設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: lok10167498

[前級放大器] 想買膽前級

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

YS Audio =徐日生audio.
徐老闆D野梗係得啦.
東施再如何裝扮效顰,也只是東施,不可能變成西施。

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

如果咁新就煲下先, 慢慢來, 又可以去下家訪或者出街聽多D, 等你聽多左又會有自己嘅口

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

好多人覺得YS 膽味比較"淡", 因為佢地對"膽味"既理解同好多人吾同 ...
徐老闆對聲音同零件真係好固執.
東施再如何裝扮效顰,也只是東施,不可能變成西施。

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  Lester

後級係無底洞 不論你喇叭難/易推 難推如atc 易推如jbl
單元控制得愈好 聲音就更穩定  ...
qk8082900 發表於 2012-7-24 21:22

喂, "單元控制得愈好 聲音就更穩定"  大火數,大力又吾一定等於控制得好架wor, 有d大火數amp一樣會粗聲架wor

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

如果咁新就煲下先, 慢慢來, 又可以去下家訪或者出街聽多D, 等你聽多左又會有自己嘅口 ...
kenneth_obee 發表於 2012-7-24 22:39

係lor 係lor, 咁新不如煲番半年,跟住換下前級旦,玩下先啦, 吾一定要上前後級架

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

ching! 如果你部機只係買咗個多月,建議繼續煲下先!
如果你成日貢上5/F, 佢地只係駁部34都好好聲!!!
當然加咗前級,聲音嘅密度會高咗同幼細咗,
如果按你個budget, 呢幾部都唔錯:

穩陣計,先推介翻5/F兩部機,你有時間上去叫D sales駁落部34聽聽加咗前級嘅分別:

Rogue audio Metis preamp ﹣ 而家有部display好似6.9K
http://www.rogueaudio.com/Products_Titan.htm

eastern electric avant preamp - 呢部10K
http://www.hifiwigwam.com/showth ... iant-killer-prehaps

YS audio A2 preamp 呢部7.5K
http://www.ys-audio.com/a2.htm

其實5/F D機同YS D機個取向好接近,都係講求還原度高。另外,買機前唔好只睇外觀,
最緊要睇埋個內籠足唔足料!!

如果再上一級就去Rogue audio 99同YS audio ref.

希望幫到你!!

進階玩家

小弟自己都剛入左部前級,
可以分享一下自己的想法.

自己本身用緊麗磁219, 喇叭用SF Auditor M,
都算幾有味道, 而發燒中的我希望入部分析力高, 有空間感、線條的前級.
主要兩個考慮.
1) 膽前定石前 -> 因為真係好前見有師兄石前膽後, 所以都係穩穩陣陣膽前後
2) 價格匹配 -> 如因入部貴前級, 好明顯之後會迫自己升級, 入部平前級又好似唔匹配, 個心唔上唔落, 又會換, 所以都選差唔多價位的器材匹配

其實我之前有考慮3個牌子. 分別係SM, YS及中古Audio Research
唔算SM原因係唔想係第一, 太高身, 安放困難, 第二, 音色相對濃, 唔合我今次選項要求
唔算中古ARC因為呢個價位都應只入到入門級, 如果同YS比, 唔計牌子, 好似YS 性價比高D.
所以最後選YS.

至於升級, 就要睇樓主有幾發燒.
樓主剛入34無耐有想入前級, 我估其實之前應該無長遠計劃(我自己就係)
但如果部前級啱聽, 入又無妨, 因為計返以價格上睇, 整套系統都算平均, 至少心理關口過關.
聽返一年半載又可以賣34換後級

如果儲下錢先, 我想起碼係而家預算3倍, 加上賣部34, 咁再買前後就會有較明顯效果

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
obee + 10

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

回復 34# Lester

那就說明了 D人成日話大火數不等如好力
所以細瓦數一樣可以好力 同埋收你天價

黃金玩家

ching! 如果你部機只係買咗個多月,建議繼續煲下先! 銳
如果你成日貢上5/F, 佢地只係駁部34都好好 ...
lampard 發表於 2012-7-24 22:59

多謝林伯幫手搵料,D料好正,五樓仲有部minimax前級,細細部好得意,唔知得唔得呢?
lok

黃金玩家

小弟自己都剛入左部前級,
可以分享一下自己的想法.

自己本身用緊麗磁219, 喇叭用SF Auditor M,
都算幾有味 ...
高菲 發表於 2012-7-24 22:59

無底深潭呀
lok