設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ADA

[影音配件] 晒晒你的膽物品

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

zoneaudio 發表於 2012-12-28 13:02
我就試下日本sun audio既2A3線路,不過得3w左右自己考慮,
之前砌個部300B個種霸氣是KT,EL,之類無法相提 ...

胆机當然是要玩搭棚,搭棚焊接簡直是藝術,
所以我見師兄和ADA師兄常在這邊,我也到這論壇向你們偷師學習緊貼你們帖子。

星級玩家

我自己都係膽機初哥, 玩左膽機都未夠一年~~不過我絕對不喜歡自己切機~~可能電子零件吾係我自己杯茶, 不過上綱搵膽的資料,看內部結構,膽的歷史及如何認證真偽我就非常有興趣~~閒內一個月都會LAW一部份預算出來買吓膽當收藏又好,又或將來用到又或當儲蓄~~~自己聽過好多膽,但偏愛英國膽的速度偏慢,厚聲同甜味, 而美國膽的低音結實,下潛夠深及反彈快速都不是我的喜好~~始終每個人的聽音樂喜好都有自己的偏好.....另亦喜歡使用荷蘭的吹喇叭12AX7做前級放大,偷佢分析力夠強大, 再配番對猫拿或GEC的12AU7調味便合晒我自己的口味.......而閒時在買膽前先上綱做定晒功課及資料收集再每型號的膽KEEP埋FILE再去搵膽,買膽更是我的餘慶節目!

評分

參與人數 2威望 +15 金錢 +10 收起 理由
zoneaudio + 5 用家心得
KING + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

CDP:AMR CD777
Amp:Hovland HP100/YS Audio SE211/PX25 單端後級
IC:Siltech G7 550i
SC:Transpare Ref.
Speaker:Telefunken NT3 Fullrane/Altec 416, Gauss HF4000, EV T350

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

kevin2007 發表於 2012-12-28 14:23
我自己都係膽機初哥, 玩左膽機都未夠一年~~不過我絕對不喜歡自己切機~~可能電子零件吾係我自己杯茶, 不過上 ...

真正用家心得!
一支吹喇叭做in put,兩支大盾做左右聲道,正正就係我既諗法同取向!
但好膽難求,吹喇叭要長屏d環銅柱,大盾就要長屏方環先至係最好聲音!
祇回應不推介!
"別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿"

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

KING 發表於 2012-12-28 16:38
真正用家心得!
一支吹喇叭做in put,兩支大盾做左右聲道,正正就係我既諗法同取向!
但好膽難求,吹喇叭要長 ...

三支都是罕有靚胆、、!

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

hon328 發表於 2012-12-28 16:57
三支都是罕有靚胆、、!

係呀! 3支加埋冇4,5k野都未必買到!
祇回應不推介!
"別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿"

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

KING 發表於 2012-12-28 17:08
係呀! 3支加埋冇4,5k野都未必買到!

師兄請問用那個線路的胆前級要用三支12AU7胆?

星級玩家

ADA 發表於 2012-12-28 14:15
之前在朋友家聽過, 地方不算大, 大約100尺, 推的喇叭是真 Proac 1SC, 雖然他部71A只有0.7W, 但聲音絕對不 ...

勁呀,講到心"肉肉"tim,-_-"
補充,部300B應該勁過部100w石機,聽歌劇個d男女高中低音一發威唔係套套機頂得住,就萛頂得住都會變粗聲,300B巧輕鬆就過左

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

zoneaudio 發表於 2012-12-28 17:31

心癢癢就砌返部玩,岩晒你對全頻玩…(^^)

星級玩家

hon328 發表於 2012-12-28 17:42
心癢癢就砌返部玩,岩晒你對全頻玩…(^^)

0.5w真係有小小驚-_-"

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

zoneaudio 發表於 2012-12-28 17:31
補充,部300B應該勁過部100w石機,聽歌劇個d男女高中低音一發威唔係套套機頂 ...

情況同 VT-25 一樣,  VT-25得 1.7W, 但爆發力完全超過 30W 純甲.
所以我先砌 VT-25, 又靚又好聲.
東施再如何裝扮效顰,也只是東施,不可能變成西施。