設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ewartuen

[請教] 新居影音配置

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

5# avmilk

已重放, 應該睇到架啦!
ewartuen 發表於 2009-5-16 13:03

睇到了!
我自己就會保留bedroom...
如果想玩projector, 用盡客飯廳長度咪得羅(睇落去起碼有15-18呎)

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

ewartuen兄,
好足夠既資料啊
大家研究吓吖, 因嗎年零前我exactly有你呢個experience, 我仲要係完全冇乜影音方向添.
1. 若果家人唔反對拆牆身, 咁我建議一定拆. 一來空間感會同未拆係2會事, 2來玩projector, 以我自己黎計眼睛面到projector screen(e.g.80")要keep到8.5'-9'就最好.
先說當拆牆, keep番6'3"床的長度(要計埋床頭板), 打後嗰d位用曬比av空間(16'6"-6'3"=約十尺比sofa到前牆, 咁扣埋tv約4-5寸厚及sofa與人頭既厚道都啱啱有8尾9尺, 放80"也ok )
反而唔好根showflat內床與sofa間有個platform既設計, 用埋比sofa用, sofa側邊有platform就冇所謂.
2.真係唔好比d咁既$, set surround/ surround rear 喇吧位, 相信呢度好多師兄也可以比到意見你
當然若果師兄冇咁多時間攪, 請公司做都在所難免了

師兄你間新屋好正, 玩埋影音真係so good!

進階玩家

褲村龍

76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章

首選座地前置: B&W 683 / 684 都無問題

(684試過, bass太強, 反而唔夠details) 通常玩得唔好先會 bass 太強和唔夠 details ,依 d 少意思,好易解決,買左之後如果玩唔惦上黎 post76 問下,大把兄弟可以幫你解決

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

13# Roy

因為我係上showroom試既, 所以兩隻一齊試過, 其實都幾大分別, 683把聲感覺開D!

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

11# avmilk

咁擺, 變左一係個幕同喇叭, 一係個sofa會背住露台, 會好怪喎!! 我睇我老細會更加唔批! 如果唔計擺位安排, 呢個絕對係最好方案!

進階玩家

褲村龍

76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章

13# Roy

因為我係上showroom試既, 所以兩隻一齊試過, 其實都幾大分別, 683把聲感覺開D!
ewartuen 發表於 2009-5-16 20:36

如果佢原本的配套器材係比 683 用,咁試 684 唔滿意係好正常的

銀級玩家

16# Roy

有D咁既事, 你意思係咪唔值俾多D買高個model呢?

銀級玩家

12# lemonstar

lemonstar, 好高興你咁支持我, 仲俾到咁多意見我, 我成日都睇住佢個設計擺位, 真係無想過將地台縮短, 反而去諗住將個地台改裝, 你呢個方案絕對加強左我拆牆既決心, 想問下你間屋係俾錢人裝修設計還是自己一腳踢架? 我考慮緊要搵裝修師傅還是室內設計, 因為反正我而家都已經有齊成個設計, 請再給我一點指引吧!!

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章

1# ewartuen
如你boss巳批准折牆,
折牆玩AV確是一樂也.

但發覺你的kitchen太近"主人房",
如果你boss喜歡烹兩味,
你沒有理由要求她聯上厨房門才開始烹飯 (尤其在夏天).
那"主人房"便會有油煙問題.

Just my 2 cents, 莫見怪

銀級玩家

19# ikkjr

呢個無得選擇架啦, 不過老婆煮野唔會太勁油煙既, 問題不大!