設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: ming

[DSLR 單鏡相機] D600 $13980

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

titus614 發表於 2013-1-4 16:07
好多謝兩位師兄意見, 我就係覺得M43機種喺白天戶外冇咩問題, 但一到夜晚好多時唔想開閃燈既情形要將ISO校 ...

24﹣105(N記就24﹣120F4)當然係方便, 不過影相D野好個人。
我就較喜歡一支定焦行黎行去影。
現有24,40(MACRO, 不過係DX鏡),50,300, 300係FOR影雀的, 24~50三支中就通常只揀一支出街~
等運到

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

mike384 發表於 2013-1-5 12:06
24﹣105(N記就24﹣120F4)當然係方便, 不過影相D野好個人。
我就較喜歡一支定焦行黎行去影。
現有24,4 ...

其實我琴日都出咗MK認真比較過6D & D600, 因為自己完全沒有單反使用既習慣所以單憑自己感覺好似D600既Setting 按制就手d可以雙手操控, 而且6D既快門聲&速度好似冇D600禁清脆禁爽快喎...再加上聽Sale話D600相機有內置摩打可以應對舊款冇自動對焦既鏡頭可以日後買鏡平dd, 而Canon 新款鏡頭真係廣告效應越嚟越貴...如果自己由頭玩起冇鏡頭在手作考慮既話其實係咪應該選nikon明智d...聽落好似都有d道理, 係有d過唔到自己既都係D600都算中階機呀...點解made in Thailand 㗎, 雖然自己都明白邊度製造唔係大問題, 但有得比較同canon比就比下去嘛...

去到呢刻自己真係有d選擇困難了, 因為想認真揀啱唔想禁快後悔又轉機...
Amp:Anthem MRX-710/Bp:Philips9600/SACD player:Luxman D-03 Deluxe+Calyx DAC /Int.Amp:Melody Super 34(KT77)/Fs:A4SPT-VP 酒桶仔/Cs:QUAD L2CENTER/Rs:Quadlite/W:800Ultra/PC:Gutwire3.1&5.1/ISO FOCUS

黑鑽玩家

titus614 發表於 2013-1-5 16:03
其實我琴日都出咗MK認真比較過6D & D600, 因為自己完全沒有單反使用既習慣所以單憑自己感覺好似D600既Set ...

可能係我筆直少要求低, 產地從來唔係我考慮的條件。
只要造工唔係大差, 用到就好了, N記產品SO FAR畀我的印象係幾耐用的。
鏡頭配套黎講, 自己用慣了N記, 較熟悉, 但偶爾玩下朋友的C記覺得唔錯, 不過操控感都可能有先入為主, 未有雙修的意向。
D600最大問題係入塵, 如果能確認到呢一水機係冇事的話, 我個人係推介的。
攝影黎講, 相機所擔當的角色其實唔係咁重, 只要知自己想點影, 用乜牌子都OK的。
等運到

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

mike384 發表於 2013-1-5 21:09
可能係我筆直少要求低, 產地從來唔係我考慮的條件。
只要造工唔係大差, 用到就好了, N記產品SO FAR畀 ...

你所講都好有道理, 師兄你果部D600有塵情況嚴重嗎?
Amp:Anthem MRX-710/Bp:Philips9600/SACD player:Luxman D-03 Deluxe+Calyx DAC /Int.Amp:Melody Super 34(KT77)/Fs:A4SPT-VP 酒桶仔/Cs:QUAD L2CENTER/Rs:Quadlite/W:800Ultra/PC:Gutwire3.1&5.1/ISO FOCUS

黑鑽玩家

titus614 發表於 2013-1-5 23:13
你所講都好有道理, 師兄你果部D600有塵情況嚴重嗎?

都頗嚴重, 有時要後制~
講返鏡頭, 我支50 F1。8係MADE IN CHINA, 幾百蚊貨仔, 但質素完全冇問題~
等運到

行動組特工

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

titus614 發表於 2013-1-5 16:03
其實我琴日都出咗MK認真比較過6D & D600, 因為自己完全沒有單反使用既習慣所以單憑自己感覺好似D600既Set ...

家陣除左D4, 同埋最高grade o既鏡之外, 基本上全部都係MIT, 所以都冇得介意~

師兄講得啱, 用Nikon你仲可以搵到部份有質素o既舊鏡黎玩, standard zoom有24-85 2.8-4同埋28-105 3.5-4.5, 兩支唔算話好高班, 但係價錢平不錯用~

要玩tele, 就可以揀小黑三80-200 2.8又或者70-300 4.5-5.6 VR, 前者唔駛講, 一代tele皇二手4K多D有交易, 後者新鏡都好似係4K多, 質素高有VR~

星級玩家

Good price