設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: 斯路

[討論] AKG K3003

星級玩家

新仔玩家

回復 10# zero981210

的確, 同價甚至更平既高端便攜既大耳機有Ultrasone Edition 8同Beyerdynamic T5P
K3003好難買得落手

以下係我之前寫落,以入耳耳塞為基準既聽感
不妨交流下

K3003音質頗不錯,無明顯的亮點,無強調的頻段,整體順滑不刺耳,平均但未至於平衡,聲音飄逸、柔和、悠揚而且有貴氣。解析力不俗,弦聲伸廷優秀,鋼琴聲十分吸引。

但K3003動態一般,其高貴的音染壓抑了對氣勢的表現。

我不同意其他發燒友的用自然來形容K3003的音場。入耳塞很難做到自然的聲場。K3003聲場優秀在於不擁擠,但立體感一般,帶有貴氣的染色其音場好聽順耳,雖非不自然但我不會用自然來形容K3003的聲場。在入耳塞K3003的音場來說不錯就是了。

星級玩家

回復  史提芬周

ER4S或者可以做到ultra high resolution
ER4B所做既係binaural playback

我係ER4S長期用 ...
斯路 發表於 2012-8-17 12:49

斯路兄,

小弟自幼家貧讀書少,實在唔知什麼是ultra high resolution或Binaural playback,可否寫中文?

我亦係ER4S的長期用家,它不是什麼神器,但它可以很忠實地反映前端系統的聲音,這個在眾多比它更貴的多的多單元入耳入面都搵唔到的,如果前端夠好的話,它的潛力很大,但如果您所說的耳機的貴氣聲音是那種味精聲音的話,那ER4S的確是沒有的。

星級玩家

新仔玩家

回復 12# 史提芬周

前者係指超高解像度

Binaural recording係指一種模仿真人鈴聽既錄音手法
唔知中文係咪叫人頭錄音?

未知師兄所指既貴氣又係一種咩既聲音呢?

新仔玩家

回復 11# 斯路

師兄所言甚是,K3003面對推得好的大耳牛真係無得比,齋講音場都輸晒....

但倒轉講,對於資金不多的玩家,萬元IEM又真係一個不錯的選擇,好多大耳牛,要玩得好的話前端的投資額亦相當高,由音源到播放器到電源到前後級,分分鐘都要100K上落樓,之前我都用過啲2xxx價位的amp去推T1,但出來的效果搞到隻T1變咗收音機聲咁....但同樣的setup用在K3003時,效果已相當不俗了,絕對係3xxx-4xxx價位的耳機俾唔到的聽感,但當然每隻IEM都有自己獨到的sound signature,唔係話k3003通殺晒其它耳機,而係嗰種聲音的密度同訊息量,暫時未有其它三,四千價位的IEM有這種效果,而且圈鐡的聲音又同純圈純鐡的耳機不同,我覺得k3003都有佢獨突之處,如果想一試綿密的聲音,同時又不時花太多時間配搭前端,我覺得呢啲萬元耳塞仔都係不錯的選擇,不管是cm還是universal fit....

當然如果有玩開耳牛或hifi的師兄,呢啲耳塞仔真的只是方便而已,沒有那麼神就是了

至於聲音自然,我諗呢個真係相對...

K3003相對westone 4r,我覺得k3k係自然啲,但相對a1+t1,咁又變咗k3k有啲唔自然