設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[M4/3 無反相機] 係我要求開 M43討論區~捧個場上住D相先 !!

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
多謝小瑟兄既幫忙開返個Forum 講吓關於M43 器材既嘢......

等我帶頭支持一吓先 M43 - EP3隨心影既普通相片....

評分

參與人數 2威望 +16 收起 理由
ahnel + 8
rlwk2009 + 8 正!

查看全部評分

Amp:Anthem MRX-710/Bp:Philips9600/SACD player:Luxman D-03 Deluxe+Calyx DAC /Int.Amp:Melody Super 34(KT77)/Fs:A4SPT-VP 酒桶仔/Cs:QUAD L2CENTER/Rs:Quadlite/W:800Ultra/PC:Gutwire3.1&5.1/ISO FOCUS

行動組特工

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

靚相靚相, 師兄你用咩機嫁~

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ahnel 發表於 2012-11-2 10:17
靚相靚相, 師兄你用咩機嫁~

多謝師兄們既加分回覆支持, 其實我都有d擔心我要求開呢個M43 forum會唔會有d無聊...呢? 好彩有你地探訪一下~~

師兄我用既係Olympus EP-3 +  M.ZUIKO DIGITAL ED 40-150mm f/4-5.6 R & M.ZUIKO DIGITAL ED 12mm f/2.0 多...其實我都好少特意出去影相, 買M43主要方便我帶仔仔出街玩可以順便影下仔仔之餘又過下手癮...玩落都好好玩勁輕便, 係靚d既鏡頭都比較貴...啫!!
Amp:Anthem MRX-710/Bp:Philips9600/SACD player:Luxman D-03 Deluxe+Calyx DAC /Int.Amp:Melody Super 34(KT77)/Fs:A4SPT-VP 酒桶仔/Cs:QUAD L2CENTER/Rs:Quadlite/W:800Ultra/PC:Gutwire3.1&5.1/ISO FOCUS

行動組特工

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

titus614 發表於 2012-11-2 10:49
多謝師兄們既加分回覆支持, 其實我都有d擔心我要求開呢個M43 forum會唔會有d無聊...呢? 好彩有你地探訪一 ...

當然唔會無聊啦, 其實無反o既市場都急速擴大緊, 可能好多師兄都手執一部無反, 相信加無反Group都有其可行性~

師兄支12mm f2.0我好有興趣, 請問用落感覺如何呢, 如果唔介意可唔可以post多少少哩支鏡影o既相黎分享吓~

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ahnel 發表於 2012-11-2 11:35
當然唔會無聊啦, 其實無反o既市場都急速擴大緊, 可能好多師兄都手執一部無反, 相信加無反Group都有其可行 ...

如果計M43機種入面呢支Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 12mm f/2.0算係數一數二絕對值得Keep既鏡頭, 呢支鏡用途好廣~無論影人影㬌影室內相都好Sharp好出色, 雖然有d Wide angle 但係出嚟d相好順眼唔會變晒形...而且呢排好多新淨行貨二手(有保養)放個價都好正~around $4k尾~$5k頭左右...
我試下返去搵d淨影物既相再Post啦...因為好多相都係有我仔仔同老婆喺度~唔方便擺上嚟!!
師兄你都有無反機 or M43機種? 推介多支Panasonic LEICA DG SUMMILUX 25mm F1.4 ASPH~呢支都係好多人認為值得入既好鏡禁啱呢排行貨全新& 二手價都下調咗...呢支已成為我既新寵了!!

行動組特工

titus614 發表於 2012-11-2 12:13
如果計M43機種入面呢支Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 12mm f/2.0算係數一數二絕對值得Keep既鏡頭, 呢支鏡用 ...

多謝師兄分享~

我都有玩無反, 不過係舊款EPL2, 見到師兄你有支12mm都經已流哂口水, 你仲毒我買埋支25 1.4....

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ahnel 發表於 2012-11-2 12:27
多謝師兄分享~

我都有玩無反, 不過係舊款EPL2, 見到師兄你有支12mm都經已流哂口水, 你仲毒我 ...

我覺得膽粗粗重手入住一支玩下先, 玩玩下好大可能自己中毒會再追...睇你影咩多喇..影景or 什影多12/F2.0啦, 影人多就25/F1.4...而且師兄你本身有單反睇下自己器材邊類型冇咪喺M43果邊玩囉...同意嗎?

行動組特工

titus614 發表於 2012-11-2 12:42
我覺得膽粗粗重手入住一支玩下先, 玩玩下好大可能自己中毒會再追...睇你影咩多喇..影景or 什影多12/F2.0 ...

絕對同意, 我本身都有支20 1.7, 玩住先啦~

Anyway, 都多謝師兄分享~

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ahnel 發表於 2012-11-2 11:35
當然唔會無聊啦, 其實無反o既市場都急速擴大緊, 可能好多師兄都手執一部無反, 相信加無反Group都有其可行 ...

Upload 多幾張用12/F2.0既相片...

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

小弟都支持下先.
My Gear :
SONY 47W800A
HIFIDIY CDM-12
TEAC TN-300
DAC X-10
YS AUDIO A2
Lite A680
Yamaha RX-A1010
DUNE H1