設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Ken704

[討論] 【會後討論】構建 "理想" 家庭影院 50 個不可能的任務

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

joelcan 發表於 2012-11-24 18:17
昨晚無去威,收工即返屋企試野做功課,有條認證HDMI,當然試下佢視訊效果,可惜我無3DTV,所以我用落Magic  ...

有趣,joelcan師兄的結果與小弟的有點不同。

在我的情況,一換了這條「功課線」後,畫面有不錯的改善,立體感與濃度都提升了,有這不同的結果,可能表示我之前用的那條太差了;聲音方面還未感覺到很明顯的差異。

但有一個小問題出現了,就是我部oppo95 power on時,首先正常出現oppo字樣,過了數秒後突然閃了一下全畫面的綠色,出現綠色畫面的時間很短不到半秒,然後就正常啟動了,每次開機都是這樣。這個錄色的畫面以前沒出現,是甚麼原因呢?
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

nicknick 發表於 2012-11-25 22:38

在我的情況,一換了這條「功課線」後,畫面有不錯的改善, ...

這個現象通常係視訊通電後都有出現,例如你由HDMI 1轉去HDMI 2,又或者關視訊時都會有這樣情況的!
我就見慣了,但ching首見就唔知點解,又唔知係咪我理解錯了!

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

nicknick 發表於 2012-11-25 22:38

在我的情況,一換了這條「功課線」後,畫面有不錯的改善, ...

VERY GOOD勒, JAMES就係希望大家可以做功課之餘, 出返D問題來問, 之後下次活動就可以囉出來討論勒!!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

終於都有時間回下POST勒, 果晚真係超"支力", 亦都超慘, 玩到11點幾散場之後, 先記得原因未食飯, 我同九爺二個拖住勁"支力"既身軀, MTV回家時, 大家都明顯係冇咩力講野果隻, 真係要再三多謝九爺呢位好兄弟幫手, 老實講, 我都真係唔好意思, 攪到咁晏連飯都請唔到大家食....

當然唔洗講WIL總同 KEN總二個更加係呢次活動既大功臣啦, WIL總攪週年既野已經忙爆, 仲要攪埋RUNDOWN, 活動前成個下午仲幫76做左個星中之星既專訪, 真係十萬個

講返果晚個活動, 今次可以話係一個試金石, 因為之前都未試過攪呢類以學術性為主既 WORKSHOP, 真係唔知攪落大家覺得會唔會悶, 不過好彩, 睇到大家好留意二位高手講既時野表情, 都知道大家都應該係開心既. 但時間真係太迫, 下次我地會再度好小小D時間, 收集好雙方既意見, 係下個WORKSHOP內會開始討論一下實戰性既野勒.
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

引用大王果句"係下個WORKSHOP內會開始討論一下實戰性既野勒"很期待

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

其實JAMES俾我地既線有分兩個唔同既LEVEL GA, 大家有無上返個網址睇睇呢???

我果條1M係EVO系列既~

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

小瑟 發表於 2012-11-26 13:13
終於都有時間回下POST勒, 果晚真係超"支力", 亦都超慘, 玩到11點幾散場之後, 先記得原因未食飯, 我同九爺二 ...

辛苦哂小瑟師兄同各位版主

呢個WORKSHOP比起齋聽既SHOW更加過癮, 我條功課線暫時用落畫面對比鮮明, 不過聲音方面就平淡左少少, RUN-IN後再REPORT~

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

條線我而家run in 緊,現階段我只可以講。
換線,我會先攪電源線,speaker 線,最後先玩hdmi
Visit my graph
http://www.fotop.net/Benjamin

我的組合

Stereo System
AMP: Melody H34S
DAC: Eastern Electric Minimax Plus
SPK: JAS Audio Orior

AV System
AV AMP: Yamaha 3010
BDP: OPPO 93
Sub: Velodyne SPL-1000 Ultra

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

JKC710 發表於 2012-11-26 17:54
其實JAMES俾我地既線有分兩個唔同既LEVEL GA, 大家有無上返個網址睇睇呢???

我果條1M係EVO系列既~ ...

我條係PRO, "installer"系列,
我唔知其他人取的是甚麼線,所以唔知派左幾多款不同的線
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

鉑金玩家

nicknick 發表於 2012-11-27 08:18
我條係PRO, "installer"系列,
我唔知其他人取的是甚麼線,所以唔知派左幾多款不同的線 ...

以我所見, 應該得兩隻, installer系列係圓線身, evo系列係扁線身, 話唔埋呢個都係俾我地既功課題目之一~