設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: dts6.1

[香港] Storm Warriors《風雲II》P.5 附有影評

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

約左朋友下星期六去睇 !

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

等你地報告

星級玩家

勁過第一集好多

高級玩家

唔知有無人係想睇何家勁多過兩個主角呢, 我會係, 好有味道!
ewartuen 發表於 2009-12-2 13:35

何家勁型到呢!!!! 睇完trailer我都好想睇佢, 不過都係等睇碟.

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

46# paulching

不過都係等睇碟
Amplifier: Yamaha RX-Z7; Speaker: Dali Ikon6, Ikon Vokal 2, Ikon Onwall; Projector: Sanyo Z3000; Subwoofer: Velodyne Ultra1200; Blu-ray player: PS3 Slim

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

應該會入戲院睇!

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

有鵬氏兄弟,又睇下救唔救到佢

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

成也風雲、敗也風雲.......對白 "瘋暈"???(內容涉及劇情)

剛剛有免費戲票和朋友去咗Megabox看夜場,首先聲明我由漫畫第一期睇到懷空左近就停咗,所以電影版一、二集故事係涵蓋咗我睇過的原著。
之前第一集雖然係漫畫真人版首齣,尚算可以接受,已經好睇過馬Sir的另一作品《中華英雄》真人版的了,今集整體來說,絕對好睇過劉雞強導演的第一集,故事和原著相差不大,片初已經講眾人合力戰絕無神,聶風入魔跟住搶龍骨和風雲決戰。
110分鐘片長內,除咗動作場面尚算可以一看外,文戲真係不值一提,尤其啲對白,攪笑多過乜,先講何家勁飾演的無名,佢講對白好似背緊書咁,隻隻字好似好辛苦唧出嚟咁,好鬼難入耳;靈隱寺內,無名給步驚雲劍法贈字嗰段都好鬼好笑,我知原著有呢段,但佢地對答得嚟好好笑,加埋城城嘅反應,成場觀眾都報以笑聲回贈;龍塚內亦有兩段頗值得大笑的場口,如絕無神話絕心天下係唔可以共分的,但無耐又拍晒膊頭氹個仔入去攞龍骨又話你攪掂咗我同你分天下;做皇上的譚耀文接手下嗰句說話又係全場爆笑位........呢啲對白真係睇到觀眾有意想不到的喜劇效果。
演員方面,相距第一集十一年後的城城和伊麵,做番步驚雲和聶風,都依然有番當年氣勢,一向公認最似華英雄的何家勁喺此片飾演無名亦是不錯的選角,惜在此片真正發揮功用不大,阿Sa做第二夢也不錯,不過飾演楚楚的內地演員唐嫣喺戲中真係佈景版一個,除咗有啲對白好擾民外就沒有存在價值,所以當風雲決戰末段被聶風擊斃時,我想觀眾都有舒一口氣的感覺,飾演邪皇的黃德斌,我想出嚟的造型似無敵多過邪皇,任達華飾演的絕無神和霆鋒飾演的絕心演出都不錯,結局絕心垃咗條龍骨不知所終,相信都係第三集出現的伏線。
特技及動作方面,勁似《戰狼300》feel相信已經大把人講,睇落都有幾分相似,但戲中用漫畫表達的手法我覺得幾好,風雲雨中決戰還有點似《22世紀殺人網絡3驚變世紀》結局Leo和Agent Smith雨中決鬥添,不過尾段決戰雖可以但略嫌太長。

睇過漫畫的我會俾68分 (100分為滿分),但若未睇漫畫則會俾60分。

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 2威望 +15 收起 理由
cowpang + 5
Ken704 + 10

查看全部評分

星級玩家

成也風雲、敗也風雲.......對白 "瘋暈"???(內容涉及劇情)

剛剛有免費戲票和朋友去咗Megabox看夜場,首先聲明我由漫畫第一期睇到懷空左近就停咗,所以電影版一、二集故事係涵蓋咗我睇過的原著。
之前第一集雖然 ...
劉一舟 發表於 2009-12-14 02:19
劉兄,小弟睇過其他討論區自《風雲II》上映後評價,大部份都勁插呢部唔掂 ,主要係劇情問題,話劉雞強導演既第一集好過彭X兄弟導演既呢部好好多,雖然特技冇《風雲II》咁强,但第一集勝在故事掂 。不過睇完劉兄既評價,有啲心大心細,十五十六,都唔知去睇唔睇好

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

未睇第2集, 以前細個睇第一集, 都已覺好唔掂