設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 新居影音配置

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

新居影音配置
首先同大家打個招呼先, 我自加入左呢個forum之後, 一直都潛水, 到左最近, 因為今年七八月會買樓, 目標單位其實都鎖定埋, 好想整返個家庭影院, 綜合之前睇過既意見同心水, 有D野想問下既!!

器材用途: 睇戲(60%) 聽歌(30%) 打機(10%)

使用空間: 拆牆前 9' X 9' (81') 拆牆後 9' X 16.5' (almost 150')

個人視聽喜好: B'z(Jpop), Eason Chan, Jay Chow, Damien Rice, Olivia (Bossa Nova)   

預算支出: Around 80000(當然越平越適合我啦)

咁就有幾個問題想問下既, 希望大家都俾下意見咁啦
1. 最簡單直接呢個問題, 拆唔拆牆好呢, 拆左就開放式主人房, 我老婆其實都批左架啦, 但我就唔知值唔值咁做, 講真如果我咁做, 主要都係為左可以玩projector, 但我個Sofa位同投影畫面又始終較近, 唔通上床享受每部電影, 好想聽下大家意見, 甚至室內設計既意見都好

2. 因為我真係完全無裝修同玩影音既經驗, 大家認為係咪有必要去俾錢D影音顧問安排一切走線同設計擺位呢, 只係怕佢地乜都錢錢錢, 又或者唔知大家有無識玩影音既室內設計或裝修師傅介紹呢?

3. 部份設備都想像好架啦, 大家不妨睇睇, 睇下有無更好又差唔多level既選擇
Amp: Yamaha 3900 or Z7 (其實有可能到時兩隻都唔係, 因為我係為左佢個Presence Speaker function黎買, 但而家Dolby IIz既amp都陸續有黎)
座地前置: B&W 683 (684試過, bass太強, 反而唔夠details) or KEF Q5 (KEF呢個選擇特別平, 如果聲ok都會考慮) or Mezzo 6 or Ikon 6 (得B&W試過, 其他都仲未試)
中置: 跟前置同系列咁買
後置: Mirage OS³-Sat (通利試過效果好好, 擺位容易)
Subwoofer: 走唔甩都係大家成日推介既威力登同Sunfire啦, 最緊要唔會太大易擺位, 邊隻model好呢
Projector: Sony VPL-HW10 (同Panasonic AE3000, Sanyo Z3000比過, 特別立體, 顏色亦都特別充實)
TV: Panasonic Plasma new series (如果真係拆牆就42"細細地, 如果唔拆就應該會買50")

4. 我本身CD唔多, 通常都係mp3, 大家認為有無必要買部Dacmagic黎駁等D聲靚D呢, 還是用部amp黎播都收得貨呢? 不過我自己都覺呢個可以遲D先決定

絕對歡迎任何意見, 提點提點, 麻煩哂先!

拆牆前

拆牆後

具體示範單位

佢個Sofa位其實同投影幕個位似乎太近, 所以都有考慮過唔要sofa, 直接改裝地台近床尾位, 做個機關, 揭開變成一排坐位, 好似戲院咁! 不過始終都係鬼主意, 唔知可唔可行!

P.S.:其實我於其他forum都有post同樣問題, 不過都想聽多D不同既意見, 唔好介意!

星級玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章

這個問題可以問問lemonstar兄,佢是做設計工程而且重是玩project
TV  :Pansonic 42PY800 PLASMA
AMP:Pionner VSX-LX51
BDP : Pionner 4110
SPK :MA BR5 + BRLCR + BRFX
SUB :SunFire HRS-12
STB :MTV3000
PB   :Sine 30A

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

放心啦呢到大把ching幫到你!

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

3# maner394

係呀, 唔知點解, 覺得玩影音既forum既網友, 比其他大forum既都nice, 無乜見過有罵戰架, 呢樣真係幾好!

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

有冇平面圖提供呢?

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

3# maner394

係呀, 唔知點解, 覺得玩影音既forum既網友, 比其他大forum既都nice, 無乜見過有罵戰架, 呢樣真係幾好!
ewartuen 發表於 2009-5-16 12:53

都唔係我以前係其他玩影音forum,見唔少罵戰不過呢到Dching真係好好人,好熱心幫你
http://www.post76.com/discuss/vi ... p;extra=&page=1

銀級玩家

5# avmilk

已重放, 應該睇到架啦!

銀級玩家

6# maner394

係呀, 見你個Woofer有問題, 竟然會有網友主動幫你手, 出乎意料

1萬

黃金玩家

這個問題可以問問lemonstar兄,佢是做設計工程而且重是玩project
hintel 發表於 2009-5-16 12:39

x2........好有品味的年輕人
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

銀級玩家

2# hintel

我都見到佢既靚靚天地, 簡簡單單, 空間絕對滿足要求!