設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: sunny7day

[合併式擴音機] 我部Audio sp**e 膽機靚聲過部Naim superuniti?

黃金玩家

Naim 要煲好耐嫁~~~我都煲左3 個月, d 低音先開始返返黎

慢慢黎~~~我而家已經習慣左唔power off 同 mute 左部機

又再好聲d

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

naim新機煲個零月已可以進入狀態, 好多人誤解了naim要煲好耐, 實際上是naim唔建議熄機, 等部機一直開著黎長煲, 不單止令音質更純而且更穩定。另外, 玩左十年naim, 我都係第一次聽naim既高音會尖, 反而高音尖既膽機我就領教過。

當年我都係由Audio sp**e 膽機轉naim5i, 經驗係5i在差唔多在各方面都完勝部膽機, 當然我果時都係用入門膽機mini2而已。

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 42# PP-HK
Naim cds3+555PS + SL Din-to-Din
Naim252/300dr+250dr(Bi-Amp)+SuperCap+SL Din-to-XLR
ATC SCM20SL;Lightspeed MK-3
Denon AVC8500 ; Oppo 205BOA UE
Analysis Plus:Golden Power OVAL x 6條
Symposium Ultra

黃金玩家

哈哈~~~我就覺得轉左naim 高音 同 低音少左~~~因為現在平衡左
所以有咁既感覺

進階玩家

76-FC 綠翡翠勲章

chuwing 發表於 2012-8-19 01:28
回復 1# sunny7day

師兄,可不可以告知用什麼電座和電線?我用的是同你一樣set up.

新仔玩家

用過nait2  CD5i   CDX2  nait 5i    naitXS     Supernait    Uniti   UnitiQute  SuperUniti

目前留下的是nait2  CD 51  SuperUniti  UnitiQute 這四部

個人覺得SuperUniti是這幾部裡面新機開聲跟 run 20小時之後相差最明顯的一部

剛開聲時 某些低音旋律的中低音域泛音區被過度放大 讓聽覺不舒服  簡直想馬上換掉

20多個小時過後 這種現像突然消失了

大約50小時候聲音又一次向上提升 更柔順細膩

Uniti系列有WiFi的機器保持通電狀態雖然溫度會較高些 但其實電流是很小的 不怎麼耗電

專業玩家

膽機除左夏天熱到流汗外,我好滿意

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

前面有位師兄問邊部石機有膽味 .... 有 : Pass Lab 的機最有膽味, 但貴過膽機好多好多.
東施再如何裝扮效顰,也只是東施,不可能變成西施。

黃金玩家

violinist 發表於 2013-2-21 11:16
用過nait2  CD5i   CDX2  nait 5i    naitXS     Supernait    Uniti   UnitiQute  SuperUniti

目前留下的 ...

請問c兄呢nait2,  SuperUniti,  UnitiQute呢幾部,邊部最好聲呢?

網站話 SuperUniti份料係 supernait份料,但係其實加多左咁多function之後,有得必有失,唔知聲音效果有冇損失呢?

其實我正考慮緊 SuperUniti 同 supernait 2, network function對我唔係must既.

請指教下呀唔該

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

我諗大家都明,恕我多言
"鹹魚青菜,各有所愛"