設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ADA

[影音配件] 晒晒你的膽物品

星級玩家

ADA 發表於 2012-12-30 10:55
介紹得好野多, 不如又講下差勁的膽,
音色完全無味道, 無感情首推日產 Toshiba !
真係入一支都太多 ! ...

我都有對SYLVANIA 6SN7GT/VT231 淡而無味......無樣特出~~連跟機的60'S南京6H8C都好佢多多聲.....又一綱上吹噓的差品
CDP:AMR CD777
Amp:Hovland HP100/YS Audio SE211/PX25 單端後級
IC:Siltech G7 550i
SC:Transpare Ref.
Speaker:Telefunken NT3 Fullrane/Altec 416, Gauss HF4000, EV T350

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

ADA 發表於 2012-12-30 08:17
足足等了一個月才到手的西門子 ECC82(12AU7), 1對管的價錢是HK$221連運費.
又係平到 . ...

呢對好似唔係早期生產果批黎,睇落唔係三雲母長屏圓環喎!
所以就咁平咁低,識少少咋,有錯莫怪!
祇回應不推介!
"別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿"

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

KING 發表於 2012-12-30 14:51
呢對好似唔係早期生產果批黎,睇落唔係三雲母長屏圓環喎!
所以就咁平咁低,識少少咋,有錯莫怪! ...

無錯這2支只係普通14mm版, 17mm的貴很多, 有機會見到自會出手.
東施再如何裝扮效顰,也只是東施,不可能變成西施。

星級玩家

kevin2007 發表於 2012-12-30 13:29
我都有對SYLVANIA 6SN7GT/VT231 淡而無味......無樣特出~~連跟機的60'S南京6H8C都好佢多多聲.....又一綱 ...

佢D整流膽仲垃圾,

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

zoneaudio 發表於 2012-12-30 17:52
佢D整流膽仲垃圾,

RCA 果支非吊燈絲都唔好得幾多!

星級玩家

zoneaudio 發表於 2012-12-30 17:52
佢D整流膽仲垃圾,

整流膽我一隻Marconi u52已經頂晒全部, 有閒錢都會買多隻收藏(絕對有買貴無買錯的感覺)~~不過隻平平地ge Marconi 5Z3 (made in Canada)都好有驚喜~~絕對比好多大牌子5u4g抵玩好多~~剛剛又叫朋友留左對Marconi U78 6X4 d環同gec 6x4方環等我部新前級番到時用!始終整流膽買歐洲隱陣好多!!
Amp:Hovland HP100/YS Audio SE211/PX25 單端後級
Speaker:Telefunken NT3 Fullrane/Altec 416, Gauss HF4000, EV T350

星級玩家

ADA 發表於 2012-12-30 18:06
RCA 果支非吊燈絲都唔好得幾多!

不過我對Sylvania 30's 2A3彈弓吊燈絲~~我就好滿意,由其高音頻方面去得好盡, 配埋對Tung-Sol 6F8G ge高密度的中音~~簡直係配答得非常合拍!!

鑽石玩家

kevin2007 發表於 2012-12-30 18:14
不過我對Sylvania 30's 2A3彈弓吊燈絲~~我就好滿意,由其高音頻方面去得好盡, 配埋對Tung-Sol 6F8G ge高密 ...

我只係話佢D整流膽唔得 , 唔係Power膽....我都有2支好過RCA的VT-25.

星級玩家

ADA 發表於 2012-12-30 18:24
我只係話佢D整流膽唔得 , 唔係Power膽....我都有2支好過RCA的VT-25.
...

icic明白~~ada師兄想問問有物中價RCA線性價比高~~由前級去後級(合併機)~~我e+剩係用梗對Inakustik NF1302 由cd player 去2A3合併機~~遲個星期會番部和田茂氏前級~~仲未唸到買咩RCA線!

鑽石玩家

kevin2007 發表於 2012-12-30 18:30
icic明白~~ada師兄想問問有物中價RCA線性價比高~~由前級去後級(合併機)~~我e+剩係用梗對Inakustik NF1302 ...

沒有好介紹, 我都唔係線專家.
我只係用 Audioquest 的Diamondback.
So far so good.