設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 有關Ortofon 3900要換FUSE一事....(交代事件+總結在#27)

關閉 [複製鏈接]

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
大家好, 我諗好多網友都已經睇過由MANER版主出既一篇文章(買咗團購(日本Ortofon 3900 Silver 銅鍍銀線)版友注意), 而之前既文章因為版主暫時想先了解哂整個情況, 先再同大家解釋返整件事, 所以該帖暫時先收埋, 等我解決左一D問題先再囉返出黎. 希望大家唔好誤會!!!

事情其實只係一場誤會, 大家亦都唔需要擔心電源線既FUSE問題, 13A FUSE用係呢個MK頭上係絕對冇問題既. 而整個原理我會同MANER兄先搵有關呢方面既專家詳細講解左個原理再一齊同大家討論呢. 而我已經查問過有關之專業人士, 用13A FUSE原則上係冇問題既, 不過個理論係要計數同一D電子學既專業名詞, 所以我就希望等真係了解哂再同大家分析返!!  

講多小小, 其實呢個FUSE A數既問題, 係電工學上每件產品的確係有個特定標準既, 所以我都好難三言二語同大家交代到, 希望大家比小小耐性, 等多二三日, 高手們比左份詳細解釋原理之後, 我會原裝成份咁 POST返比大家睇!!

其實呢件事都係一個學野既機會, 大家黎得呢度, 都係同我首頁所講, 我地只係一班對睇戲, 影音同攝影玩具有興趣既男子組, 大家可以從唔同既角度同自己所見所聞上, 同大家分享, 交流. 從而學到有關自己興趣上既知識, 亦都可以分享自己既所知, 呢個先係呢個站既宗旨呀, 所以希望大家都係以"教學相長, 互相交流"既心態去同大家係影音上作分享, 最緊要都係大家都開心呀!!!

再一次多謝大家支持. 亦都再一次多謝MANGER版主誠意地帶出呢個討論性既話題呢!!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

黃金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

我都好想知,等學嘢………

三潮玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

等小瑟的report, THANKS~~

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

等學野中~

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

哈哈..大家都係學野炸, 我自己都係可以學野中!!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

鑽石玩家

地心吸力令人意志消沈

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 綠翡翠勲章

支持各位版主!!
不過話時話琴晚睇到個post跟住換返原裝10A fuse
一開機(TV)就覺得微粒粗咗少少冇咁sharp.....
再換返13A又靚翻....點解會咁...心理作用?

5萬

總版管

支持各位版主!!
laiho 發表於 2009-6-13 09:56

MK既頭本身既料係好D架麻, 所以你是個普通既10A去咪會有分別呢~~ 唔係MK點收你幾十蚊一個頭呢~~ 呢個係同A數冇關既~~~

Post76玩樂網.

專業玩家

AV 新丁

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

哩度d 處事態度真係冇得彈, 抵讚!
唔該晒小瑟同 maner 版主.
不斷求進步的 AV + HIFI 生活... MA+SVS@SONY+Spark Audio
=> 我的初級 AV + HIFI 組合 <=

星級玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章

支持各位版主!!
laiho 發表於 2009-6-13 09:56

証明了靚同吾靚fuse分別 所以有些fuse可以買到hk$4xx一粒
TV  :Pansonic 42PY800 PLASMA
AMP:Pionner VSX-LX51
BDP : Pionner 4110
SPK :MA BR5 + BRLCR + BRFX
SUB :SunFire HRS-12
STB :MTV3000
PB   :Sine 30A

鑽石玩家

地心吸力令人意志消沈

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 綠翡翠勲章

哦....真係唔試過都唔信....
唔怪得食麵團D fuse咁受歡迎