設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Lok80

[家訪討論] 難忘的 SMK 體驗.....

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

SMK

鑽石玩家

齙牙珍

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

真實現場吉唔吉耳要分遠近都啱,但做到有班人係你身邊叫就可能關錄音事,又或者係Y記PEQ Flat表達方式...

因為喱個歡呼聲吉耳情況我自己本身都有留意倒,但又真係得"喱野"有咁嘅情形!
口爆專家 PowerJan

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

中QQ毒你唔係第一個.嚟緊我都要食樹皮!
UDP900
AVM70+MCA525
D12s

2萬

黑鑽玩家

AV新仔

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

SMK 齋講都知不得了!!

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

qq1122yq 發表於 2012-11-12 01:21
真實現場吉唔吉耳要分遠近都啱,但做到有班人係你身邊叫就可能關錄音事,又或者係Y記PEQ Flat表達方式...

...

Dynamic range有無教過??

AVM70 Emotiva xpa-5
pf60 206-2 pf60 ip2
HT3550 minidsp 2x4 hd
SVS pc13 ultra MK250 3115D Earthqake P12
JBL 580 520C
Klipsch Rc52
Surround Rf52
control X

鑽石玩家

齙牙珍

morrise 發表於 2012-11-12 05:56
Dynamic range有無教過??

Dynamic range功能可以改善吉耳情況?

但如果可以又會唔會影嚮倒其它頻段嘅動態及細節呢?    

鉑金玩家

我都好想試

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
qq1122yq + 10

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

qq1122yq 發表於 2012-11-12 10:09
Dynamic range功能可以改善吉耳情況?

但如果可以又會唔會影嚮倒其它頻段嘅動態及細節呢? {: ...

我有教過EQ....所以可能咁既原因...演唱會唔覺好吉耳~~
不過我發現 Dynamic range 好影響音壓架~!

就算同一隻blue-ray.....Dynamic range setting係可以好唔同~
Y記default 係Maximum ---睇戲最好(不過由於唔係人人屋企都可以,開音壓開到咁大,所以有d人未必一定chose 佢)
                    Standard --- 一般家庭使用(間屋唔夠大,or 成日比隔離屋投訴,只可以開中級大細聲,就可以chose 佢)
                    Minimum/auto---即使低音壓都可以清楚聽曬大小型音效,係dolby TrueHD 會自動調高 or 低輸入既訊號)
照字面同說明書大摡係咁解~
(p記Dynamic range setting係原全調轉,low 係=maximum,midium=standard,HIGH=minimum)

試The cabin in the woods, 好多突然爆出,嚇死你既位~
       Maximum 係唔會影響你開幾大聲,要佢爆得勁d,就開大聲d la~~~!!( -15db,都好盡la)
       Standard 放大左少少弱音位(開到-19db已夠,吉左d)
Minimum/auto 佢自動放大左輸入訊號(開到-23db 已經頂唔順)

期實開幾大聲,好睇套戲or錄音本身
好似港產片(風雲2)都教大左射冷or後置音效,等你以為環繞好勁!
演唱會,有時又會加左d 味精,推大左高頻,or支錄音咪係吹bb條友隔離.....咪尖d,吉耳d law~!

不過你如果無set過Dynamic range,咁即係唔關事啦,
如果套套演唱會都係咁吉唯有攪eq la~!

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
qq1122yq + 10 正!

查看全部評分

AVM70 Emotiva xpa-5
pf60 206-2 pf60 ip2
HT3550 minidsp 2x4 hd
SVS pc13 ultra MK250 3115D Earthqake P12
JBL 580 520C
Klipsch Rc52
Surround Rf52
control X

鑽石玩家

齙牙珍

傻b仔 發表於 2012-11-12 11:57
我都好想試

唔加我好友冇得試!  

鉑金玩家