定原因, 總之如果電器本身設計係唔夠安全, 有問題, 咁就咩FUSE都死, 大家都見到好多報紙話雹器火災之類既報導, 原因係咩呢??? 都係不當使用或好多外來既原因, 但係咩原因都好, 總之大家有擔心就唔好犯例, 咁就一定用得開心, 用得安全勒!!!

好勒, 呢個 TOPIC要交代既都已經交代完, 我亦都希望呢件事就此告終勒, 所以先關閉呢個帖, 內容盲留低等大家定奪啦!!

THANKS A LOT!!!

Post76玩樂網.