設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: sunny7day

[合併式擴音機] 我部Audio sp**e 膽機靚聲過部Naim superuniti?

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Naim 機有排煲! 唔好咁快下結論住

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我聽過NAIM 近10皮前後級+PROAC , 播Mutur 既Carman Fantasie, D 高音尖到危害聽覺
CDP: Lite CD22
AMP: Denon PRA 1100, POA 4400 MONO BLOCK
SP: JBL 4312A
PC, SC, IC 丐幫雞線
CAS: i5 ASUS STX

一生追求冷硬標

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 10# tomtomsuccess

入咗2件超神器, 遇神殺神, 但暫不公開.<==

窮到樹皮都冇得食@超神器          期待.            

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 1# sunny7day

Naim唔係唔好;如果唔好就好多人在論壇投訴兼冇人用啦!我諗76除了我之外就係你話Naim拮耳;你聽開膽機咁柔覺得拮耳唔出奇嫁!我都曾經試過升級過程中D高音同人聲響同硬唔舒服;後尾先之知道當套機聽多左野後連系統中的微細缺點都浮現出來;原因是我拖板同拖板電線唔掂攪到唔靚聲;後來換左新拖板同條線後立即發揮番Naim的原本功架出來!試下煲耐D先啦! Naim最基本都要著機三星期先開始穩定!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
jackt + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

Naim cds3+555PS + SL Din-to-Din
Naim252/300dr+250dr(Bi-Amp)+SuperCap+SL Din-to-XLR
ATC SCM20SL;Lightspeed MK-3
Denon AVC8500 ; Oppo 205BOA UE
Analysis Plus:Golden Power OVAL x 6條
Symposium Ultra

黃金玩家

Chuwing ching

我想問用邊隻拖板同電線? 因為我都係用naim, 不過唔知換邊隻好!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 25# hellsuper

已經PM你!
Naim cds3+555PS + SL Din-to-Din
Naim252/300dr+250dr(Bi-Amp)+SuperCap+SL Din-to-XLR
Denon AVC8500 ; Oppo 205BOA UE
Analysis Plus:Golden Power OVAL x 6條

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復  sunny7day

我都感受過幾千蚊嘅膽幾KO部貴好多倍嘅石機。

當你換入合適的古董膽,低音和分析力會馬 ...
SkyGeo 發表於 2012-8-18 17:23

我都覺得幾千蚊部膽機好抵,我用過科寶,司巴克,都勝過我另一部萬幾嘅石合并,不過全部都割愛了。
有乜石機有膽味呢?

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

我無聽過Uniti,但如果你係用緊啲乜乜冷凍鍍金鍍銀插蘇插頭、乜乜濾波器、乜乜美式插頭、乜乜大蛇電線、乜乜發燒拖板等等,我會建議你換返哂啲最普通嘅MK銅插蘇,用返Naim嘅原裝線材。Naim係唔受得呢啲"補品"㗎,否則聲會變薄變尖。要好聲一定要銅材料。Good luck!

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +10 收起 理由
jackt + 10 + 10
ckw3031 + 10

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 28# dinodin

星級玩家

回復 27# ffkk

有無聽過moon250i, 萬餘元,聽聞聲音似膽。