設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: itoy2008

[討論] 整番個消磁器

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

九碌棍 發表於 2012-11-19 21:53
ching勿插有個樣講個樣,
cd碟成隻膠做,鍍莫係鋁或者金,
兩者都係唔導磁,養磁....eg

有道理.但有電,就有磁場?有靜電,有冇磁?
不過記得小時侯用間呎rub條庫係有靜電 CD轉動播放時,你估有冇呢?
CD上燙面會否有些微金屬成份,因CD轉動播放時,又有電感磁場之類東東...你估有冇呢?
始終磁依家野(or EMI)就係最唔想佢係度,如果唔係攪咁多電源野,就好似又係搵野來攪
我都係想左成兩年,直至入左d五個位既CDP,Tube Amp, DAC,都唔" 爭"在.哈哈.
我放過d鏍絲落去部野度,幾好玩,消下磁先用落d拖板度.
ching勿插有個樣講個樣,錢都洗左,感覺良好.
有時真係幾千蚊一野就比錢拿貨走人,唔信既野,$10都唔想比.
happy listening
MS328(Cryo)+OyaideMTB6R1+2.6+C046
OnkyoPR5509(Tunami,Furutech FI-11M)
BDP:Nanotec308,Wattgat330iAG/350iAG
F+C:KEF205/2,R600C,Inakustik+zonotone.
SR:KlipschRS42
SB:VelodyneSPL800i(2.6,C/P046)PA22

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

喜喜天使 發表於 2012-11-19 22:00
效果如何

玩鏍絲就好有feel,用CD,耳仔未聽得出.

(一隻咁細既CD,又可干擾幾多,不過有干擾,就唔得.
哈哈,我(地)接受唔到law)

不過開始镶成好picky,侮次都放一下消磁器先放CDP.
食飯要洗手,聽歌要消磁.

dirt係細菌,肉眼睇唔到.
磁係衰野,耳仔聽唔出(住).
MS328(Cryo)+OyaideMTB6R1+2.6+C046
OnkyoPR5509(Tunami,Furutech FI-11M)
BDP:Nanotec308,Wattgat330iAG/350iAG
F+C:KEF205/2,R600C,Inakustik+zonotone.
SB:VelodyneSPL800i(2.6,C/P046)PA22

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

itoy2008 發表於 2012-11-19 22:40
玩鏍絲就好有feel,用CD,耳仔未聽得出.

記得上peter道試機佢會消一消先,但我毛試過未消前係點{:9_419:} ,真想試一試
雞雞音響組合

銀級玩家

Who is Peter?

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

itoy2008 發表於 2012-11-19 22:54
Who is Peter?

添置六樓揸fit人
雞雞音響組合

銀級玩家

我知啦,秋官朋友.

科林玩家

ching,我知道cd消磁有分地面1、2,甘你用1定2黎帮D线材、配件消磁?

銀級玩家

我用1先,又用2.因我都唔係好清楚佢既運作.

銀級玩家

多謝Ching加分及分享

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章

itoy2008 發表於 2012-11-19 22:32
有道理.但有電,就有磁場?有靜電,有冇磁?
不過記得小時侯用間呎rub條庫係有靜電 CD轉 ...

並無惡意, Ching 想問:

1. 你自己有無試過CD消磁前同後比較有無分別?

2. 有無人幫你比較做實驗, 一批CD你唔知到底助手邊張有做消磁, 然後聽後你講得出邊張有, 邊張無, 就證明有效肋!

3. 有 $3xx ~$4XX, 為何你買最貴果款, 有何分別?

喜勿插, thank you thank you
山無稄, 地無缺, 才敢與76絕!