設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: s031329

[顯示器] 半年內 55VT50 有無可能落到2萬內@@"

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

冇可能,我勸你無謂等啦,而家內部員工最低價都要二萬四,仲要吾知幾時有貨...
千其吾好迷信..
75-X9500G
AV: BOSE 900 Soundbar + 700 拾仔 + 700 surround
Music:  Playback Designs
Speakers: Mordaunt-Short
AMP: KCT + FPB-300C
[img]http://ha1.seikyou.ne.jp/home/jun/gifani/halo.gif[/i

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

frankpoon 發表於 2012-12-11 17:01
可以, 睇返大陸既價錢就知香港食水有幾深.

唔係部機既成本高, 係香港既代理,零售既mark up高所致. ...

你咁樣比較根本完全吾公平!

Panasonic 吾同東芝,吾係大陸造。

在吾同產地加上行貨有五年完全保養情況下,做任何比較都冇意思!

大家都想買平野(包括我),但係插之前請分析下,如果產地同五年保吾係你考慮範圍,咁建議你吾好等直接買水貨。

我澄清同代理完全冇關係,只係想同呢間咁好服務質素既代理平反下。

香港公司運作成本吾同大陸,下下都同大陸比較價錢,吾通我地既人工同大陸一樣水平?

P.S.: 如果部行貨都係大陸造,我會收番以上所有說話。
千其吾好迷信..
75-X9500G
AV: BOSE 900 Soundbar + 700 拾仔 + 700 surround
[img]http://ha1.seikyou.ne.jp/home/jun/gifani/halo.gif[/i

銀級玩家

tinghai 發表於 2012-12-11 23:15
其實代理應該改直銷算,平啲益識貨之人,橫掂出面啲大型電器舖都唔賣佢啦。不過香港有五年全保上面只得一年 ...

問題根本係廠或代理在高階產品食價食得太勁

銀級玩家

yuppi 發表於 2012-12-12 12:24
你咁樣比較根本完全吾公平!

Panasonic 吾同東芝,吾係大陸造。

在供應鏈全球化下不要將所謂產地看得那麼重要. 不同組裝地不應有那麼大差價 (本港代理能說明本港出售非大陸組裝的機有甚麼優越之處就另計).

日本仔無美國佬那麼嚴慬認真, 竟把組裝地寫成產地.

大陸出售的(大陸組裝?) plasma 咪一樣用日本 plasma panel.

本港賣的好似係東南亞 (泰國?) 組裝, 美國賣的好似 Mexico 組裝.

各地組裝分別是一個迷! 但對於一間國際大廠, 用得同一個主要 part no., 除了規格上標明的不同外, 出來的產品會有明顯分別嗎? 我相信大品牌不會賭上名聲.

另外, 保養在人人心中的價值都不一樣, 我不認為保養值幾成甚至一倍機價.
係有咁大差價下, 大吉利是就算部機壞左, 掉左佢唔整, 買過部新款都唔會覺得太肉赤, 畫面再靚 d 之餘隨時重買到部更大尺吋的 (因為降價!)

1萬

鑽石玩家

miipp 發表於 2012-12-12 17:00
在供應鏈全球化下不要將所謂產地看得那麼重要. 不同組裝地不應有那麼大差價 (本港代理能說明本港出售非大 ...

請睇野睇重點,寫一大篇文字係冇用架!

我已聲明如果吾介意產地及保養建議佢買水貨!你寫咁多野既結論同我既重點有咩分別?

同樣道理,吾係所有人都吾介意以上兩點,尤其係電視!

試問如果代理減價減到同水貨一樣,但係吾包保養要你去大陸自己提貨,到時銷量會上升嗎....大家只會選擇其他牌子!
千其吾好迷信..
75-X9500G

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

其實問題係PANASONIC香港代理係多咗一層”信興”而唔係 PANASONIC自己做返代理就有呢個問題, 其他牌子全部都係自己做返, 不過信興SERVICE就真係 NO. 1

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
cosworth01hk + 10 抵比10分

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

ching而家用緊咩TV?
唔急又唔太差既話咪等下先囉
反正落價都係遲早既事
一月CES可能有驚喜呢

主觀願望 :
VT60 = 4k plasma

專業玩家

stephenwan 發表於 2012-12-12 19:52
其實問題係PANASONIC香港代理係多咗一層”信興”而唔係 PANASONIC自己做返代理就有呢個問題, 其他牌子全部 ...

其他廠包括 sony 大面畫高形号都貴過北美價/大陸價幾成

所以可能不只是一個代理問題, 而是普遍代理問題

美其名"市場", 實質"寡頭壟斷" i.e. Oligopolgy 少數製造商對市場之控制

就好似油公司, 擺明合謀定價

因為大畫面高形号來來去去只有 Pan 記, sony, sharp, 同三叔

好似入油來來去去只有 Shell, Caltex, Esso, 及中石化

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
miipp + 10 絕對認同

查看全部評分

銀級玩家

yuppi 發表於 2012-12-12 18:03
請睇野睇重點,寫一大篇文字係冇用架!

我已聲明如果吾介意產地及保養建議佢買水貨!你寫咁多野既結論同 ...

師兄, 任何 services 都有個價位, 我不認為提升 service 就可以大力地標高售價, 這就是我的結論同你的重點的分別.

重有, 你又講唔出東南亞製(其實係組裝地)同中國製有咩分別, 我又唔覺得大陸的工人質素會差過東南亞, 何解要介意在某某國組裝? (這些某某國都不是面板原產國日本)

> 試問如果代理減價減到同水貨一樣,但係吾包保養要你去大陸自己提貨,到時銷量會上升嗎....大家只會選擇其他牌子!

樓上師兄討論的大陸機, 在當地都是行貸來, 係當地都有保養架. 唔明你咁假設有咩意思.

> 香港公司運作成本吾同大陸,下下都同大陸比較價錢,吾通我地既人工同大陸一樣水平?

之前呢點唔記得左講, 唔同大陸機比都好, 咁日本機, 美國機又點睇? 兩地的人工同香港一樣水平?
日本賣緊十六萬幾円, 美國賣 ~USD2k, 咁你又點睇?

銀級玩家

Frisby75 發表於 2012-12-12 20:12
其他廠包括 sony 大面畫高形号都貴過北美價/大陸價幾成

所以可能不只是一個代理問題, 而是普遍代理問題

就係囉, 識分析就知發生緊咩事.

普遍地點解中低階 4x-50" 機款同外地差價無高階大尺吋咁大? 高階就要貴幾成至一倍?
中低階野要同好多其它牌子拼過死活, 難以大力地 markup
高階野少廠可以玩, 競爭無咁大, 買高階野的人又相對地梳爽, 有時甚至介意售後及其它細節多於機價, 造就了比廠劏的條件