設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: titus614

[M4/3 無反相機] 係我要求開 M43討論區~捧個場上住D相先 !!

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ram 發表於 2012-11-9 14:48
小弟都支持下先.
My Gear :

Say 個Hi 先
Amp:Anthem MRX-710/Bp:Philips9600/SACD player:Luxman D-03 Deluxe+Calyx DAC /Int.Amp:Melody Super 34(KT77)/Fs:A4SPT-VP 酒桶仔/Cs:QUAD L2CENTER/Rs:Quadlite/W:800Ultra/PC:Gutwire3.1&5.1/ISO FOCUS

行動組特工

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

My old gear~

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ahnel 發表於 2012-11-9 15:47
My old gear~

師兄兩張相片都好正~好有產品廣告Feel...
我係新手未學過攝影,室外點影都比較容易掌握到, 不過一到室內就少d技術都唔掂~好多noise...好想試學下玩閃燈打燈呀...!!
Amp:Anthem MRX-710/Bp:Philips9600/SACD player:Luxman D-03 Deluxe+Calyx DAC /Int.Amp:Melody Super 34(KT77)/Fs:A4SPT-VP 酒桶仔/Cs:QUAD L2CENTER/Rs:Quadlite/W:800Ultra/PC:Gutwire3.1&5.1/ISO FOCUS

行動組特工

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

titus614 發表於 2012-11-9 19:32
師兄兩張相片都好正~好有產品廣告Feel...
我係新手未學過攝影,室外點影都比較容易掌握到, 不過一到室內就 ...

其實都唔難嫁, 去鴨記買個飛燈器加上外閃, 就可以做到哩個效果嫁喇~
有機會再交流吓丫~

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

話時話,我有同事問我依家邊部冇反好,係咪Pan記新果部都ok架呢??我仲玩緊GF1炸,都唔識介紹比佢。q

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

小瑟 發表於 2012-11-11 13:17
話時話,我有同事問我依家邊部冇反好,係咪Pan記新果部都ok架呢??我仲玩緊GF1炸,都唔識介紹比佢。q ...

你所指係咪Panasonic GF5 , 還是G5...如果GF5網上評價好一般咋如果G5影出嚟係OK呀不過我覺得機身又大部咗...睇網上d Review講如果影Raw多就Pan記好d, 如果直出or 玩特別效果通常推介olympus...其他牌子冇硏究! 重要睇budget因為重點花費最多係鏡頭多(除非只用kit 鏡)

科林玩家

Olympus E-PL5 連14-22mm鏡頭套裝/Panasonic DMC-GX1   14-42mm X Vario單鏡套裝
2選1邊部比較好D

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ccchung 發表於 2012-11-13 20:48
Olympus E-PL5 連14-22mm鏡頭套裝/Panasonic DMC-GX1   14-42mm X Vario單鏡套裝
2選1邊部比較好D ...

呢兩部機邊部好我就唔太清楚, 不過而家市場既Kit Lens 多到通街都有...新到未用過都多的是~~
如果係我情願搵部淨Body超新淨二手都唔難搵, 剩下budget搵支心兒既鏡頭重明智...講講下我支Kit 鏡都唔知影過幾多次相, 其實Kit鏡影出嚟既相唔差偏偏就係同其他鏡比下去就打入冷宮, 可能十隻手指都夠數...賣又唔值錢~真正"雞肘"Feel !! 唔知其他師兄有冇同感呢?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

有EVF會好用好多! 推薦G3(宜家平), G5就高階少少但貴, P記機等下就會大減價!
(我重用緊GH1+14-140mm+25mm F1.4)
電視:Panasonic 55HX900H / Samsung S61B
擴&藍:Yamaha RX-A2080 & Oppo UDP-203
前中後/天花:KEF E305/T101
重低:Cambrige Audio X301

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

eva0083hk 發表於 2012-11-14 14:34
有EVF會好用好多! 推薦G3(宜家平), G5就高階少少但貴, P記機等下就會大減價!
(我重用緊GH1+14-140mm+25mm F ...

支Panasonic 25/1.4 絕對係呢類無反相機既最夾鏡頭, 對焦超快色水又Rich...good choice !!