設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ming

[DSLR 單鏡相機] D600 $13980

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

價錢還是覺得比較高?等等 啦

黃金玩家

壞人黃

76 榮譽慈善家勲章金耳朵基本學員76-FC 藍寶石勲章

銀級玩家

甘樣賣廣告我唔係好信佢地羅,好似賣水貨車D廣告甘..便宜莫太貪.

行動組特工

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

哩間新暉耐唔時都有驚喜, 如果係行貨又唔驚o既~

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ahnel 發表於 2013-1-4 13:44
哩間新暉耐唔時都有驚喜, 如果係行貨又唔驚o既~

其實Nikon 既機係咪本身偏綠d呢? 比較適合影花草樹木好d呢? 唔計入麈其實D600~OK嗎?
好似始終Canon多人用多人討論多d既...有選擇性困難十五十六唔知6D, 5D markII, Nikon D600 還是等Panasonic GH3好( 因為我而家係M43用家)有d身痕想upgrade唔知繼續向M43方向還是轉換一下...有冇師兄可給意見呢?
~Thx!!
Amp:Anthem MRX-710/Bp:Philips9600/SACD player:Luxman D-03 Deluxe+Calyx DAC /Int.Amp:Melody Super 34(KT77)/Fs:A4SPT-VP 酒桶仔/Cs:QUAD L2CENTER/Rs:Quadlite/W:800Ultra/PC:Gutwire3.1&5.1/ISO FOCUS

行動組特工

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

titus614 發表於 2013-1-4 14:00
其實Nikon 既機係咪本身偏綠d呢? 比較適合影花草樹木好d呢? 唔計入麈其實D600~OK嗎?
好似始終Canon多人用 ...

Nikon本身default個jpeg係比較傾向於冷色調, 同埋個反差係比較大~

不過近年用左CMOS之後, 我覺得佢出黎D相經已冇以前禁硬~

如果唔計入塵問題, D600係入得過, 淨係牌面6D係輸, 街價D600好似仲平少少, 除非你玩開Canon, 唔係一定揀D600~

師兄玩開M4/3, 轉GH3都係好正路選擇, 起碼鏡唔駛買過, 大細機都用得, 不過FF機同M4/3機係兩個世界, 由其是係淺景深表現~

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

titus614 發表於 2013-1-4 14:00
好似始終Canon多人用 ...

玩過d60, d90, 對於用了d600兩個幾月的我, 又唔覺偏綠, 以前的n記係有偏冷但都改進了不少, 不過係紫色方面仍有問題的(好多機都係).
d600的自動白平衡, 自己係幾滿意了, 以前經常要自己set k數...
其實色水的野, 唔係太差的話, 稍微係機身setting做少少手腳就ok, 唔覺得係大issue.
我自己就覺得, 買得部單反可以set 咁多野時, 點解要要自己焗限係default/auto setting?
入塵(其實係內部甩青), 如坊間所講, 係shutter 3000左右時會大慨停止甩青, 到時去cs掃下都唔大問題(我未去).
至於新機就唔包, 但新一lot就應該冇的(廠方已發覺, 據說係內龍的coating)

m4/3我自己未玩過, 其實細有細玩, 不過如果鍾意放大d相睇/聞的話, ff單反係有佢的優勢, 再唔滿意的話要買數碼背lor~~~
等運到

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

mike384 發表於 2013-1-4 15:23
玩過d60, d90, 對於用了d600兩個幾月的我, 又唔覺偏綠, 以前的n記係有偏冷但都改進了不少, 不過係紫色方 ...

好多謝兩位師兄意見, 我就係覺得M43機種喺白天戶外冇咩問題, 但一到夜晚好多時唔想開閃燈既情形要將ISO校大變咗Noise多咗好多...而晒相出嚟睇既質素又真係弱d...見好多師兄單反既作品真係好Sharp整張相都好乾淨好高清...見啱啱出咗兩部入門Full Film都好輕身而且body定價都係萬頭~可以接受, 而我身邊朋友好多都係5D markII Fans....好似最可信只係重量問題都要考慮...

我想再請教一下如果當我唔變賣現有M43器材, 而又想入埋單反鏡頭主要影我仔仔or 家庭照多....可以推介先入邊支單反鏡頭CP值高d呢?

我M43器材係:

相機: Olympus EP-3
鏡頭: Olympus 12/f 2.0, 40-150/f3.5-5.6 & Kit 鏡 14-42 (基本上唔用)
          Panasonic 25/f1.4

因為我唔會打算入好多支鏡所以買鏡Budget 都可以Around $10k 左右既...係咪通常用返原裝支紅圈24-150kit 鏡最合適呢?

請各位師兄可以給我一點意見嗎?

~Thx!!
Amp:Anthem MRX-710/Bp:Philips9600/SACD player:Luxman D-03 Deluxe+Calyx DAC /Int.Amp:Melody Super 34(KT77)/Fs:A4SPT-VP 酒桶仔/Cs:QUAD L2CENTER/Rs:Quadlite/W:800Ultra/PC:Gutwire3.1&5.1/ISO FOCUS

進階玩家

新暉先排重做過d800 18800, 同埋每隔個幾月又做一次

行動組特工

titus614 發表於 2013-1-4 16:07
好多謝兩位師兄意見, 我就係覺得M43機種喺白天戶外冇咩問題, 但一到夜晚好多時唔想開閃燈既情形要將ISO校 ...

如果師兄身邊多朋友玩Canon錦就Canon啦, 起碼出去玩借鏡都方便D丫~
講真依家用10K買鏡唔係好夠.....無奈 , 如果一支過的話24-105當然係一個好選擇~