設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: s031329

[顯示器] 半年內 55VT50 有無可能落到2萬內@@"

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

miipp 發表於 2012-12-13 00:52
師兄, 任何 services 都有個價位, 我不認為提升 service 就可以大力地標高售價, 這就是我的結論同你的重 ...

你吾好成日偷換命題, 吓吓帶人遊花園啦, 浪費時間. 而家係比較緊大陸同香港電視價錢呀!

香港代理提供維修保養俾行貨係應份, 而吾係提昇服務呀? 阿醒! 一間冇服務既代理吾俾人插到死就奇啦!

我咪講咗要服務就買行貨, 想平就買水貨呢個 point 囉, 各人有各人所好.

你知吾知大陸所有電器, 影音產品都貴過香港, 唯獨是電視機平呀? 又吾見你買部大陸制 OPPO 大陸會平D? 點解呀? ipad 大陸又平D?

呢個根本吾關代理事, 自己諗諗啦, 道理就同點解大陸買樓平過香港囉! 當你明白原因自然會理解吾關代理事, 呢個世界冇可能所有地方所有野都劃一售價, 如果吾係 Blu-Ray 都吾駛分區.

你答到我問題我再平心靜氣再討論落去....

千其吾好迷信..
75-X9500G
AV: BOSE 900 Soundbar + 700 拾仔 + 700 surround
Music:  Playback Designs
Speakers: Mordaunt-Short
AMP: KCT + FPB-300C
[img]http://ha1.seikyou.ne.jp/home/jun/gifani/halo.gif[/i

銀級玩家

yuppi 發表於 2012-12-13 01:18
你吾好成日偷換命題, 吓吓帶人遊花園啦, 浪費時間. 而家係比較緊大陸同香港電視價錢呀!

香港代理提供維 ...

> 香港代理提供維修保養俾行貨係應份, 而吾係提昇服務呀? 阿醒! 一間冇服務既代理吾俾人插到死就奇啦!
保養加到五年, 不是提昇是甚麼?

> 我咪講咗要服務就買行貨, 想平就買水貨呢個 point 囉, 各人有各人所好.
我都講左好多次, 保養的價值各人定價不同, 不只是好不好咁簡單. 行貸應該貴 10% 機價? 還是貴 50% 機價? 還是貴 100% 機價, 人人價值觀不同.

> 你知吾知大陸所有電器, 影音產品都貴過香港, 唯獨是電視機平呀? 又吾見你買部大陸制 OPPO 大陸會平D? 點解呀? ipad 大陸又平D?
呢度不正是討價緊電視嗎? 邊個去左遊花園?
唔講大陸, 點解日本, 美國都平過香港咁多!?

> 呢個根本吾關代理事, 自己諗諗啦, 道理就同點解大陸買樓平過香港囉! 當你明白原因自然會理解吾關代理事, 呢個世界冇可能所有地方所有野都劃一售價, 如果吾係 Blu-Ray 都吾駛分區.

跟唔到你的 logic 遊落去

我只知, 發展中國家大電視平過香港, 已發展國家亦平過香港, 就咁簡單. 我搵唔到一個 point 可以幫代理或廠辯護

專業玩家

miipp 發表於 2012-12-13 01:04
就係囉, 識分析就知發生緊咩事.

普遍地點解中低階 4x-50" 機款同外地差價無高階大尺吋咁大? 高階就要貴 ...

在香港因為居住環境的問題, 可以或願意買 60 吋以上的暫時始終是少數, 所以造就機會劏客

在北美及可能在中國, 今時今日 55 吋 差不多只是普通呎吋

70/80 多吋雜牌, 去年在北美見過擺埋一边做特價也只是三幾千美金

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

miipp 發表於 2012-12-13 01:30
> 香港代理提供維修保養俾行貨係應份, 而吾係提昇服務呀? 阿醒! 一間冇服務既代理吾俾人插到死就奇啦!
保 ...

唉, 都知道你冇料吾識答啦, 講埋個答案俾其他 Ching 知, 因為制式問題, 廠家假設冇其他地方使用, 只可內銷, 最初以為銷量可以補償自己既補貼, 所有在大陸設廠生產, 點知而家咪攪到 SONY 要減產, Panasonic 蝕咗一間新世界囉! 呢個就係點解大陸咁多種外國品牌電器, 只有電視平過香港既原因.

點知全世界只有香港咁畸形同大陸用同一制式, 所以咪有水貨電視呢樣野.

根本大陸代理同香港代理來貨價同營運成本都吾同, 根本比較吾到係係代理食水深, 話吾定大陸代理仲好賺.

所以我一開始已經話作為用家, 大家都想買平野, 如果吾要保養建議買水.

講野冇 point 吾係問題, 不停遊花園就冇謂, 吾再同你遊, 係咁先.
千其吾好迷信..
75-X9500G
AV: BOSE 900 Soundbar + 700 拾仔 + 700 surround
[img]http://ha1.seikyou.ne.jp/home/jun/gifani/halo.gif[/i

銀級玩家

yuppi 發表於 2012-12-13 01:51
唉, 都知道你冇料吾識答啦, 講埋個答案俾其他 Ching 知, 因為制式問題, 廠家假設冇其他地方使用, 只可內 ...

> 唉, 都知道你冇料吾識答啦, 講埋個答案俾其他 Ching 知, 因為制式問題, 廠家假設冇其他地方使用, 只可內銷, 最初以為銷量可以補償自己既補貼, 所有在大陸設廠生產, 點知而家咪攪到 SONY 要減產, Panasonic 蝕咗一間新世界囉! 呢個就係點解大陸咁多種外國品牌電器, 只有電視平過香港既原因.

師兄, 上面討論緊點解香港高階電視貴, 你就轉去講點解大陸淨係電視平, 真係啼笑皆非...
唉, 虧損邊關制式同大陸設廠事呀, 真係唔識點回應你好...

> 點知全世界只有香港咁畸形同大陸用同一制式, 所以咪有水貨電視呢樣野.
關咩事? 同款電視都理應用同一款面板, 制式唔同只要用唔同 tuner 就得. 個 BOM 只差個 tunner, 生產彈性其實很大.
如果美國或日本國際電壓水機運來香港做到靚價, 我相信好多用家都唔會介意用.

> 根本大陸代理同香港代理來貨價同營運成本都吾同, 根本比較吾到係係代理食水深, 話吾定大陸代理仲好賺.
咁日本同美國呢? 你又點解釋?

> 所以我一開始已經話作為用家, 大家都想買平野, 如果吾要保養建議買水.
我都首選行貸, 在我認為合理的訂價情況下. 好多板友都返大陸買機, 相信都不會純綷考慮要平或要貴, 是否一定要保養咁簡單.
多數人心中都會有個平衡點來 balance 售價及保養, 當售價超越這點就寧可不要保養, 不會任意比商家以天價來劏

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

唉, 都唔明點解有個版友係呢到特別串,係第二度就唔同哂..........講野有無point 唔係你黎定,係由其它版友去分析了解.

最大問題係咁大個人都唔識專重別人, 甚麼叫言論自由呢? 仲叫人唔好迷信任何人既分享, 但又要人淨係信你講樣野, 哈哈!

專業玩家

大家响度都係吹吹水, 交換意見, 無需勞氣

Panasonic/Sony 都是國際大公司, 生意做得好不好有很多原因, 也一定不會只有一個原因, 也無須小用家如我們擔心是什麼原因  (除非興趣是買該公司的股票)

以消費者的角度只需考慮值得或不值得買就是了

1萬

鑽石玩家

血趙雲 發表於 2012-12-13 10:38
唉, 都唔明點解有個版友係呢到特別串,係第二度就唔同哂..........講野有無point 唔係你黎定,係由其它版友去 ...

我語氣係重, 原因係吾鍾討論時俾人遊花園, 但純粹吹水討論係件事, 並吾會有任何人生攻擊, 咩野呢度講野係第二度就唔同哂, 呢D先至吾係真心討論... 唉
千其吾好迷信..
75-X9500G

1萬

鑽石玩家

Frisby75 發表於 2012-12-13 11:04
大家响度都係吹吹水, 交換意見, 無需勞氣

Panasonic/Sony 都是國際大公司, 生意做得好不好有很多原因, 也 ...

同意, 呢個重點響我第一個回應己經提及.
千其吾好迷信..
75-X9500G

見習玩家

tinghai 發表於 2012-12-11 23:15
其實代理應該改直銷算,平啲益識貨之人,橫掂出面啲大型電器舖都唔賣佢啦。不過香港有五年全保上面只得一年 ...

其實佢唔做五年保.
二年或三年保可以平 D 啦
所謂五年保根本就係一年保養價錢, 屈你食到四年保養價錢 = 現價.

根本就係仆街行為.

佢可以十年保到得, 羊毛出在羊身上.

所以睇新聞, PANASONIC 改左制. 海外可以自由控制, 接近當地巿場.
但接近係加價定減價. 就真係唔知香港班屎忽鬼點樣了.