設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: itoy2008

[討論] 整番個消磁器

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

HOHOHO 發表於 2012-11-20 17:41
並無惡意, Ching 想問:

1. 你自己有無試過CD消磁前同後比較有無分別?

Ching,happy sharing
1.未得閒咁試,找日;但試左玩鏍絲
2.梗加未有時間 有冇Ching想玩,一起玩.
3.唔想煩,有時...接受到,又唔想問咁多.因我未開Taobao,我係搭同事幫買...
happy listening
MS328(Cryo)+OyaideMTB6R1+2.6+C046
OnkyoPR5509(Tunami,Furutech FI-11M)
BDP:Nanotec308,Wattgat330iAG/350iAG
F+C:KEF205/2,R600C,Inakustik+zonotone.
SR:KlipschRS42
SB:VelodyneSPL800i(2.6,C/P046)PA22

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

當知道消磁個circuit及原理,大家要小心用.或者唔好用.
RMB$550
MS328(Cryo)+OyaideMTB6R1+2.6+C046
OnkyoPR5509(Tunami,Furutech FI-11M)
BDP:Nanotec308,Wattgat330iAG/350iAG
F+C:KEF205/2,R600C,Inakustik+zonotone.
SB:VelodyneSPL800i(2.6,C/P046)PA22

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

呢個消磁器真係有效,試過比較CD用咗同唔用有25%以上改善,舊碟會比較明顯,消完磁後會有一種播新碟嘅感覺。

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章

itoy2008 發表於 2012-11-20 20:27
當知道消磁個circuit及原理,大家要小心用.或者唔好用.
RMB$550 ...

大家要小心用
why ar?
radiation???
山無稄, 地無缺, 才敢與76絕!

黃金玩家

itoy2008 發表於 2012-11-19 22:32
有道理.但有電,就有磁場?有靜電,有冇磁?
不過記得小時侯用間呎rub條庫係有靜電 CD轉 ...

師兄,你講嘢講到好似個banker  咁,服左你了。
消磁器呢個神器,真係非我輩凡夫俗子所能理解。
billy

銀級玩家

jackt 發表於 2012-11-20 20:58
呢個消磁器真係有效,試過比較CD用咗同唔用有25%以上改善,舊碟會比較明顯,消完磁後會有一種播新碟嘅感覺 ...

等我weekend試下A/B test先

銀級玩家

billymud 發表於 2012-11-20 22:30
師兄,你講嘢講到好似個banker  咁,服左你了。
消磁器呢個神器,真係非我輩凡夫俗子所能理解。 ...

玩到一d睇唔到既野,點描都好難描 ,自己又未有時間試,只係"覺得"係有磁產生出來,要A/B Test先知.
所以上post76有Ching提點有c fu教路,希望行少d"淵"旺路.
Hifi野...係一個深淵...

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

itoy2008 發表於 2012-11-20 23:38
玩到一d睇唔到既野,點描都好難描 ,自己又未有時間試,只係"覺得 ...

小弟請問用消磁器比blu-ray碟, 有沒有分別?

我好想知!!!!!!!!!!!!!! THX
2 Channel:
B&W 802D2,Mcintosh C500 & 1.2KW,Mcintosh D1100 & MCT450,Mcintosh MT5 & DY XX2 MKII唱頭,Weiss MAN301,Ps Audio P10+Entreq Tellus
AV Channel:
YAMAHA 3070, B&W CM8,PIEGA P4C MKII

銀級玩家

dxvmon2000 發表於 2012-11-21 00:51
小弟請問用消磁器比blu-ray碟, 有沒有分別?

我好想知!!!!!!!!!!!!!! THX

岩岩試把梳...你估下個結果?

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

itoy2008 發表於 2012-11-20 23:38
玩到一d睇唔到既野,點描都好難描 ,自己又未有時間試,只係"覺得 ...

Hello,師兄 ,呢部野真係買得過喎 ,第三代消磁器,TB買,我同3個朋友,一共買咗3部,可能係做碟嘅用料問題,有些cd無分別,有些cd就好明顯或100%分別,如彭玲的"未完的小說"成隻碟D聲,清晒,靚晒好明顯,經過我們3人分別測試,發現"鬼佬碟"多數無分別,但"本地碟"就大部分都有明顯或好明顯的分別,甚至乎Blu-ray都得 .以上全乃私人測試,絕對得不到本地或國際有關人仕及機構認可。

此機與鬼神一樣「信則有,不信則冇。」,而每個人的駛錢及生活方式都有不同,鐘意就買,唔鐘意就算,無須懷疑與批評。