設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: dts6.1

[香港] Storm Warriors《風雲II》P.5 附有影評

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

個故仔唔掂,點拍都唔掂,除非大改啦

2萬

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

故仔點都要跟原著.我星期日去左睇,呢套今次真係唔係好得.
先唔講故事,全套戲對白不多,好多畫面你會覺得好似睇緊連
環圖。
彭氏兄弟果然拍鬼怪戲了得,連拍呢套D慢鏡及某D角度都好似
有鬼出現甘.
2個男主角,我老細問點解隻麒麟臂甘既,幼左甘多,上集唔係甘
架,佢2個真係老啦.
何家勁唔搵佢做,試問係HK仲有邊個明星最似無名呀.
謝lemon都係甘,得個表情,今次做絕心仲絕,表情都唔使做,
可能甘先似絕心啦.
阿sa, 唉............冇嘜對白羅,不過佢唔係主角.

1萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

風雲漫畫我只睇到無名出場已經冇睇,所以只知第一集電影故事,第二集可以唔使理跟得好唔好。彭氏兄弟最强賣點–「視覺語言」交代故事情節,手法近似杜sir。借《戰狼300》式高速鏡頭下漫畫感强烈,利用黑煙做風位效果調子陰沉、力量十足;不過背景畫面太多懸崖、峭壁、砂石過於單調;美術指導奚仲文精美細緻;伍樂城配樂迫力十足。所有技術崗位做出超越港產片素質,但睇完發現劇情簡單到近乎唔使三百字可以講完,係故事原著出問題,定係彭氏兄弟刻意形造?有待第三集展發!

星級玩家

鍾意飲咖啡, 鍾意煮咖啡 ... ... ...

76 榮譽VIP勲章

其實原著漫畫呢部份開始已經慢慢唔好睇, 拍出黎一定唔太精彩, 淨係係度打, 一路打日本, 無咗天下會嗰啲佈局 (我自己覺得天下會一段真係好有武俠小說嘅格局架), 如果跟住仲拍第3 集 (係咪去到懷空, 懷滅呢 ?), 就更加唔使睇啦...

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

我時有本叫次文化堂既讀物,指出天下會既問題,就係成個會先我果三個細加個幫主打骰,好唔合情理,之後佢就加左咩十大收埋殺手喇. 果時我都重係馬仔FAN,我唔理,只要佢畫到靚靚公仔就夠.
但係事實,佢個天下會又真係單薄得好緊要,天會係由細蚊仔控制一班大人去打江山.奇得很.

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

如果香港可以好似外國咁拍漫畫拍得咁成功就好了, 不過首要係搵阿袁和平出來做武指先.始終而家D所為格鬥都係欠缺左D硬橋硬馬味.係近期葉問同霍元甲好少少

進階玩家

剛睇完,早知就等去睇阿凡達好過....

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章

阿凡達 is much much better than Storm II

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

多謝分享!!!

黑鑽玩家

76-FC 黑鑽石勲章

QQ
風雲2是09年最爛的港產片,沒有之一!