設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 里奧

[請教] 購買Plasma TV一問 !!

銀級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

絕對同意鐵心心兄意見,真係冇料到,但係個耗電量檢測都可以做個參考。

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 綠翡翠勲章

今期我都有買 , G10校機後既耗電量都係最高 .... XDDD

里奧兄,plasma 既耗電量同熱力要注意一吓。今期 AV雙週有講 10部 TV 既耗電量,可以參考。
KUNGKUNG 發表於 2009-5-29 16:12
Yamaha CX-A5200,MX-A5200
Soulution 330
Vivid audio G4S2
Shunyata research Triton V3
Konda audio note Sps 2.7

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

今期我都有買 , G10校機後既耗電量都係最高 .... XDDD

里奧 發表於 2009-5-29 16:26

How it compares with old Plasma?  Any improvement shown?

專業玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

三星我唔敢推介(有部32吋用緊) , 萬一出咩事真係比人插死 .  我plan緊今晚推plasma優點比兩老 (如:idtv ,0殘影,價錢吸引,5年保養....)

里奧 發表於 2009-5-29 16:17

里奧兄, 三星真係有點冒險, 我有5個朋友差不多時間買三星,不出一年有3個有壞機
優點話無殘影,對眼睇得舒服啲,idtv接收好啲,顏色自然啲~黑色出得實啲好啲,
最重要係價錢平啲,5年保養又好啲...

銀級玩家

狐滴

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

今日lee post係咁唔停 , 我又要忍住唔食煙又要睇住你地係咁講plamas . 
我想死 . 

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 綠翡翠勲章

YUP !!!  我重點絕對會以價錢平+ 5年保 主打 , 之後Sell  idtv接收好 (其實都唔知佢會唔會好過 8仔 .... 哈哈哈) , 睇下兩老收唔收貨 , 不過係驚佢個電器朋友又出聲ja , 話要等半個月先有貨 ?!  咁神奇 ....
里奧兄, 三星真係有點冒險, 我有5個朋友差不多時間買三星,不出一年有3個有壞機
優點話無殘影,對眼睇得舒服啲,idtv接收好啲,顏色自然啲~黑色出得實啲好啲,
最重要係價錢平啲,5年保養又好啲... ...
Kelvin 發表於 2009-5-29 16:28

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

里奧 發表於 2009-5-29 16:26

其實我阿哥係信興度做的,
而且我都看過同研究過G10

以下係我少少見解:
G10係整體畫汁上比所有LCD/LED TV都好,
但比上代PY800,整體畫汁提升可說沒有,只是光左一點點,
黑位效果唔錯,當然比不上KURO的,但是已經十分沉同實了。
用電量270W左右 FOR 42吋,唔叫食電,當然LEDTV更用得少電啦,
色彩階調出色,是PANASONIC的風格,階調性表現上比KURO更好一些,因KURO太深沉,
動態線一流,完美的動態線1080P,但有一種動態失焦的感覺,如果只比較動態焦點的穩定,200HZ的LCDTV是更加好,但動態線方面還是G10勝出的,
鏡面沒有PY800的這麼反光,
以質論價,G10係超值可靠的TV
畫汁我比它9分
MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

三潮玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

可以等埋 JVC 部 WX70,聞說質素幾好窩

銀級玩家

聽師兄咁講 , 真係好高評價 , 而且c/p值都唔錯 , 真係有買貴無買錯 .... 之前我都睇過各師兄/討論區對 py800評價 , 對比而家G10 都知進步不大 , 但出奇地又比前者賣平左 (當初真係有D心大心細 ,擔心係咪G10真係咁一般 , 定係之後既V系超晒班先咁定價) , 而家睇埋鐵兄咁講 , 又真係幾ok .
其實我阿哥係信興度做的,
而且我都看過同研究過G10

以下係我少少見解:
G10係整體畫汁上比所有LCD/LED TV都好,
但比上代PY800,整體畫汁提升可說沒有,只是光左一點點,
黑位效果唔錯,當然比不上KURO的,但是已 ...
鐵心心 發表於 2009-5-29 16:37

銀級玩家

JVC 電視我響THE BEST都係見過二個型號  , 價錢唔貴 (FULL-HD唔過一萬) , 雖然未到日立咁薄 , 不過都算不過不失 , 但無奈呢個品牌好似比人雪左咁 , 無乜人睇 ~

可以等埋 JVC 部 WX70,聞說質素幾好窩
名偵探柯南 發表於 2009-5-29 16:40