設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] AKG K3003

星級玩家

新仔玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

當我看見AKG發佈其新旗艦入耳塞K3003時,我以為其€1,000歐羅的標價是一個網頁錯誤,或是一個宣傳技倆。以被Harmon收購了的AKG來說,這個高昂的標價招來不少輕視蔑視,我也對這標價投以特別的目光。

K3003具爭議性而且注目度亦很高,但有關的討論不多。相信聽過的發燒友不少,不如一起討論一下這塞子吧。

雖然耳塞市場的價格早已變得不理性,但K3003的標價可算是封密式入耳耳塞中最貴的型號。對你而言K3003定價過高到一個怎樣的程度呢?

我很欣賞K3003高貴的聲音。K3003有沒有特別吸引你的特點?

雖然K3003的質素不錯,不少人指出K3003聲音自然,特別是其聲場,可是對此我不同意。你認為K3003聲音自然嗎?

星級玩家

在音響展玩左一陣,聲音係唔錯,但都係無乜太特別,高貴聲音耳塞我都仲係選ER4S/B;
而一皮野訂價真係可能只係俾富二代買黎炫耀的產物.... ....

高級玩家

我係欣賞佢對背景部分華麗雕琢
雖然價錢有點非理性...但近年大部分音響產品定價已經脫離理性很久
聽音樂、音響也不是一件純理性的事情
追求一種聲音...是其他機不能取代的時候...已經可以將理性不理性拋開...

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +10 收起 理由
WE300B + 10
ming + 10 + 10

查看全部評分

踩一部機不代表說真話, 讚一部機不代表說謊話

1萬

黑鑽玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

正想買

how about fitear togo 334 ?
莫思身外無窮事
飲盡身前有限杯

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

正想買  x  2   

1萬

黑鑽玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

正想買  x  2
WE300B 發表於 2012-8-17 11:04

快d去買啦
莫思身外無窮事
飲盡身前有限杯

星級玩家

新仔玩家

回復 2# 史提芬周

ER4S或者可以做到ultra high resolution
ER4B所做既係binaural playback

我係ER4S長期用家
但我唔認為佢地聲音高貴 或者有貴氣
唔知師兄係咩set up下覺得ER4S/B高貴呢?   

回復 3# MakCato

我都認同, 唔抵還唔抵
K3003個種聲有種獨特既華麗 或者貴氣
我覺得K3003係少數可以以貌取聲既耳塞
都幾有趣

星級玩家

新仔玩家

回復 4# ming

配戴非常之好
至於佢既聲音.. 就試多間demo先再下判斷啦

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我試過好合我口胃,d 細緻到不得了, 行 !!
Eso SA60/Rega P9
老麥 MC2200/山水 C2301 & B2301
馬記 SC9 & SM9
Dyna C1

銀級玩家

音響展上被迫只可以用cowon x5l去試玩,聲係好,但又吾覺太驚為天人,係吾夠推、吾夾機定我木耳?
呢個價,於其買一隻iem,我寧願買一隻旗艦大耳牛,或者加少少買一set dac+amp+headphone玩好過
但有機會我會想再試真d呢隻野